Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

21 dalykas, kurį turite žinoti prieš keliaudami į Barseloną: išgyvenimo gidas katalonų sostinėje

Keliaujantiems į Barseloną – savaitgaliui, savaitei ar mėnesiui. Į ką reikia atkreipti dėmesį prieš lankantis katalonų sostinėje? Roadsandkingdoms.com ir „Pasaulis kišenėje“ išdėsto tai 21 punkte. Realūs ir šiek tiek kitokie nei įprasta patarimai norintiems pažinti Barseloną.
Barcelonos panorama
Barcelonos panorama / Wikimedia.org nuotr.

1. Katalonija nėra įsivaizduojama Ispanija. Taip, techniškai ir konstituciškai šis regionas priklauso Ispanijai, tačiau katalonai mato savo žemę, kultūrą ir palikimą visai kitaip nei ispanai. Barselona – šio regiono didžiausias ir kosmopolitiškiausias miestas. Čia visur kalba ispaniškai, tačiau katalonų kalba vis tiek oficiali miesto kalba. O jei išklysite už miesto ribų, tai ispaniškai kalbant ir visai gali netekti išgirsti.

123rf.com nuotr./Barselona žemėlapyje
123rf.com nuotr./Barselona žemėlapyje

Katalonai didžiuojasi savo maistu, menu (Gaudi, Dali, Miro ir kiti) ir darbo etika (katalonai dažnai pasišaipo iš „tingių“ kaimynų ispanų).

2. „Barsa“ nėra Barselona. „Barsa“ vadinamas, turbūt garsiausias pasaulyje klubas, FC „Barcelona“. Tiesa, daugelis lipdo šią etiketę ir pačiam miestui, o tas gali, jei nesupykdyti, tai bent jau sutrikdyti katalonus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barselonoje žmonės švenčia vietos komandos pergalę.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barselonoje žmonės švenčia vietos komandos pergalę.

3. Krizė – žodis, kurį reikia įsidėmėti. Nes šį žodį girdėsite labai dažnai. Barselonoje jį minės visi nuo taksistų iki barmenų. Ispanijoje krizė dar tebesitęsia, net jei Barselonoje dėl turistų gausos atrodo, jog ekonomika tiesiog žydi. Nedarbas Katalonijoje vis dar siekia apie 20 proc., o griežtos taupymo priemonės išdžiovino daugelio žmonių santaupas.

AP/„Scanpix“ nuotr./Gegužės 1-osios protestas Barselonoje
AP/„Scanpix“ nuotr./Gegužės 1-osios protestas Barselonoje

Tokius blogus ekonomikos skaičius katalonai naudojo kaip argumentą referendume agituodami atsiskirti nuo likusios Ispanijos dalies.

4. Tai ne tokia Ispanija, kokią stereotipiškai įsivaizduojate. Čia nerasite užburiančių flamenko šokio barų, moterų ilgomis suknelėmis, šokančių tradicinius šokius, ar koridos arenų. Jei norite tokios Ispanijos, traukite į Andalūzijos miestus – Seviliją ar Granadą. Žinoma, ir Barselonoje atsiras žmonių jums norinčių parduoti sangrijos, užkandžių ir flamenko šokių pasirodymų. Bet tai bus tas pats, kaip Vilniuje dalyvauti pamario stintų šventėje.

I.Šabūnaitės nuotr./Flamenko vakaras
I.Šabūnaitės nuotr./Flamenko vakaras

5. Barselona tai skardinė, o jūs sardinė. Iš tiesų, ši vieta sausakimša. Čia net nėra tikro ne turistinio sezono. Net ir sausio mėnesį gatvėse matysite vien užsieniečių veidus. Barselonoje 90 proc. laiko ir pinigų išleidžiama Ciutat Vella senajame mieste. Visgi, jei norite pamatyti daug tikresnę Barseloną, išeikite iš centro ir aplankykite Gracia, Poble Sec ir Poblenou rajonus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barselonos paplūdimys
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Barselonos paplūdimys

6. Kad ir kaip bebūtų, vykimo į Barseloną laiką reikia planuoti. Kada geriausias laikas keliauti į Barseloną? Iš esmės vos ne visus metus, išskyrus rugpjūtį. Šį mėnesį visi katalonai palieką miestą, o juos pakeičia prakaituoti italai, prancūzai, vokiečiai, britai ir amerikiečiai. Visi jie stebisi, kur dingo vietiniai.

Wikimedia.org nuotr./Reial aikštė
Wikimedia.org nuotr./Reial aikštė

Na, o ankstyvą pavasarį daugybė vakarėlių su kepsniais ir vynu pradeda šiltąjį sezoną. Rudenį Viduržemio jūros regionas vis dar lepina puikiu klimatu. Žiemą, galima nors truputį ramiau pasižvalgyti po miestą.

D. Smagurauskaitės nuotr./Parc Guell
D. Smagurauskaitės nuotr./Parc Guell

7. Patiekalus pasirinkite protingai. Suvalgyti maisto iš mažos lėkštutės kulinarijos mieste Barselonoje jau yra smagu ir galima girtis draugams ragavus vieną ar kitą patiekalą. Visgi, šiame mieste yra ir daugybė prastų užkandinių, tingių restoranų ir barų, kurie nė piršto nepajudina dėl kliento, nes turistų vis tiek pilna. Jei nesirinksite atsakingai ir nepasidomėsite daugiau apie miesto restoranus, galite susidaryti įspūdį, kad Barselonoje visos užkandinės turi tą patį valgiaraštį. Keli pasiūlymai: „Suculent“ (kataloniškiems patiekalams išragauti), „La Cova Fumada“ (užkandžiams, alui ir geram laikui praleisti), „El Quim de la Boqueria“ (pusryčiams ir užkirsti kalmarų), „Somodo“ (geriausiai 24 eurų vakarienei Ispanijoje) ar restoranų karalius „Albert Adria“.

Dalios Smagurauskaitės nuotr./Tegyvuoja Katalonijos virtuvė!
Dalios Smagurauskaitės nuotr./Tegyvuoja Katalonijos virtuvė!

8. Išmokite katalonų kalbos. Gal ir nieko neapkvailinsite, jog mokate kataloniškai, tačiau keli žodžiai jų kalba tikrai bus aiški žinia vietiniams: „Aš tikrai žinau, kad čia Katalonija. Būdamas jūsų žemėje, palaikau jus.“ Kelios frazės: „Bon dia“ (labas rytas), „si us plau“ (prašau), „vagi be“ (būk sveikas!), „Visca Barca!“ (tegyvuoja FC „Barcelona“!).

Alfredo Pliadžio nuotr./Atidarymo akimirka
Alfredo Pliadžio nuotr./Atidarymo akimirka

9. Tai džino su toniku miestas. Barselona gal ir atsilikusi keletą metų nuo kitų kosmopolitiškų miestų alkoholinių kokteilių kultūra, tačiau niekas kitas pasaulyje labiau nesirūpina džino žolelių ir karčiai saldaus toniko jungtuvėmis kaip katalonai. Tam net yra atskiri barai: „Pesca Salada“ ir „Xixbar“ tikriausiai yra populiariausi. Atsiminkite, kad užsisakyti džino su toniku prieš pietus Katalonijoje tikrai keistas dalykas – stiprūs gėrimai vartojami tik vakare, po valgių.

Karinos Ziminaitės/15min.lt nuotr./Barselona. Tęsinys
Karinos Ziminaitės/15min.lt nuotr./Barselona. Tęsinys

10. Barselonoje knibždėte knibžda smulkių vagių. Piniginės, „iPhone'ai“, kuprinės su kompiuteriais, juvelyrika ir rankinės dažnai nurenkami nuo turistų su stebėtinu šaltakraujiškumu bei lengvumu. Tokie nusikaltimai retai kada būna smurtiniai, tačiau tai vis tiek reikalauja iš turistų daug atsargumo, ypač prižiūrint savo daiktus. Pagrindinės vietos: viešasis transportas, stambūs miesto turgūs, Ravalio ir Gotikinio kvartalo gatvės naktį. Saugokitės: atsitrenkimų į nepažįstamus žmones, žemėlapiais ir kitokiais būdais jūsų dėmesį nukreipiančių žmonių, per daug ir per įkyriai klausinėjančių praeivių. Dažniausiai tokiais momentais jie ir nustveria telefoną, kuprinę ar kitus vertingus daiktus.

Karinos Ziminaitės/15min.lt nuotr./Barselona. Tęsinys
Karinos Ziminaitės/15min.lt nuotr./Barselona. Tęsinys

11. Gatvėse – alaus prekiautojai. Nuo aušros iki sutemų Barselonos gatvėse rasite imigrantų, pėstiesiems pilstančių šalto alaus stiklinaites. Visa ši veikla nelegali ir barų savininkai teisėtai piktinasi tokių prekeivių kaimynyste, tačiau kas gali būti geriau už šalto, pigaus alaus stiklinaitę karštą vasaros naktį siauroje Barselonos gatvelėje.

Wikimedia.org nuotr./La Rambla – pagrindinė miesto gatvė
Wikimedia.org nuotr./La Rambla – pagrindinė miesto gatvė

12. „Vale“. Tikriausiai nėra naudingesnio pasaulyje žodžio. Jis reiškia daug dalykų (vertas, kvitas), tačiau tikroji jo reikšmė Ispanijoje – „ok“, gerai. Ir priklausomai nuo balso tono, entuziazmo bei mimikos, jis gali būti panaudotas daugybėje situacijų.

13. Pasidomėkite riedlenčių kultūra. Picasso ir Miro – abiejų kolekcijos ir muziejai Barselonoje yra įspūdingi, tačiau nėra nieko smagiau, kaip stebėti keturis ratukus ir lentą pasikinkiusį tarnautoją rytais keliaujantį į darbą. Barselona – viena iš pasaulio riedlenčių sostinių, treniruočių vieta geriausiems profesionalams, čia daug cemento rampų, ant kurių galima praktikuotis įvairiausius pratimus. Geriausia vieta stebėti riedlentininkus – MACBA moderniojo meno muziejus Ravalio kvartale. Jam užsidarius, šalia renkasi garsiausi šio gatvės sporto meistrai.

Karinos Ziminaitės/15min.lt/Barselona. Tęsinys
Karinos Ziminaitės/15min.lt/Barselona. Tęsinys

14. Laikykitės atokiau nuo Ramblos. Daugelis kelionių vadovų knygų jums teigs priešingai, jog ši pagrindinė pėsčiųjų alėja yra didžiausias miesto turtas. Tai galbūt buvo tiesa prieš 30 metų, tačiau šiais laikais, tai labai brangios sangrijos, mikrobangėse krosnelės pakaitintų užkandžių ir kišenvagių gatvė. Joje, be abejonės, verta pasivaikščioti ir pasižvalgyti į puikius gatvės menininkus bei atlikėjus, tačiau jei vaikščiosite šia gatve pirmyn ir atgal – tikrai nepamatysite geriausių miesto dalių.

Wikimedia.org nuotr./Casa Milà Barselonoje
Wikimedia.org nuotr./Casa Milà Barselonoje

15. Domėkitės daugiau, ne vien tik Gaudi architektūra. Šis vyrukas tikrai žinojo, kaip projektuoti įspūdingus pastatus. Ir jo įtaka miestui nenuginčijama. Tačiau Barselonoje yra daugybė naujų, modernių architektūros šedevrų, kurie tiesiog lieka nepastebėti. Norėdami pasižvalgyti po kitokią Barseloną, pasivaikščiokite pavakare Viduržemio jūros pakrante mieste. Vila Olimpic rajone pirmiausiai išvysite stiklinį „Gas Natural“ pastatą, paskui pasagos formos Biomedicininių tyrimų parką ir Franko Gehry didelę auksinę žuvį. Ir tai tik maža dalis, to ką galite pamatyti modernioje Barselonos dalyje.

Wikimedia.org nuotr./Torre Agbar pastatas
Wikimedia.org nuotr./Torre Agbar pastatas

16. Pakelkite taurę už „Barcą“ viename iš miesto barų. Futbolo katedros FC „Barcelona“ stadiono Camp Nou lankymą palikite tik tiems, kurie pasiryžę išleisti milžiniškas sumas pinigų ir energijos perkant bilietus. Geriau užsukite į vietinį barą, kuriame tikrai išvysite vietos futbolo sirgalių kultūrą. Prisėskite kartu su katalonais prie televizoriaus, kai žaidžia Barselona su amžinais priešininkais – Madridu. Jei užeigoje ryškus apšvietimas, vynas pilstomas iš statinės, o grindys nusėtos servetėlėmis, tada jūs esate geroje vietoje. Dar išmokite kataloniškai paniekinančią frazę nemėgstamiausiam Madrido „Real“ žaidėjui Christiano Ronaldo ir tapsite viso baro numylėtiniu.

„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo
„Scanpix“ nuotr./Cristiano Ronaldo

17. Nepervertinkite „Boqueria“ turgaus. Tai, be abejonės, vienas geriausių turgų Europoje, kuriame rasite įvairiausio maisto – vaisių sukrautų į spalvotas piramides, didžiulius gabalus rūkytos mėsos tiesiog prašančius jos atsipjauti ar prekystalių su egzotiškais grybais. Vis dėlto, šiomis dienomis tai labiau Disneilandas nei tikras turgus ir dygus pardavėjų požiūris parodo, kaip ši vieta pasikeitė. Gera žinia ta, kad kiekvienas Barselonos rajonas turi savo turgelį – žuvų, sūrių, antikvarinių daiktų ir t.t. Patikrinkite Katalonijos valdžios tinklalapį ir sužinokite daugiau apie miesto turgavietes.

Karinos Ziminaitės/15min.lt/Barselona. Tęsinys
Karinos Ziminaitės/15min.lt/Barselona. Tęsinys

18. Pasilikite arbatpinigius sau. Arbatpinigiai Ispanijoje beveik neregėtas dalykas. Nenorime pasakyti, kad neturėtumėte palikti šiek tiek atsidėkojimo pinigų ar liepti padavėjui pasilaikyti grąžą labai gerame restorane, tačiau palikta didelė suma pinigų greičiau išprovokuos padavėjo sumišimą nei malonų jausmą.

Pastaraisiais metais daugelis restoranėlių priprato prie užsienio turistų arbatpinigių, vis dėlto, jei padavėjas laukia jūsų „tipsų“ išskėstomis rankomis, galbūt ne toje vietoje prisėdote pavalgyti.

Kristinos Aksamitaitės nuotr. /E.Guelio parkas
Kristinos Aksamitaitės nuotr. /E.Guelio parkas

19. „Patatas bravas“. Po žodžio „vale“ tai antras dažniausiai naudojamas žodžių junginys Barselonoje. Viskas tuo ir pasakyta.

Wikimedia.org nuotr./Patatas bravas – žymus užkandis Ispanijoje
Wikimedia.org nuotr./Patatas bravas – žymus užkandis Ispanijoje

20. Sekmadienis Barselonoje – „miręs“. Ispanai tikrai nėra patys entuziastingiausi katalikai pasaulyje, tačiau vienos tradicijos laikosi ištikimai. Nors žmonių laisvadieniais gatvėse ir daug, tačiau sekmadienį 90 proc. restoranų, turgų ir barų uždaryti. Taigi, jei norite užkąsti, prisikimškite šeštadieniais arba ruoškitės sėdėti turistų prikimštose vietose. Viena išimtis – vermutas. Saldus tamsus vermutas ir sūrūs užkandžiai sekmadienio popietėmis patys populiariausi mieste. Pabandykite „Morro Fi“ ar kitas populiarias vietas prie Sant Antoni prekyvietės, kuriose galima dalyvauti vermuto šventėse.

V.Ylevičiaus nuotr./Kelionė autobusu Barselonoje ir Ispanijoje
V.Ylevičiaus nuotr./Kelionė autobusu Barselonoje ir Ispanijoje

21. Barselona galėtų būti geriausia piknikų vieta pasaulyje? Ne tik dėl to, kad čia yra daugybė vietų, kur galima pasitiesti antklodę, tačiau ir dėl vietų, kuriose galima greitai susiorganizuoti puikius priešpiečius. Artimiausiame turguje nusipirkite 100 gramų puikaus ispaniško kumpio, kataloniškos dešros, ožkos sūrio, 200 gramų pakepintų raudonųjų pipirų ir artišokų, kelias skardines konservuotų jūros gėrybių, duonos ir putojančio vyno. Išsitieskite ant žolyno Citudella parke ar šalia Montjuic pilies ir pakelkite taurę už puikų gyvenimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius