Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

26 nykstančios pasaulio vietos, kurias reikia skubėti aplankyti

Pasaulis pilnas nuostabių vietų, tačiau kai kurios jų nyksta ir keičiasi sparčiau, nei mes to norime. Tad aplankyti jas vertėtų suskubti, nes ir keli dešimtmečiai kai kurias iš šių vietų gali stipriai pakeisti, o dalį – ir visiškai sunaikinti.
Kilimandžaras
Kilimandžaras / Shutterstock.com

„Business Insider“ sudarė sąrašą, kuriame – 26 vietos, kurioms gresia didžiausi pokyčiai.

Seišeliai

123rf.com nuotr./Seišeliuose galima sutikti štai tokių gyvūnų
123rf.com nuotr./Seišeliuose galima sutikti štai tokių gyvūnų

Indijos vandenyne esantis salynas populiari vieta praleisti medaus mėnesį. Juos mėgsta ir rojaus žemėje ieškantys keliautojai. Tačiau salynui gresia dideli pokyčiai – didžiausią grėsmę kelia paplūdimio erozija, dėl kurios per artimiausius 50–100 metų Seišeliuose gali nelikti įspūdingųjų balto smėlio paplūdimių.

Kilimandžaras, Tanzanija

123rf.com nuotr./Kilimandžaras
123rf.com nuotr./Kilimandžaras

Kiekvieno sąmonėje įsirėžęs žymiausio Tanzanijos kalno – Kilimandžaro paveiksliukas – snieguota viršukalnė. Tačiau netrukus šie vaizdai liks tik istorija. Dėl klimato šilimo nuo 1912 m. iki 2007 m. temperatūra ant Kilimandžaro kalno tolydžio kyla, o viršukalnę dengęs ledo sluoksnis sumažėjo 85 proc.

Tikalio nacionalinis parkas, Gvatemala

Tikalis, Gvatemala
Tikalis, Gvatemala

Viena žinomiausių Gvatemalos vietų yra įtraukta į UNESCO paveldo sąrašą. Tačiau majų civilizacijos istoriją sauganti vieta nuolat kenčia nuo „juodojo turizmo“ – plėšikų, taip pat miškų gaisrų. Visa tai naikina trapų istorinį paveldą, kurio atkurti po didesnės nelaimės greičiausiai nebepavyks.

Sundarbanai, Indija, Bangladešas

Sundarbanai yra pakrantės žemumų plotai Bengalijoje, nusidriekę šalia Bengalijos įlankos. Juose prieglobstį randa nykstančių gyvūnų rūšys. Pavyzdžiui, Bengaliniai tigrai. Tačiau žmonių veikla naikina trapią ekosistemą. Miškų naikinimas, tarša ir didžiuliai naudingųjų iškasenų kiekiai kelia jūros lygio pokyčius, o tai veda prie pakrantės erozijos.

Patagonijos ledynai, Argentina

Vida Press nuotr./Įspūdingų peizažų kraštas – Patagonija
Vida Press nuotr./Įspūdingų peizažų kraštas – Patagonija

Patagonijos ledynai yra viena lankomiausių turistinių vietų pasaulyje. Tačiau mažėjantis kritulių kiekis ir kylanti temperatūra lemia tai, jog ledynų užimama teritorija katastrofiškai mažėja.

Zahara de la Siera, Ispanija

Andalūzijos kalnų papėdėje esančios vietovės gamtos įvairovė nyksta dėl drastiškai sumažėjusio kritulių kiekio ir vis aukštesnės temperatūros.

Outer Banks, Šiaurės Karolina, JAV

Salynas taip pat stipriai kenčia nuo klimato pokyčių, kurių skaudžiausias padarinys – krantų erozija. Dėl to pavojus kyla ir tokiems šios vietos simboliams kaip 1870 metais pastatytas Hateraso iškyšulio švyturys.

Madagaskaro miškai

35 metai – tik tiek laiko duodama šiems išskirtiniams miškams, kurie ypač kenčia nuo gaisrų ir masiško nelegalaus medžių kirtimo.

Nacionalinis ledyno parkas, Montana, JAV

Per gana trumpą laiką šioje teritorijoje esančių ledynų skaičius sumažėjo nuo 150 iki 25. Tai rodo tragiškus klimato šilimo padarinius.

Venecija, Italija

15min /Jurgitos Lapienytės nuotr./Venecija
15min /Jurgitos Lapienytės nuotr./Venecija

Jei dar neišbandėte plaukiojimo gondola šiame mieste, paskubėkite. Kitaip gali būti, jog nespėsite to padaryti, nes miestą pasiglemš vanduo: pastaraisiais metais Veneciją skalauja pražūtingi potvyniai, o tai lemia, kad miestas skęsta sparčiau, nei tikėtasi.

Maču Pikču, Peru

Shutterstock.com/Maču Pikču
Shutterstock.com/Maču Pikču

Kasmet šiuos istorinės civilizacijos liudininkus – griuvėsius – aplanko milijonai turistų. Per dieną sezono metu jų skaičius perkopia 2500 žmonių. Dėl tokio gausaus lankymo ir erozijos griuvėsiai nyksta itin sparčiai. Todėl prognozuojama, jei nebus įvesta griežtesnių lankymo ribojimų, po kelių dešimtmečių turistams į Maču Pikču nebebus ko važiuoti – miesto liekanų nebeliks.

Galapagų salos

Shutterstock.com/Galapagų salos
Shutterstock.com/Galapagų salos

Masinis turizmas kelia grėsmę ir šioms saloms. Kartu su turistais į trapią ekosistemą „užnešama“ ne tipiškų gyvų organizmų, kurie padaro nemažai žalos vietinei faunai ir florai.

Kongo baseinas, Afrika

Kongo baseinas, arba Kongo dubuma, yra tektoninė dubuma Centrinėje Afrikoje. Baseinas apsuptas stačiašlaičių plynaukščių ir plokščiakalnių. Šioje teritorijoje yra viena iš gausiausių biologinių įvairovių (10 000 augalų, 1000 paukščių, keli šimtai žinduolių rūšių). Tačiau Jungtinės Tautos prognozuoja, kad iki 2040 m. du trečdaliai miškų, taip pat ir juose gyvenančių gyvūnų gali išnykti.

Negyvoji jūra, Izraelis, Jordanija

Travel On Spot nuotr./Negyvoji jūra prie Neve Zohar miestelio
Travel On Spot nuotr./Negyvoji jūra prie Neve Zohar miestelio

Negyvosios jūros greit gali nelikti – bent jau tokias išvadas galima daryti žvelgiant į pastarąjį dešimtmetį, per kurį jos dydis tragiškai sumažėjo. Jei Jordanijos ir Izraelio valdžia nesiims reikiamų priemonių, gali būti, jog Negyvoji jūra nuseks per ateinančius 50 metų.

Floridos žemuma, JAV

Tai didžiausią grėsmę išnykti turintis nacionalinis parkas JAV. Per daug vandens, naujų augmenijos rūšių bei agresyvi urbanistinė plėtra – tai priežastys, dėl kurių nyksta ši unikali vieta.

Trumpalapių Jukų nacionalinis parkas, JAV

Kalifornijoje esanti Mohavių dykuma pastaraisiais metais kentėjo nuo didžiulių sausrų. Ten augantiems trumpalapiams verkiant reikia vandens. Jei ir šie metai neatneš daugiau kritulių, augmenija nuskurs. O jei sausra užsitęs ne vienerius metus – ir visai išnyks.

Alpės, Europa

AFP/„Scanpix“ nuotr./2016 m. gruodis Alpėse – sausiausias mėnuo per 150 metų
AFP/„Scanpix“ nuotr./2016 m. gruodis Alpėse – sausiausias mėnuo per 150 metų

Taip, perskaitėte teisingai. Žiemos sporto ir pramogų mėgėjams puikiai pažįstamam Alpių kalnynui klimato kaita daro stiprų poveikį. Kasmet Alpės praranda maždaug 3 proc. ledynų ledo. Vadinasi, iki 2050 m. jose apskritai gali nelikti ledynų.

Tuvalu salos

Tuvalu yra mažytė devynių salų grupė Ramiajame vandenyne tarp Australijos ir Havajų. Pastaraisiais metais vandens lygis, esantis aplink salas, tolydžio didėjo. Tad Tuvalu, kaip ir Venecijai, kyla grėsmė, jog vanduo jas tiesiog „praris“.

Tadž Mahalas, Indija

Shutterstock.com/Tadž Mahalas
Shutterstock.com/Tadž Mahalas

Tai turbūt vienas žinomiausių Indijos simbolių pasaulyje. Tačiau ekspertų teigimu, jis kenčia nuo taršos ir erozijos.

Didysis barjerinis rifas, Australija

123rf.com nuotr./Didysis barjerinis rifas, Australija
123rf.com nuotr./Didysis barjerinis rifas, Australija

Tai dar vienas unikalus, tačiau be galo trapus gamtos kampelis. Tačiau nuostabiajam povandeniniam pasauliui stiprų poveikį padarė klimato kaita, dėl kurios stipriai šyla vanduo. Mokslininkai prognozuoja, kad nesiėmus būtinų priemonių, šio gamtos stebuklo gali nelikti jau 2030 m.

Egipto piramidės, Egiptas

„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Cheopso piramidė
„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Cheopso piramidė

Jos atrodo amžinos ir neįveikiamos. Tačiau tai netiesa. Tarša ir erozija – du dalykai, kurie gali ir jau veikia net ir tokius, regis, laikui nepavaldžius statinius.

Amazonija, Brazilija

Amazonija
123rf.com/ Amazonija

Tai vienas didžiausių pasaulyje gamtinių regionų, pasižyminčių labai gausia ir įvairia augalija bei gyvūnija. Be to, Amazonija – vienas mažiausiai ištirtų ir įsisavintų pasaulio regionų. Vis dėlto ūkinė veikla – kad ir sąlyginai nedidelė – jau padarė žalos šiam regionui.

Didžioji kinų siena, Kinija

Alfredo Pliadžio nuotr./Didžioji kinų siena
Alfredo Pliadžio nuotr./Didžioji kinų siena nuolat pilna turistų

Tūkstančius metų stovinti Didžioji kinų siena yra viena lankomiausių vietų pasaulyje. Tačiau būtent dėl masinio turizmo bei netinkamos priežiūros du trečdaliai jos šiuo metu yra sugadinta. Pridėkime dar eroziją ir gali būti, kad po 20 metų Didžioji kinų siena turistams bus nepasiekiama dėl avarinės būklės.

Maldyvai

Asmeninės nuotr./Maldyvai
R.Širvinsko-Makaliaus nuotr./Maldyvai

Dar vienas rojus žemėje, po truputį skęstantis. Dėl visko kalta klimato kaita. Mokslininkai prognozuoja, jog aplankyti Maldyvus dar galėsime maždaug 100 metų. Vėliau jie, greičiausiai, atsidurs po vandeniu.

Timbuktu mečetės, Malis

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Malis, Timbuktu, tradicinis statinys iš purvo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Malis, Timbuktu, tradicinis statinys iš purvo

Į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtraukti statiniai iš purvo greičiausiai buvo pastatyti XIV–XVI a. Tačiau pastarasis šimtmetis mečetėms buvo negailestingas: pagausėję krituliai ir didesni nei įprastai temperatūrų svyravimai negailestingai ardo pastatus.

Didysis Suras, Kalifornija, JAV

Ši vieta nuo seno žinoma kaip ideali norintiems stebėti banginius. Taip pat čia netrūko ir miškus mėgstančios gyvūnijos. Tačiau pastarųjų metų sausros ir dėl to kilę didžiuliai gaisrai gerokai pakenkė regionui ir labai sumažino žinduolių skaičių.

TAIP PAT SKAITYKITE: 5 fantastiškos pasaulio vietos, kurios gali greitu metu išnykti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius