Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 pačios kraupiausios Londono vietos

Netradicinio turizmo mėgėjai ir tie, kas jau spėjo apžiūrėti pagrindinius ir žinomiausius Jungtinės Karalystės objektus, gali nudžiugti. Londone, kaip ir kituose turtingos istorijos ir kultūros vietose, gausu nervus kutenančių, kraupių, legendomis apipintų traukos vietų. Dienraštis „The Guardian“ pristato jūsų dėmesiui 5 kraupiausias Londono vietas.
Londono Taueris
Londono Taueris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

1. Senojo operacijų teatro muziejus

9a Šv. Tomo gatvė

Sutikite, retai pagalvojame apie medicinos mokslo evoliuciją ir jos plėtrą. Kaip baisu viduramžių žmogui turėdavo būti patekti ant operacinio stalo. Norėdami pajusti panašų nerimą ir savo akimis pamatyti, kaip tai atrodė, būtinai aplankykite Šv. Tomo bažnyčios palėpę Londone.

Būtent čia senovėje buvo viena iš nedaugelio miesto operacinių. Šiandien čia įkurtas muziejus, kuris kviečia visus norinčius pakutenti sau nervus ir savo kailiu išbandyti senovės medicinos ypatumus. Baime persisunkusioje patalpoje yra keletas viduramžių operacijų muliažų: kirmėlyčių kramsnojamas išdarinėtas žmogaus kūnas, gangrenos apgadintos žmogaus galūnės ir kt.

Tačiau įspūdingiausias, be abejo, paprastas medinis stalas patalpos viduryje, jis visas nusėtas tamsiai raudonomis kraujo dėmėmis. Būtent ant jo senovės gydytojai vykdė pirmąsias operacijas, tyrinėjo žmogaus kūną ir jo ligas, bandė padėti pasveikti.

wikipedia.org nuotr./Senojoje operacinėje visi galėjo stebėti procesą kaip teatre
wikipedia.org nuotr./Senojoje operacinėje visi galėjo stebėti procesą kaip teatre

Kalbos apie narkozę ir negalėjo būti, todėl pasakojimai ir užrašytos operacijų detalės, išlikusios iš tų laikų, tiesiog sukausto nuo siaubo: kad žmogui mažiau skaudėtų, viduramžių chirurgas rankos amputaciją atlikdavo per 20 sekundžių. Vėliau jo praktikantai pincetu iš likusios rankos rankiodavo kaulo skeveldras. Po atliktos operacijos kraujas stabdytas gana originaliu būdu – ant žaizdos buvo pilama įkaitinta smala. Deja, daugelis pirmųjų chirurgų pacientų vis dėlto mirdavo. Dažniausiai dėl įvairių infekcijų, mat vietos gydytojai dažnai užmiršdavo net rankas nusiplauti prieš rimtas procedūras. Tuo atveju, jei ligonis nepasveikdavo, o jo kūno niekas neieškodavo, tai lavonas buvo tiesiog parduodamas anatomijos teatrui.

2. Vaiduoklių paieškos kelionėje autobusu

Northumberland prospektas, Trafalgaro aikštė

Visiems, kas domisi mistika ir įvairiais nepaaiškinamais fenomenais, bus įdomu susipažinti su visais žinomiausiais Londono vaiduokliais. Didelis, nejaukus, juodas dviaukštis autobusas reguliariai naktimis atsiranda Londono gatvėse. Jo viduje keliautojų laukia gidas, pasirengęs papasakoti apie gausybę įdomių ir labai paslaptingų istorijų iš Londono gyvenimo. Per 75 minutes turistus autobusas nuveš nuo Trafalgaro aikštės iki Whitehall‘o ir Sičio, kur jie išgirs istoriją apie demoną-kirpėją. Toliau tamsusis autobusas pravažiuos per Tauerio tiltą, menantį ne vieną kraujo praliejimą.

wikipedia.org nuotr./Trafalgaro aikatė
wikipedia.org nuotr./Trafalgaro aikštė

Prieš keliaudami į tokią ekskursiją pagalvokite, ar verta į ją imtis su savimi vaikus ir paauglius, mat įspūdžiai žada būti kraupūs.

3. Londono kalėjimas

28–34 Tooley gatvė

Niūrios sienos ir tvoros, už kurių kadaise kentėjo ir laukė nuteistieji, šiandien tapo viena lankomiausių Londono vietų. Dažnai šalia Londono tilto per Temzę galima išvysti ilgą žmonių, nežinia ko čia taip kantriai laukiančių, eilę. Visi jie nori pagaliau patekti į žymųjį Londono kalėjimą.

Visus lankytojus veda į keletą kalėjimo patalpų, kuriose persirengę istoriniais kostiumais aktoriai vaidina įvairių epochų istorinius kalinius. Čia lankytojai gali sužinoti įdomių ir kraupių nusikaltimų istorijų (serijinės žmogžudystės, įvykdytos Džeko skerdiko rankomis). Be to, čia gausu mirties bausmių vykdymo aparatų ir pavyzdžių. Kiekvienam per kūną pradės bėgioti šiurpuliukai, kai vienoje iš patalpų bus rodomi kankinimo įrankiai ir pasakojamos kalinių istorijos.

4. Džeko skerdiko pėdomis

Tiksli susitikimo vieta nuolat patikslinama

casebook.org nuotr./Baras kuriame aukas rinkosi Džekas Skerdikas
casebook.org nuotr./Baras, kuriame aukas rinkosi Džekas Skerdikas

Jei istorijų apie Džeką skerdiką turistams Londono kalėjime pasirodys mažoka, jie turi daugiau galimybių sužinoti apie šį istorinį pasaulio manjaką keliaudami per Londono vietas, kurios ir išgarsino nusikaltėlį. Neįtikėtina tai, jog jau 123 metus susidomėjimas juo nė kiek nemažėja. Juo domisi visi: ir vietiniai Jungtinės Karalystės gyventojai, ir užsienio turistai. Būtent prieš tiek metų realus žmogus Džekas vaikštinėjo Londono gatvėmis ir pjaustė  gerkles jo kelyje pasitaikiusioms moterims. Šio nusikaltėlio personažas toks populiarus Anglijoje, jog nuolatos Londone vykdoma apie dešimtį skirtingų ekskursijų jo pėdomis. Todėl turistams itin patogu pasirinkti ir kelionės laiką ir vietas.

Užbaigti šią kelionę patariama būtinai bare „The Ten Bells“, jame Džekas skerdikas ir nusižiūrėdavo visas savo aukas, vėliau jas sekdavęs Londono gatvėmis, kol galiausiai moterys pakliūdavo į jo kraujo ištroškusias rankas. 


5. Londono Taueris (London Tower)

Tower Hill EC3N 4AB

Daug košmarų jums prisisapnuos po kelionės į žymųjį britų kalėjimą – Londono Bokštą. Tai didinga pilis stipriomis masyviomis sienomis, pastatyta apie 1066-uosius. Ši pilis keletą šimtmečių buvo VIP kalėjimas, į kurį patekdavo tik kilnių giminių atstovai, užimdavę aukštus valstybinius postus. Be to, nuteistieji ne tik kalėdavo pilyje, dažnai juos įvairiai žiauriai kankindavo, todėl mirtis vargšeliams atrodydavo kaip išganymas.

Už šių sienų buvo nuteisti ir nukankinti tūkstančiai nekaltų žmonių, kurie tiesiog kažkokiu būdu „perėjo kelią“ įtakingiems konkurentams. Viena tokių – ledi Džein Grei, 16-metė mergina, atsitiktinai tapusi Anglijos karaliene, tačiau išbuvusi savo poste vos 9 dienas bei antroji Anglijos karaliaus Genricho VIII-ojo žmona Ana Bolein.

Visiems turistams, norintiems aplankyti šią pilį, rekomenduojama bilietus užsisakyti iš anksto. Taip jie bus kur kas pigesni, nei perkant prie įėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius