Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

6 vietos pasaulyje gatvės maisto gurmanams

Daugelis keliautojų mėgsta kelionės džiaugsmus patirti ragaudami vietinį maistą. Tačiau net jeigu ir labai malonu atostogų metu atsipalaiduoti vietiniame restoranėlyje, vis dėlto geriausią ir egzotiškiausią maistą dažnai galima atrasti tiesiog gatvėje.
Vaisių pardavėjas Bankoko gatvėje
Vaisių pardavėjas Bankoko gatvėje / 123rf.com nuotr.

Gatvės maistas pasižymi savo įvairove, mažomis kainomis ir greitu pagaminimo būdų. O tai puiki išeitis keliautojams, kurie nori išragauti vietinį patiekalų asortimentą ir sutaupyti šiek tiek pinigų. Žinoma, jūs visada galite pigiai įsigyti hotdogą New Yorke, paryžietišką ragelį ar picą Italijoje, tačiau pasaulyje ir be šių vietų gausu kraštų, kur stalai nukrauti puikiu maistu.

Atsiminkite, kad toks gatvės maisto vartojimas gali jus palydėti ir į kitą kultūrinio pažinimo vietą – vietinę ligoninę. Bet kokiu atveju, laikantis higienos taisyklių ir ragaujant atsargiai, gatvės maistas gali suteikti labai daug malonumo kelionėje.

Portalas Bootsnall.com pateikia kelias vietas, kur rasite tikrai stulbinančią skonių įvairovę.

Zanzibaras, Tanzanija

Rytų Afrikos pakrantėje įsikūrusi Zanzibaro sala nuo seno žinoma kaip prieskonių rojus. Vien jau šios Tanzanijos valstybei priklausančios salos vardas primena kažką egzotiško ir pasakiško. Ir iš tiesų... šis pavadinimas dvelkia cinamo, gvazdikėlių, muskato, vanilės, šafrano, kardamono ir pipirų migla, kurią po visą salą nešioja Indijos vandenyno brizas.

123rf.com nuotr./Zanzibaro žvejys atgabeno parduoti galingą laimikį
123rf.com nuotr./Zanzibaro žvejys atgabeno parduoti galingą laimikį

Be prieskonių čia galima prisiragauti jūros maisto. Indijos vandenyno apsupta sala siūlo afrikietiškos, indiškos, arabiškos ir europietiškos patiekalų kultūros mišinį. Dienos metu aplankykite istorinį pakrantės miestą Stone Towną (Akmens miestą), kur galėsite apsipirkti verdančiame, dideliame, kvapų pilname centriniame turguje po atviru dangumi.

Be prieskonių šioje saloje taip pat rasite šviežių vaisių ir daržovių, tokių kaip bananai, duonvaisiai, papajos, ananasai, mangai. O kur dar visa vandenyno fauna ar tie patys pačirškinti gaidžiai.

Vis dėlto pats šurmulys prasideda naktį, kai žvejai su dienos laimikiu grįžta iš žvejybos vandenyne. Jūros maisto mylėtojams tai tikra puota, su galingomis porcijomis įvairiausių vandenyno gyvių.

Žuvies turguje pardavinėjami vietoje kepti žuvų kepsniai, didžiuliai stalai nukrauti tikriausiai visomis žinomomis ir įvairiausiais būdais paruoštomis vandenynų gerybėmis. Tiesiog prieikite ir išsirinkite žuvies kebabą iš galybės siūlomų aplinkui. O tokių užkandžių kainos tikrai nesikandžioja.

123rf.com nuotr/Zanzibaro turgus
123rf.com nuotr/Zanzibaro turgus

Krabai, omarai, unguriai, auštunkojai, karališkos žuvys, tunai ir krevetės – viskas patiekiama su vietoje užaugintomis salotomis ir bulvėmis. Viską galima užgerti saldžiomis, burnoje tirpstančiomis vaisių sultimis.

Makau, Kinija

Įsikūręs tik valanda kelio keltu nuo Honkongo, Makau miestas tai įdomus kultūrų kratinys, kuriame tarp visų įdomybių galima rasti ir puikaus gatvės maisto.

Makau net 400 metų priklausė portugalams ir tai lėmė visišką kiniškos bei portugališkos kultūros mišinį. Centriniame Makau ir kitose miesto dalyse atrasite maistu nukrautus prekystalius – ryžiai su kiniškomis dešromis, žemės riešutų dribsniai, koldūnai, žuvies kukuliai su kariu ir neįtikėčiausios, įvairiai paruoštos, jaučio dalys – viską rasite šiame Kinijos mieste.

123rf.com nuotr./Vytinta mėsa Makau turguje, Kinijoje
123rf.com nuotr./Vytinta mėsa Makau turguje, Kinijoje

Ten taip pat galite paragauti daugybę rūkytos ir vytintos veršienos, jautienos ir kiaulienos. O patenkinti smaližiaus poreikiams čia visada atrasite kepyklėlę ar užkandinę su portugališkais tortais ir bandelėmis nukrautomis vitrinomis.

Manila, Filipinai

Filipinų valstybė susideda iš daugiau nei 7000 salų, o tai reiškia, kad patiekalai atskyrose šios šalies vietose ruošiami taip pat skirtingai, kaip ir kalbama įvairiais dialektais. Sostinėje Maniloje, kaip ir visuose didžiuosiuose Azijos miestuose verda triukšmingas gatvės gyvenimas. O maistas gatvėse čia toks pats eklektiškas kaip ir pati sostinė – europietiškas ir azijietiškas maistas, kuriam per amžius įtaką darė malajų, Ispanijos ir Kinijos kultūros.

Maisto prekiautojus galima rasti visose judriausiose miesto vietose – prie universitetų, prekybos vietų, viešbučių ar turgų, taip pat prie verslo centrų ir dangoraižių.

Makati gatvėje galima rasti kepintų viščiukų vidurių, galvų ir kojelių. Viskas paruošiama jums prie akių ir įteikiama ant iešmo.

Taho – saldi pupelių varškė sumaišyta su skystu cukrumi ir tapijokos kukuliais. Viešėdami Filipinuose daug kur išgirsite prekiautojus rėkiant – „Tahoooo!“. Balut – kitas egzotiškas patiekalas – virti ančių embrionai, kurie vietinių vertinami, kaip didelis delikatesas. Kwek-kwek – tai kietai virtas kiaušinis padažytas skystoje tešloje ir keptas aliejuje.

O kas nesiryžta bandyti visų Filipinų egzotiškų skanumynų, gali tiesiog nusigriebti šviežiai kepintų žemės riešutų, kepintų bananų ant pagaliuko su karameliniu cukrumi ar paragauti panašiai paruoštos saldžiosios bulvės.

Stambulas, Turkija

Žymiausias Turkijos miestas turi visko – ir gausybę įvairaus maisto, ir parduotuvėlių, kuriose jis parduodamas. Visos siauresnės miesto gatvės užgrūstos prekeiviais vežančiais maisto vežimėlius, kuriuose galima rasti visko – nuo kepintos kukurūzo burbuolės iki tradicinės duonos su sezamo sėklomis.

123rf.com nuotr./Prieskoniai Stambulo turguje
123rf.com nuotr./Prieskoniai Stambulo turguje

Europietiškoje miesto dalyje šalia Galatos tilto yra puiki vieta užkandžiams grožintis didmiesčio vaizdais.  Čia rasite užeigų, kur gausite šviežią žuvies sumuštinį, pagamintą dar net neišlipus iš žvejybinės valties. O kas nežino žymiųjų turkiškų kebabų? Marinuotos avienos, jautienos ar vištienos gabaliukai kartu su daržovėmis sugrūsti į pitos duonelę Stambule tiesiog tirpsta burnoje.

Kofte – mėsos kukuliai kepinti su žaliaisiais pipirais ir patiekti su aštriu padažu, pomidorais, svogūnais bei petražolėmis. Šiuos kukulius galima valgyti bene trisdešimčia būdų: vienus, su daržovėmis, kaip sumuštinį tarp baltos duonos riekelių ir panašiai. Ne ką mažiau skani ir turkiška pica.

Delis, Indija

Klasikinis Šiaurės Indijos maistas vadinasi chaat. Tai patiekalai parduodami vietinių pardavėjų didžiųjų miestų gatvėse. Šių užkandžių ingredientai labai įvairūs, tačiau juose dažniausiai bus bulvių, avižirnių, citrinos, granato vaisiaus, tamarindų, kalendros, kmynų ir šie patiekalai beveik visada bus patiekiami su saldžiomis arba aštriomis salotomis, tyrelėmis, įvairiais mišiniais.

Delis – vienas iš miestų, kuriame pilna chaatų ir dauguma jų randama Senajame Delyje. Čia užkasite samosų, papri, gol gappa – traškių, aliejuje virtų tešlos rutuliukų su aštriu bulvių, avižirnių, kaliandros įdaru, pamirkytų tamarindų tyrėje. Kitas užkandis – aloo tikki – keptas grūstų bulvių paplotėlis su trintais svogūnais, tarkuotu imbieru ir kitais prieskoniais, patiektas su salotomis ir jogurtu. Dar vienas skanumynas – dahi bhalla – pupelės, su varške, prieskoniais ir tamarindų mišiniu.

sxc.hu nuotr./Maisto pardavėjas Indijoje
sxc.hu nuotr./Maisto pardavėjas Indijoje

Kovojant su alinančiu karščiu, visada malonu išgerti saldaus jogurtinio gėrimo su vaisių skoniais. Užkandžiuose dažnai būna mango, guavos, obuolių, bananų vaisių ir prieskonių. Yra ir indiška ledų versija su mango, rožių vandens, kardamono ar pistacijų skoniais.

Brangiausias ir sunkiai suvokiamas gatvės delikatesas – Daulat ki chaat. Tai plakta masė pagaminta iš pieno putos, oro, rasos ir cukraus. Šis kokteilis patiekiamas su pistacijomis, apibarstyta cukrumi ir patiekta mažame lapo dubenėlyje. Šį patiekalą Delyje atrasite tik žiemos mėnesiais.

Bangkok, Thailand

Tailandiečiai vartoja labai daug užkandžių visos dienos metu, be to dauguma šių patiekalų jie mėgaujasi tiesiog gatvėje. Galbūt todėl gatvės maisto kultūra Tailande išsivystė tokia dinamiška ir įdomi.

Tailandiečių prieskoniai daugiausiai pasisavinti iš Indijos, Malaizijos, Kambodžos ir Kinijos patiekalų. Savo patiekalų kiekiu ir įvairove nepralenkiami Bankoko pardavėjai, kurie parduoda nuo šviežių vaisių, tokių kaip geltoni, sultingi meleonai ir papajos, iki marinuotos mėsos, keptos ant medinių iešmukų.
Geriausios vietos ragauti gatvės užkandžius – Chinatownas, Thong Lor ir Loong Perm turgus, šiaurinėje Bankoko dalyje. Ten pilna gerai žinomų makaronų patiekalų, gaminamu su sriuba, ar mėsos bei žuvies ingrediantais.

Be makaronų čia galite rasti garuose virto viščiuko su ryžiais ar austrių omleto.

Norintys kažko lengvo ir gaivinančio, čia ras žaliųjų papajų salotas su džiovintomis krevetėmis, rūgščiuoju laimo vaisiumi, sūdytos žuvies padažu ir trintais žemės riešutais ant viršaus.

Tradiciniai desertai – kepinti bananai įdaryti traškioje ryžių miltų tešloje, taip pat tailandietiški pyragaičiai ir sulipę ryžiai ištroškinti kokosų piene.

Na, o jei mėgstate graužti vabalus, taip pat atsidūrėt tinkamoje vietoje. Čia visur galima įsigyti maišelius su kepintais ir prieskoniais pagardintais tarakonais, žiogais ir skruzdėlėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius