Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimt geriausių zoologijos sodų pasaulyje

Kiekvienas apsilankymas zoologijos sode vaikui dovanoja įspūdžių visai savaitei, o gal net ir mėnesiui. Tačiau viešnagė kai kuriuose pasaulio zoologijos soduose įsimins ne tik jam, bet ir suaugusiems. Ypač, jei užsuksite į šias dešimt vietų, kurias atrinko portalas Domashniy.ru
Kurie pasaulio zoologijos sodai verti jūsų dėmesio?
Kurie pasaulio zoologijos sodai verti jūsų dėmesio? / 123rf.com nuotr.

1. Singapūro zoologijos sodas (Singapūras)

Šio zoologijos sodo principas – parodyti gyvūnus kuo natūralesnėje aplinkoje. Vaikštinėdami Singapūro zoologijos sode, kurio plotas – 28 hektarai – nepamatysite narvų: gyvūnai laksto po dirbtinai iškastus griovius, slėnius, kalvas, kanjonus. Stebėti jų beveik natūralų gyvenimą lankytojai gali saugiai – nuo „laukinės gamtos“ juos atskiria stiklas. 

Norintys patirti daugiau, gali užsisakyti naktinį safarį (Singapūro zoologijos sodas buvo pirmasis pasaulyje, pasiūlęs tokią pramogą) arba net pajodinėti ant dramblio.

123rf.com nuotr./Sveiki atvykę į Singapūro zoologijos sodą
123rf.com nuotr./Sveiki atvykę į Singapūro zoologijos sodą

2. Laukinės gamtos parkas Ranua (Suomija)

Vaikai iš viso pasaulio į Laplandiją keliauja ne tik dėl to, kad pamatytų Kalėdų Senelį. Ranua esančiame laukinės gamtos parke visus metus galima aplankyti gyvūnus, kurių namai Arktyje. 

Tik čia pamatysite baltuosius lokius, elnius, lapes, lūšis ir kitus šalčio mėgėjus. O kad ši pažintis būtų dar įsimintinesnė, galėsite sėsti į šunų kinkinio traukiamas roges ir nukeliauti iki lapių vigvamų bei pabendrauti su senaisiais Laplandijos gyventojais.

123rf.com nuotr./Ronua zoologijos sode Suomijoje baltasis lokys graužia morką
123rf.com nuotr./Ranua zoologijos sode Suomijoje baltasis lokys graužia morką

3. Londono zoologijos sodas (Didžioji Britanija)

Šis zoologijos sodas – vienas seniausių pasaulyje: 1828 metais jo kolekcija buvo skirta išimtinai tik mokslininkams ir su tyrimais susijusiems žmonėms. Laikai pasikeitė ir dabar bet kas gali apsilankyti Londono zoologijos sode.

Užsukę į jį būtinai susipažinkite su „Gorilų namais“, kurie buvo pastatyti specialiai šiems gyvūnams. Dabar ši vieta – viena lankomiausių Londono zoologijos sode. 

Būtinai užsukite ir į serpentariumą (nuodingų gyvačių patalpą), kuri taip pat yra viena seniausių pasaulyje. Be to, čia filmuotas ir vienas filmo „Haris Poteris ir išminties akmuo“ epizodas. 

123rf.com nuotr./Berlyno zoologijos sode
123rf.com nuotr./Londono  zoologijos sode

4. Prahos zoologijos sodas (Čekija)

60 ha teritorijoje yra daugiau nei 5 tūkstančiai gyvūnų, tarp kurių ir tokios retos rūšys kaip Prževalskio arklys, Komodo varanas arba Galapagų vėžlys. Pastaruosius būtina aplankyti – nė vienas Centrinės ir Rytų Europos zoologijos sodas nesugebėjo sukurti jiems tinkamų sąlygų. Taigi, tai reta proga išvysti šiuos istorinius vėžlius. 

Pasisveikinkite ir su Prahos zoologijos sodo senbuve – tuoj 50-ies metų gimtadienį švęsiančia dramble Gulab. Ji daug patyrė, taip pat ir 2002 metų tragediją, kai pusę Prahos zoologijos sodo užtvindęs vanduo paskandino beveik 100 gyvūnų. 

5. Čiangmajaus zoologijos sodas (Tailandas)

Sunku patikėti, tačiau šį zoologijos sodą įkūrė amerikietis policininkas. Pradžioje jis mokė Tailando pasieniečius, kaip išgyventi miške. Tačiau po „pamokų“ laukinėje gamtoje į savo namuose esantį sodą parsiveždavo ir miške rastų gyvūnų. Kai čia jiems pasidarė ankštą, vietos valdžia jam skyrė atskirą teritoriją, kur buvo galima iškraustyti visą amerikiečio „sodą“.

123rf.com nuotr./Panda
123rf.com nuotr./Panda

Dabar tai – Čiangmajaus vardo zoologijos sodas. Apsilankę ten pataria, jog geriausius įspūdžius išsivešite, jei nepatingėsite ir po sodą vaikščiosite pėsčiomis, o nesinaudosite siūlomomis transporto priemonėmis.

Europiečiams greičiausiai jaudulį sukels knygelių ar animacinių filmų herojus primenanti panda ir panašūs egzotiški gyvūnai, o Tailando vaikų mėgstamiausia vieta šiame sode yra žiemos klimatą imituojanti patalpa. 

123rf.com nuotr./Berlyno zoologijos sode – daugybė įdomių gyvūnų
123rf.com nuotr./Berlyno zoologijos sode – daugybė įdomių gyvūnų

6. Berlyno zoologijos sodas (Vokietija)

Didžiausias iššūkis sodo darbuotojams buvo po Antrojo pasaulinio karo, kai išmirė beveik visi čia buvę gyvūnai (iš beveik 4 tūkst. gyvūnų buvo likę vos 91), o pats sodas buvo siaubingai sunaikintas. Tačiau tuometinė jo vadovė (kuri, beje, buvo ir vienintelė zoologijos sodo direktorė moteris pasaulyje!) sugebėjo atkurti šią vietą. 

Šiuo metu Berlyno zoologijos sodas gali didžiuotis, jog užima pirmąją vietą pasaulyje pagal turimų gyvūnų rūšis. Čia gyvena ir 1500 rūšių gyvūnai. 

123rf.com nuotr./San Diego zoologijos sodas
123rf.com nuotr./San Diego zoologijos sodas

7. San Diego zoologijos sodas (JAV, Kalifornija)

Šis zoologijos sodas – animacinio filmo „Madagaskaras“ herojų „atogrąžų sala“. Iš tiesų jame gyvūnai turi visas sąlygas gyventi tarsi rojuje. Kur daugiau galima tikėtis tokio skirtingo mėgstamo maisto? Pavyzdžiui, pandos čia gauna 40 skirtingų bankukų rūšių, o koalos maitinasi 18 skirtingų rūšių eukaliptu. 

8. Maskvos zoologijos sodas (Rusija)

Tai buvo pirmasis zoologijos sodas Rusijoje. Iki dabar jis yra Maskvos simbolis, sutraukiantis daugybę turistų. Ne daug kas žino, kad šios vietos simbolis jau daug metų yra manulas – katinių šeimos retas plėšrus žinduolis.

2012 metais internetinė apklausa parodė, kad dauguma rusų būtent jam atiduoda savo simpatijas, o ne ežiui ar lapei, kurie taip pat buvo įvardyti kaip galimi zoologijos sodo simboliai. Taigi, užsukę į šį zoologijos sodą būtinai aplankykite ir manulų narvą bei įsiamžinkite su šiuo retu gyvūnu.

123rf.com nuotr./Manulas – Maskvos zoologijos sodo simbolis
123rf.com nuotr./Manulas – Maskvos zoologijos sodo simbolis

9. Pekino zoologijos sodas (Kinija)

Kokį gyvūną įsivaizduojate, pagalvoję apie Kiniją? Tikriausiai tai bus panda. Jei mėgstate šiuos jaukius meškučius, turite rimtą priežastį apsilankyti Kinijos sostinėje esančiame zoologijos sode. 

Pirmosios pandos čia apgyvendintos 1955 metais ir nuo tada yra zoologijos sodo žvaigždės. Lankytojai, užsukę į „Pandų namus“, valandų valandas praleidžia žiūrėdami, kaip šios meškutės ėda bambukus, žaidžia, supasi ar tiesiog miega. 

123rf.com nuotr./Pandos – Pekino zoologijos žvaigždės
123rf.com nuotr./Pandos – Pekino zoologijos žvaigždės

Nors išvysti pandų galima ne tik Pekino zoologijos sode, tikrieji jų namai yra čia: visas pandas, kurias Kinijos vyriausybė leidžia išvežti į kitų šalių zoologijos sodus, šie tiesiog išsinuomoja. 

10. Disney'aus gyvūnų karalystė (Orlandas, JAV)

Tai iš tiesų tikra karalystė, kurioje gyvena ne tik tikri gyvūnai, bet ir fantastinės būtybės, sutinkamos tik Walto Disney'aus kino studijos filmuose. 

Tik įsivaizduokite: čia jūs rasite ne tik „tikrą liūtą karalių Simbą“, bet ir galėsite apsilankyti „Avatare“ vaizduojamoje mistinėje Pandoros karalystėje. ar dinozaurų šalyje. Patikėkite, fantastiniai gyvūnai neatrodys mažiau realūs nei greta gyvenantys tikri krokodilai ar begemotai. 

123rf.com nuotr./Disney'aus gyvūnų karalystėje galima užsukti ir į dinozaurų šalį
123rf.com nuotr./Disney'aus gyvūnų karalystėje galima užsukti ir į dinozaurų šalį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius