-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įdomioji „Oktoberfest“ istorija

Bet kuris rugsėjo pabaigoje Miunchene vykstančioje alaus mugėje „Oktoberfest“ apsilankęs gerbėjas patvirtins – tai vieta, kurioje norėčiau atsidurti po mirties. Daugiau nei du šimtus metų gyvuojanti alaus mėgėjų šventė įtraukta į Guineso rekordų knygą, kaip daugiausiai lankytojų sulaukianti šventė pasaulyje. Patikėkite, jie ten plūsta ne veltui.
Miunchene prasidėjo kasmetinis alaus festivalis „Oktoberfest“
Miunchene prasidėjo kasmetinis alaus festivalis „Oktoberfest“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Ši visame pasaulyje žinoma alaus ir pramogų šventė prasidėjo 1810 metų spalio 12-ąją, kaip princo Liudviko vestuvių dovana miestiečiams. Vestuvių proga princas įsakė laukuose prie Miuncheno pastatyti stalus ir pavaišinti liaudį alumi, surengė arklių lenktynes bei kitokių pramogų, kad jo vestuves žmonės prisimintų dar ilgai. Iki šiol ši aikštė vadinama princo jaunosios žmonos – Terezos vardu.

Miestiečiams taip patiko šventė, kad Liudvikas nusprendė ją pakartoti ir kitąmet, o ilgainiui „Oktoberfest“ tapo didžiausia švente Vokietijoje, į kurią traukdavo artistai iš visos šalies, vykdavo svarbiausias gyvulių turgus.

Princas, rengdamas šventę, norėjo, kad ji būtų organizuojama iki pasaulio pabaigos. Panašu, kad taip gali ir nutikti. Kol kas „Oktoberfest“ nebuvo 24 kartus dėl karų ir epidemijų, tačiau po jų šventė pailgėjo nuo savaitės iki 16-18 dienų.

Pagal šventės tradicijas, „Oktoberfest“ pradžia paskelbiama 12 patrankų šūviais, o pirmąją specialiai šventei pagaminto alaus statinę atidaro Miuncheno meras. Kiekvieną dieną čia vyksta paradai, šalia alaus palapinių įsikuria atrakcionų parkas, bet svarbiausias veiksmas vyksta 14 didžiųjų (telpa iki 10 tūkst. žmonių) ir 15-20 mažesnių palapinių viduje, kur pilstomas specialiai alaus šventei didžiausių Miuncheno alaus daryklų pagamintas alus.

„Važiuoti rugsėjį į Vokietiją ir neaplankyti „Oktoberfest“, tai būtų panašus poelgis, kaip apsilankyti Luvre ir nepamatyti Mona Lizos“, – sako „Novaturo“ kelionių vadovas Mantas Karvelis, šį rugsėjį vadovausiantis kelionei po Vokietiją, aplankant ir žymųjį alaus festivalį.

Taip pat lankantis Miunchene į programą įtraukta viešnagė bene garsiausioje Miuncheno karališkoje alaus gamykloje ir aludėje „Hofbrauhaus“, kurioje vienu metu telpa 1300 lankytojų.

Žinoma, „Novaturo“ kelionė neapsiribos apsilankymu Miunchene ir žymiajame alaus festivalyje. Penkių dienų trukmės kelionėje taip pat apsilankysite Bamberge – viename iš nedaugelio karo nepaliestų senųjų Vokietijos miestų bei Niurnberge. Tai XI a. įkurtas miestas, kadaise buvęs net neoficialia Romos imperijos sotine ir iki šiol stebinantis savo grožiu.

„Novaturas“ nuotr./„Oktoberfest“ garsi visame pasaulyje
„Novaturas“ nuotr./„Oktoberfest“ garsi visame pasaulyje

„Oktoberfest“ skaičiais:

  • šiemet vyks 183-oji šventė
  • kasmet apsilanko iki 8 mln. žmonių
  • palapinių miestelio plotas – 34 ha
  • šventės metu paprastai išgeriama 7,5 milijono litrų alaus
  • suvalgoma pusė milijono vištų, pusė milijono dešrelių, 60 tūkstančių karkų, 116 jaučių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius