-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip išsimiegoti ilguose skrydžiuose?

Gebėjimas pamiegoti ilguosiuose skrydžiuose ne tik leis lengviau ištverti juos, bet ir nesugadins atostogų pradžios – jums nereikės kelių dienų, kad kompensuotumėte vieną nemigo naktį. Na, o grįžus namo – leis paprasčiau grįžti į darbus. Nepatogios kėdės, triukšmas ar šviesa tam tikrai trukdo, bet yra keletas būdų, kurie palengvins miegą.
Kelionė lėktuvu
Kelionė lėktuvu / 123rf.com

Pasirinkite tinkamą vietą

Jei nėra galimybės rinktis pilnai ištiesiamas verslo ar pirmos klasės vietas, daugelis aviakompanijų siūlo ir premium economy vietas. Paprastai jos kainuoja papildomai 50 – 80 eurų vienam skrydžiui. Jų kiekis ribotas, tad geriausia, kad apie jas pagalvotumėte jau išpirkdami bilietus. Jas užsakyti ir apmokėti paprasta per konkrečios oro bendrovės interneto puslapį. Išsipirkti geresnę vietą taip pat galite ir panaudodami savo sukauptus skrydžių taškus, tad jei skraidote dažniau, būtinai įsiregistruokite į avialinijų lojalumo programas.

123rf.com/Kelionė lėktuvu
123rf.com/Kelionė lėktuvu
  • Jei vis dėlto papildomai mokėti nenorite – pasistenkite iš anksto pasirinkti sėdėjimo vietą lėktuve. Kai kurios aviakompanijos (pavyzdžiui, KLM) leidžia tą padaryti iš karto. Kitos – tik tik registruojantis skrydžiui, bet nelaukite, kol tai bus galima padaryti oro uoste. Internetu registruotis galima atlikti nuo 24 iki 48 val. iki skrydžio (patikrinkite konkrečios aviakompanijos taisykles ir būkite pirmieji).
  • Jei esate drąsus – pabandykite paprašyti stiuardesės geresnės vietos. Tačiau jai neužtenka pasakyti, kad norėtumėte kitos vietos, žinokite tiksliai, ko norite. Kuo toliau, tuo avialinijos sunkiau taiko praktiką pagerinti skrydžio vietą, ir nedaro to be jokios priežasties. Didesnė tikimybė būti perkeltam į verslo klasę yra tada, kai reisas pilnas, bet turėkite įtikinamą paaiškinimą, kodėl jums to reikia. Ir būkite apsirengę ne kaip kuprinėtojas po ilgos ir sunkios kelionės.
123rf.com/Kelionė lėktuvu
123rf.com/Teisingai pasirinkę vietą lėktuve, keliausite patogiau
  • Daug skraidantys sako, kad sėdėti reikia toje lėktuvo pusėje (žiūrint į lėktuvo priekį) ant kurio šono mėgstate miegoti.
  • Dažnai vietos už lėktuvo sektorių atskyrimo sienelių turi daugiau vietos kojoms, tačiau tose vietose paprastai įkurdinamos šeimos su kūdikiais, tad ramybės jose gali būti mažai. Kitos daugiau vietos turinčios sėdynės yra prie avarinių išėjimų, tačiau kartais jose nėra galima atlenkti atlošo arba pakelti ranktūrių. Kai kurios aviakompanijos šių abiejų tipų vietas apmokestina papildomai. Jei skrendate su vaikais – pamirškite apie vietas prie avarinio išėjimo ar net eilėje už jo.
  • Kai kurie keliautojai pataria vengti ir vietų pačiame lėktuvų gale – jų atlošai neatsilenkia, greta yra tualetai. Tačiau rinkdamiesi paskutines eiles kartais galite ir išlošti – jei lėktuvas bus nepilnas, paprastai tuščiausias lieka galas ir galėsite užimti dvi ar net visas keturias sėdynes.
123rf.com/Kelionė lėktuvu
123rf.com/Kelionė lėktuvu
  • Prie lango ar prie krašto? Prie lango visada bus patogiau atremti galvą, nereikės stotis, jei jūsų kaimynas norės eiti į tualetą. Tačiau jei jūsų kojos ilgos ar ir pats dažniau einate į tualetą – vieta prie krašto leidžia patogiau ištiesti kojas ir turėti daugiau laisvės.
  • Vertingas puslapis yra Seatguru – jame galite pasitikrinti pagal savo skrydžio numerį ir datą, kokie konkrečios vietos išmatavimai, kiek atsilenkia atlošas ir pan.

Papildoma „įranga“

Pagrindiniai dalykai, padėsiantys miegui, – kaklo pagalvė, miego kaukė, ausų kištukai ir kojinės. Dabar apie kiekvieną iš jų plačiau.

  • Miegojimui patogiau ne pripučiamos kaklo pagalvės, bet aš naudoju tokią – svarbu nepripūsti jos pilnai. Viena iš sėkmingo miegojimo su tokia pagalve paslapčių – apsukite ją atvirkščiai. Taip bus patogiau ir sveikiau kaklui.
123rf.com/Kelionė lėktuvu
123rf.com/Kelionė lėktuvu
  • Miego kaukė apsaugos nuo išsibudinimo, kai greta mirksi kaimyno ekranas ar po saloną vaikšto žmonės.
  • Ausų kištukai turėtų būti kiekvieno tikro keliautojo kuprinėje – niekada nežinai, ar šalia neatsisės knarkiantis keliautojas arba neramus vaikas. Įsigykite gerus kištukus, o ne tuos, kurie dažniausiai nemokamai dalinami lėktuvuose.
123rf.com/Kelionė lėktuvu
123rf.com/Vienas mažai vietos užimančių, bet per keliones pasiteisinančių daiktų – ausinės
  • Jei esate jautrus aplinkos triukšmui – turėkite savo ausines, jos sustiprins tylą bei tiks, jei norėtumėte permušti garsų triukšmą raminančia melodija ar miško ošimu. Prieš kelionę tokį muzikinį takelį galite įsirašyti į savo telefoną.
  • Kompresinės kojinės sumažina tikimybę susirgti venų tromboze. Tai tipiška keliautojų bėda, o tokios kojinės (iki kelių) skatina geresnę kraujo cirkuliaciją, kai tenka sėdėti ilgas valandas. Taip pat pasiimkite ir šiltas kelionines kojines, kad iš karto galėtumėte išsispirti iš batų. Aš pati mėgstu kojines su guminiais padukais – skrendant su jomis vaikštau po lėktuvą, nereikia lenktis norint susirasti batus ir vargti aunantis.
  • Labai svarbu ilgam skrydžiui pasirinkti tinkamus drabužius – kad ir kaip būtų šilta, reikia visada turėti ir šiltesnį megztinį bei skarą ant kaklo, mat labai dažnai skrydžiuose oro cirkuliacija labai sušaldo. Pagrindinė taisyklė skrydžiuose – renkitės sluoksniais, kad galėtumėte neperkaisti tik įsėdus į lėktuvą, kol dar neįjungtas vėdinimas, ir nesušaltumėte, kai jis ima pagaliau veikti.
  • Prieš ilgą skrydį venkite gėrimų su kofeinu ar gazuotų gėrimų. Nepamirškite gerti daugiau vandens. Keliaujant pravartu turėti buteliuką ar gertuvę, kuriuos galima pripildyti vandens kolonėlėse praėjus saugumo patikrinimą ir nepermokėti už vandenį oro uostų kavinėse. Tačiau negerkite per daug, kad nereiktų lakstyti i tualetą.
  • Idealu skrydžio metu gerti vandenį ir žolelių arbatą, nors kartais taurė vyno irgi padeda užmigti. Paprastai sunkus maistas prieš miegą neleis to padaryti, tad tikrai nebūtina suvalgyti viską, ką duos avialinijos. Puiki mintis prieš skrydį būtų užsisakyti vegetarišką maistą, jis bus lengviau virškinamas.
  • Jei avialinijų maistas kelia jūsų skrandžiui siaubą, geriau lengvai užkąskite prieš naktinį skrydį oro uoste ir išvengsite nemalonaus pilvo pūtimo skrydžio metu.
  • Migdomieji vaistai tikrai ne išeitis – jie taip pat gali padidinti trombų susidarymo riziką. Geriau jau tiesiog skrydžio dieną atsikelti anksčiau, nei įprasta.
123rf.com/Kelionė lėktuvu
123rf.com/Kelionė lėktuvu
  • Atlenkite savo kėdės atlošą. Žinoma, pirmiausiai pasižiūrėkite atgal, galbūt už jūsų sėdintis žmogaus kojos jau ir taip remiasi į atlošą, galbūt jis tik ką pasidėjo karštą gėrimą ant staliuko. Žinau, kai kurie žmonės mėgsta miegoti padėję galvą ant atlenkto staliuko ar atrėmę ją į priekinį atlošą, tačiau taip ne tik labiau vargsta kaklas, bet ir yra rizika būti pažadintiems turbulencijos metu. Jei jau jums pasisekė taip, kad šalia yra laisva vieta – galite susikelti kojas ant jos, svarbu kad tai netrukdytų kitam eilės kaimynui.
  • Jei užsiklojate pledu, užsisekite saugos diržą ant jo, taip stiuardesei nereikės jūsų budinti, jei prasidės turbulencija, o ji nematys, kad esate saugus.
  • Apgalvokite, kokių daiktų jums gali prireikti skrydžio metu ir įsidėkite į priekinę kišenę. Apsiribokite žurnalu ar knyga bei nedideliu higienos rinkiniu (dantų šepetukas, drėkinantis kremas) ir miego pagalbininkais, kuriuos jau aprašiau anksčiau.
  • Nelaikykite rankinio bagažo po kojomis, nebent naudosite jį kaip priemonę pakelt aukščiau kojas. Priekinėje kišenėje taip pat negali būti per daug daiktų pagal avialinijų saugumo reikalavimus. Jei jau teko „nelaimė“ sėdėti vidurinėje vietoje, nerašyta skrydžio etiketo taisyklė sako, kad turite pirmenybę užimti ranktūrius.
123rf.com/Kelionė lėktuvu
123rf.com/Kelionė lėktuvu
  • Būtinai nueikite į tualetą dar oro uoste, o jei jau tą darote lėktuve – pasistenkite prisiderinti prie šalia sėdinčio žmogaus, kol jis dar nepradėjo žiūrėti filmo ar neužmigo.
  • Žiūrėti filmą ar ne – yra dvi patirties pusės. Šviečiantis ekranas tikrai nepadeda užmigti, iš kitos pusės – nuobodus filmas kartais padeda.
  • Jei nesiseka užmigti – pamankštinkite kojas, tam nebūtina eiti pasivaikščioti, galite padaryti tempimo pratimus kojoms. Miegui tai nepadės, bet jūsų kraujotaka padėkos.

Straipsnį paruošė kelionių organizatorius „Travel Planet“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius