Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stalų skaičius ar virtuvės plotas: kas lemia restorano dydį?

Didelę dalį mūsų parsivežamų įspūdžių sukuria ne tik pamatyti vaizdai, bet ir tai, kas atsiduria skrandyje. Keliaudami dažnai leidžiame sau daugiau nei namuose, pavyzdžiui, užsukti į restoraną.
Bankokas
Restoranas Bankoke / Globaltravelmate.com

Tai, kokią maitinimo vietą pasirinksime, lemia daug subjektyvių kriterijų. Vienas jų – restorano dydis. Dažnas galvoja, kad restoranų, ir ypač jų virtuvių, dydį lemia vien tik klientų gausa.

Tačiau ar žinojote, kad vienas iš lemiamų faktorių – restorano salėje esančių kėdžių skaičius, kuris lemia virtuvės dydį?

Daugelis užsienio restoranų kūrėjų vadovaujasi formule 1=9, t.y. 1 sėdima vieta restorane lygi kiek daugiau nei 9 kv. cm. virtuvėje, mat sėkmingo restorano nebus be kokybiškos virtuvės.

Tiesa, nors didžiausių restoranų pasaulyje formulė smarkiai prasilenkia su standartine – kai kurių restoranų virtuvės užima net 5000 kv. metrų – tačiau Lietuvoje šios formulės pritaikymas dar retas reiškinys.   ​

„Meniu, gaminimo metodai ir restorano plotas dažnai lemia restorano virtuvės dydį, tačiau formulė „1=9“ yra ta, kuria naudojasi daugelis restoranų kūrėjų.

Galbūt Lietuvoje ji taikoma ne dažnai, bet užsienyje – beveik visada. Tai yra minimalus plotas, reikalingas efektyviam darbui virtuvėje, – pastebi profesionalios virtuvės įrangos sprendimus siūlančios „System Venbo Group“ vadovas Renaldas Borunovas. – Turiu pastebėti, kad virtuvės dydis dar ne viskas – ypatingai svarbu, kaip toji erdvė yra išnaudojama: kaip išdėstoma įranga, kokie prietaisai naudojami.

Svarbiausias klausimas – ar padaryta viskas, kad virtuvės personalas taupytų laiką ir neatliktų nereikalingų veiksmų“. 

Pasak R.Borunovo, standartinis restorano virtuvės dydis pasaulyje svyruoja nuo 46 iki 130 kv. metrų.

Galima įsivaizduoti, kaip atrodo tokia virtuvė, tačiau kur kas sunkiau įsivaizduoti didžiausių restoranų pasaulyje virtuves – tokių, kurie vienu metu gali priimti 6 tūkst. svečių ar plotas užima daugiau nei 3 hektarus žemės.

Visgi, remiantis standartine restoranų virtuvės dydžio apskaičiavimo formule, pabandyti galima.

1. Didžiausias restoranas pasaulyje yra Damaske, karo krečiamoje Sirijoje. Restorane „Damasko vartai“ (angl. Damascus Gate Restaurant) vienu metu gali valgyti 6014 svečių, jo bendras plotas siekia beveik 20 tūkst. kvadratinių metrų, o darbuotojų – daugiau nei 1,5 tūkst.

Pagal formulę, šio restorano virtuvės plotas turėtų būti ne mažesnis nei 541 kv. m., tačiau realiai jis kur kas didesnis – net 2,5 tūkst. kv. metrai. 

Globalflare.com /Restoranas Damaske
Globalflare.com /Didžiausias pasaulyje restoranas yra „Damasko vartai“

2. Antras pagal dydį restoranas pasaulyje yra Tailando sostinėje Bankoke – „Karališkas drakonas“ (angl. Royal Dragon Restaurant).

Šiame restorane vienu metu telpa 5 tūkstančiai žmonių, jo bendras plotas užima kiek daugiau nei 33,5 tūkst. kv. m., o virtuvės personalas toks greitas ir didelis, kad vos per valandą gali paruošti net 300 skirtingų patiekalų.

Remiantis formule, šio restorano virtuvės plotas mažiausiai turėtų užimti 450 kv. metrų, tačiau realiai ji užima daugiau nei 5 tūkst. kv. metrų!

3. Trečias pagal dydį pasaulyje yra Kinijoje, Čangša mieste. Restorane „Vakarų ežeras“ (angl. West Lake Restaurant), vienu metu maistu mėgautis gali daugiau nei 5000 žmonių, o virtuvėje darbuojasi net 300 profesionalių šefų, iš viso 1000 darbuotojų.

Įdomu tai, kad jame yra net 5 skirtingos virtuvės. Pagaminamo maisto kiekiai taip pat įspūdingi: 3 tonos žuvies, tona kiaulienos ir čili pipirų, 200 gyvų gyvačių kiekvieną savaitę.

Pritaikius formulę, šio restorano mažiausias galimas virtuvės plotas turėtų būti 465 kv. metrai, tačiau realūs skaičiai kur kas didesni. Kaip sako vienas iš šio restorano šefų, sujungus visas 5 virtuves į vieną, tai būtų didžiausia virtuvė pasaulyje. 

Dopeconnect.om/„West Lake Restaurant“ Kinijoje
Dopeconnect.om/„West Lake Restaurant“ Kinijoje

Kaip vieną didžiausių virtuvių turintį restoraną Lietuvoje R.Borunovas įvardija restoraną „Pilialaukis“.

Jame vienu metu gali tilpti iki 1000 svečių, o virtuvė užima net 400 kv. metrų, joje – 7 šaldytuvai, 3 konvekcinės krosnelės, 2 kupolinės indaplovės, taip pat įrengti keli specialūs įrenginiai, pavyzdžiui, malkų anglimis kūrenamos rūkymo bei duonos kepimo krosnys. 

„Neslėpsime, užpildyti bei teisingai išnaudoti tokias dideles erdves – rimtas iššūkis. Tačiau jau prieš pradedant projektuoti virtuvę, turėjome susiformavę aiškią viziją, puikiai žinojome, ką gaminsime, tereikėjo pasikonsultuoti su profesionalais, įsigyti įrenginius bei pasirūpinti tinkamu, patogiu jų išdėstymu.

Priklausomai nuo sezoniškumo, virtuvėje dirba 9–20 žmonių, tad viskas įrengta taip, kad užtikrintume kuo greitesnį, paprastesnį bei našesnį virtuvės ir aptarnaujančio personalo darbą“, – sako restorano „Pilialaukis” šefas Donatas Beinoras.

Restorano virtuvė
Restorano virtuvė

Pasak šefo, restorano darbą lengvina ne tik tinkamai parinkta ir išdėstyta įranga, bet ir įrengti 5 atskiri patiekalų išdavimo taškai, kuriuose atskirai išduodami karštieji patiekalai, bulviniai patiekalai, desertai ir pan. – taip darbuotojai nesimaišo vienas kitam ir darbas vyksta sklandžiai. 

Virtuvė lemia didžiąją dalį restorano sėkmės.

Vienai didžiausių restorano virtuvių Lietuvoje vadovaujantis šefas D.Beinoras pastebi, kad virtuvė lemia didžiąją dalį restorano sėkmės.

Jo teigimu, jei nebus kokybiškos virtuvės – nebus ir sėkmingo restorano. O tam, kad virtuvė galėtų pasiekti geriausių rezultatų, svarbūs du, vienas nuo kito neatsiejami dalykai: stiprus, kūrybingas ir savo amatą puikiai išmanantis personalas bei kokybiška, individualius restorano poreikius atitinkanti ir protingai išdėstyta įranga. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius