Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionė į Butaną. Ką reikia žinoti keliaujant į laimingiausią pasaulio šalį?

Vos 790 tūkst. gyventojų turinti šalis, įsikūrusi Himalajų kalnuose, kuriuose nutupdyti lėktuvą gali tik patyręs pilotas. Šalis, kurios gyventojų laimę karalius vertina labiau nei BVP rodiklius. Beveik perpus už Lietuvą mažesnė šalis, kurią supa kaimynės milžinės – Kinija ir Indija. Kokia tai šalis?
Vienas tipiškiausių Butano vaizdų – Taktshang Goemba tigro lizdo vienuolynas
Vienas tipiškiausių Butano vaizdų – Taktshang Goemba tigro lizdo vienuolynas / 123rf.com

Butanas – viena uždariausių ir mistiškiausių pasaulio valstybių, į kurią savarankiškai keliaujantiems turistams patekti yra neįmanoma.

Kainos ir išlaidos

123rf.com /Tradicinis kaimas Butane
123rf.com /Tradicinis kaimas Butane

Jau netrukus kartu su savo draugais leisiuosi į savaitės trukmės kelionę po Butaną. Su visais tais, kurie irgi svajoja pamatyti šią kalnuotuose slėniuose įsikūrusią valstybę, noriu pasidalinti patarimais apie pasiruošimą ir keliavimą po šalį. Tačiau iš karto įspėju, norint įsigyti bilietus ir gauti Butano vizą, reikia pirkti kelionės paketą iš vietinės agentūros.

Priklausomai nuo sezono ir žmonių skaičiaus, viena diena Butane kainuoja 200-250 JAV dolerių. Į šią sumą įskaičiuotos gido ir vairuotojo paslaugos, transportas, nakvynės, maitinimas ir įėjimai į lankomus objektus. Į paketo kainą neįtrauktos išlaidos už skrydžius lėktuvu (kurie yra vykdomi tik iš Bankoko, Singapūro, Katmandu, Delio, Kolkatos ir Guvahadžio), vizos bei turistinis mokesčiai, kelionės draudimas, tarptautinio pavedimo mokestis, arbatpinigiai ir kitos asmeninės išlaidos. Pastarosioms patariama vežtis dolerius, mat vietiniai bankomatai išduoda pinigus tik turintiems „Mastercard“, „Visa“ ar „American Express“ korteles. Nuėmimo mokestis – 2,5–3 JAV doleriai. Maksimali vienkartinė suma, kurią galima nusiimti bankomate, yra 18 tūkst. ngultrumų (apie 278 JAV doleriai).

Klimatas

123rf.com /Tradicinis kaimas Butane, Punakha
123rf.com /Tradicinis kaimas Butane, Punakha

Pietinėje Butano dalyje klimatas yra tropinis, o rytiniame regione oras šiltesnis nei šalies centriniuose slėniuose. Tiesa, reikia turėti omeny, kad kuo didesnis aukštis, tuo vėsesnis yra oras.

Žiema Butane (nuo lapkričio vidurio iki kovo vidurio) yra sausa ir saulėta, vidutinė temperatūra dienos metu yra 16-18 laipsnių. Pavasarį (nuo kovo vidurio iki birželio vidurio) temperatūra dienos metu pakyla iki 27-29 laipsnių šilumos. Musonų liūtys Butaną pasiekia maždaug birželio viduryje, tačiau iš pradžių tai būna tik lengvas lietus, iškrentantis daugiau pavakare ar vakare. Rugsėjo mėnesį, pasibaigus liūtims, yra geriausias laikas žygiams. Ruduo trunka iki lapkričio mėnesio.

Drabužiai

123rf.com /Butano gyventojai, apsirengę tradiciniais rūbais
123rf.com /Butano gyventojai, apsirengę tradiciniais rūbais

Dėl didelės temperatūrų kaitos rekomenduojama rengtis sluoksniais. Drabužiai turėtų būti pagaminti iš natūralių audinių, kad leistų kūnui kvėpuoti.

Jūs įžeisite žmones, jei gatvėmis vaikščiosite pernelyg aptemptais drabužiais. Moterims nederėtų mūvėti šortų, vietoj to rekomenduojama segėti kelius siekiančius sijonus ar laisvas kelnes. Nevilkėkite palaidinių be rankovių kaip viršutinio drabužio. Renkitės padoriai ir pagarbiai, kai lankysitės vienuolynuose, šventyklose ar kitose religinėse institucijose.

Sveikata

Šiuo metu nėra jokių būtinų skiepų vykstantiems į Butaną. Tačiau rekomenduojama pasiskiepyti nuo stabligės, vidurių šiltinės ir hepatito A. Negerkite nevirinto vandens ar ledo kubelių. Kenčiantys nuo pykinimo automobilyje turėtų pasirūpinti vaistais iš anksto, nes šalis yra kalnuota, o keliai vingiuoti. Tiems, kurie ketina keliauti kaimo vietovėmis netoli sienos su Indija, rekomenduojama vartoti vaistus nuo maliarijos.

Kalba

123rf.com /Butaniečiai
123rf.com /Butaniečiai

Botijų kalba, kuria yra kalbama Butane, priklauso Tibeto kalbų šeimai. Angliškai galite susikalbėti didžiuosiuose miestuose, nes vaikai ją mokosi jau mokykloje.

Tabakas ir rūkymas

Pardavinėti ir pirkti tabako gaminius Butane yra uždrausta. Šalies lankytojams leidžiama įsivežti 200 cigarečių savoms reikmėms, tačiau tik susimokėjus 200 proc. muito mokestį.

Viešbučiai ir maistas

123rf.com /Vaisiai ir daržovės, augantys Butane, ant turgaus prekystalio
123rf.com /Vaisiai ir daržovės, augantys Butane, ant turgaus prekystalio

Didžioji dalis viešbučių Butane yra 2-3 žvaigždučių, yra keli prabangūs 5 žvaigždučių viešbučiai. Viešbučiai vakariniame Butane yra geriau įrengti palyginus su viešbučiais centrinėje ar rytinėje šalies dalyje. Pastarieji yra kuklesni ir su minimaliais patogumais.

Butanietiškas maistas yra kupinas aštrių čili pipirų bei sūrio. Didžiojoje dalyje viešbučių yra siūlomi kiniški, tarptautiniai, butanietiški ir indiški patiekalai.

Lauktuvės

123rf.com /Kaukių šokiai – sena tradicija Butane
123rf.com /Kaukių šokiai – sena tradicija Butane

Tiems, kurie nori parsivežti atminimą iš Butano, rekomenduojama įsigyti rankomis austus audinius, išdrožinėtas kaukes, pintus krepšius, medinius indus, rankų darbo popieriaus gaminius, meistriškai apdirbtus metalo gaminius, paveikslus ir išskirtinius pašto ženklus.

Arbatpinigiai

Į turų kainas arbatpinigiai nėra įskaičiuoti, tačiau visuomet bus maloniai priimti. Arbatpinigiai gidui yra 10 JAV dolerių už dieną, vairuotojui – 5 JAV doleriai už dieną nuo grupės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius