Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Efektyvūs patarimai kaip tvarkyti, atrinkti ir dalintis kelionių nuotraukomis

Šiais laikais keliaujame gana dažnai ir daug, o technikos progresas suteikė mums galimybę būti fotografais, žurnalistais, režisieriais. „Pleškiname“ daug ir dažnai, o mūsų kompiuterių atmintyje kaupiasi gigabaitai prisiminimų ir akimirkų. Ar dažnai jas peržiūrime? O kaip jaučiamės, kai draugai nori pasidalinti savo įspūdžiais ir siūlo kartu pažiūrėti nuotraukų... O jų – šimtai. Taigi, kelionių žurnalistė Chris Gray Faust ir rubrika „Pasaulis kišenėje“ siūlo jums keletą patarimų, kaip įdomiai ir patraukliai panaudoti savo kelionių nuotraukas.
Programa „Pixelmator“ galima piešti ir redaguoti nuotraukas.
Programa „Pixelmator“ galima piešti ir redaguoti nuotraukas. / Pixelmator.com nuotr.

Nuotraukų paskirtis

Niekas nenori žiūrėti daugybės nuotraukų, net jei jos būtų gana įdomios. Todėl, pirmiausia, jums reikia atrinkti jas į patogią kolekciją, kuria dalinsitės su draugais, kolegomis, šeima. Kad būtų patogu ir jums ir kitiems, kolekcija neturėtų būti itin didele. Orientuokitės į socialinius tinklus, kuriais naudojatės dalindamiesi nuotraukomis. Galbūt šeimai siųsite geriausių akimirkų rinkinuką elektroniniu paštu, o gal talpinsite nuotraukas į tokius socialinius tinklus kaip nuotraukų talpyklė „Flickr“ ar „Facebook“, o gal kitokią socialinę mediją.

Pavyzdžiui vynų ekspertas Austinas Beemanas, savo bloge rašantis ir pristatantis įvairiausius vynus, remiasi tik viena tiesa – nei vienas jūsų neteis už nuotraukas, kurias darote, būsite teisiamas tik už tas, kurias rodote viešai. „Žmonėms rodykite tik tas nuotraukas, kurios, manote, yra puikios“, – pataria A. Beemanas. Taigi, kaip nepasimesti tarp šimtų gražių ir dar gražesnių kadrų ir atrinkti tuos puikiausius?

Nuspręskite, kas žiūrės

Gal jūs ieškote kelių geriausių kadrų šeimos albumui iš šių metų atostogų? O gal šmaikščių nuotraukų, kurios privers kvatotis jūsų „Facebook“ draugus, o gal keleto ekstravagantiškų pamaiviškų nuotraukų, skirtų suvilioti naujai simpatijai? O galbūt ieškote gerų nuotraukų teminiam elektroniniam aplankui sukurti?... Prieš sėsdami prie kompiuterio, pagalvokite, kokiam tikslui ir kam ieškote nuotraukų, kokia jūsų auditorija.

Filtruokite

Fotografas Peteris Westas Carey‘us pataria: „Imkite ir lengva ranka iš karto ištrinkite visas išsiliejusias, tamsias, neaiškias ir bjaurias nuotraukas. Negailėkite ir nesigręžiokite. Jūs tikrai jų niekada taip ir nepanaudotumėte.“

Tuomet, kai atsikratysite „viršsvorio“, perbėkite greitai per visas likusias nuotraukas, atskirkite labiausiai jums patinkančias. Nuolat nepamirškite, kad geras ir nenuobodus skaidrių koliažas neturėtų viršyti 50 nuotraukų, o elektroninis albumas daugų daugiausiai gali turėti apie 200 nuotraukų. Atrenkant kiekvieną reikėtų pamąstyti, o ką aš noriu naujo pasakyti su šiuo kadru.

Pagerinkite savo geriausias

Amžiuje, kuomet visi turi kameras ar paprastus fotoaparatus ir elektronines korteles, kuomet nereikia taupyti foto juostelės, spaudžiame mygtuką gerokai per dažnai. O kadrai dažnai – labai standartiški ir paprasti. Šiek tiek karpymo ar žaidimo su apšvietimu gali padaryti iš vidutinės nuotraukos, gana vykusį kadrą, kuriame tinkamas apšvietimas dera su fokusuote. Ir jūs tikrai neturite būti „Photoshop“ programos žinovu, mat nuotraukų redagavimo programų, itin lengvo ir paprasto naudojimosi, internete galima rasti labai paprastai.

„Adobe Lightroom“, „Photoshop“ programos giminaitė, labai greitai tapo daugelio mėgėjų skaitmeninių nuotraukų redagavimo pagalbininke. Ši programa, ne tik patogi redagavimui, bet ir padeda organizuoti nuotraukas, kurti albumus.

Tačiau, jei norite dar patogesnio varianto – internetas mirga nuo nemokamų ir tikrai patogių nuotraukų redagavimo programų: „Picasa“, „iPhoto“, „Windows Live Photo Gallery“. Jas naudoti paprasta – užtenka vos kelių paspaudimų ir jūsų nuotrauka gali virsti juodai balta ar XX a. stiliaus.

Dalinkitės jomis efektyviai

Kuomet jūsų nuotraukos iš gerų tampa geriausiomis, laikas jomis pasidalinti su pasauliu. Tokie internetiniai puslapiai kaip „Shutterfly“ (www.shutterfly.com) ir „Kodak Gallery“ (www.kodakgallery.com) gali padėti jums sudaryti suvenyrines knygutes ar bukletus. O daugelis redagavimo programų jau turi funkiją, nuotraukų albumus publikuoti „Facebook“ ar „Twitter“ socialiniuose tinkluose esančiame žmogaus profilyje. Vis dėlto nereikėtų pamiršti apie privatumą. Galbūt ne visi jūsų draugai ar giminės nori būti rodomi ir matomi viešai. Todėl galite nuotraukas siųsti elektroniniu paštu, arba kurti albumus „Picasa“ ir „Flickr“ sistemoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius