Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl kiekviena moteris turėtų išdrįsti keliauti viena?

Kelionės, į kurias leidžiamės vieni, nebūtinai reiškia, jog visą laiką jausimės vieniši. Tačiau net patyrę keliautojai pasakoja, kad mieliau renkasi patikimą kompanioną nei į kelionę leidžiasi be draugo. Ypač retai vienos keliauja moterys. O be reikalo.
Keliauti vienai nereiškia jaustis vienišai
Keliauti vienai nereiškia jaustis vienišai / 123rf.com nuotr.

Apie tai, kodėl kiekviena moteris turėtų išdrįsti ir pabandyti keliauti viena, pasakoja „Time“ žurnalistė Ashley Ross. Amerikietiškos įžvalgos Lietuvos moterims tinka ne 100 procentų. Tačiau kai kurie patarimai privers susimąstyti ir galbūt taps paskutiniu pliusu, dėliojant visus „už“ ir „prieš“ bei planuojant savarankišką kelionę.

Kai pradėjau kalbėti apie tai, kad ruošiuosi savaitei į Meksiką, vienas dažniausių klausimų man būdavo: su kuo važiuosi? Pasakius, kad važiuosiu viena, visų reakcija buvo panaši: „Oho, drąsu!“, „Nebijai?“, „Ar tai saugu?“, „Viena? Aš taip negalėčiau“.

Dabar 2015-ieji. Moterys sėkmingai daro karjerą politikoje, versle, technologijų ir meno pasaulyje. Tačiau net ir tie draugai, apie kuriuos maniau, jog mąsto moderniai, abejojo mano sprendimu keliauti be palydovų.

Mano kelionė nebuvo ypač drąsi. Tiesą sakant, nekeliavau savarankiškai, be to, ne pirmą kartą buvau mažame Meksikos miestelyje Puerto Morelos.

Užsisakiau savaitės trukmės jogos kursus vienoje iš kompanijų, kuri siūlo jogos „rekolekcijas“ visame pasaulyje. Man nereikėjo pačiai ieškoti ir užsakinėti viešbučio, susirasti draugų. Tačiau, nepaisant to, mano kelionė daugumai aplinkinių atrodė nesuprantama.

Būdama vieniša 26-erių niujorkietė aš buvau pavargusi nuolat matydama savo draugų nuotraukas iš įspūdingų kelionių. Kiekvieną kartą, kai bandydavau su kokia nors jų grupe planuoti egzotišką kelionę, atsirasdavo daugybė trukdžių – nuo datų iki kainų. Ypač kainų, nes kelionės išlaidos turėjo tikti visiems grupės nariams, ne tik man.

Taigi, radusi šią kelionę, kurios metu galėjau apsistoti šalia paplūdimio esančiame viešbutyje ir kasdien lankyti jogos pamokas bei skanauti nuostabaus vegetariško maisto, aš nesiderinau su niekuo. Tiesiog ėmiau ir užsisakiau.

Iš tiesų esu savarankiška: gyvenu viena studijos tipo bute, viena einu į Brodvėjaus šou, kino teatrą, kur žiūriu filmus, kurie patinka man, o ne kitiems. Tačiau iškeliauti į kitą šalį buvo kas kita. O mano draugų reakcija privertė pasijusti blogai: tarsi neturėčiau su kuo keliauti.

Pasakius, kad važiuosiu viena, visų reakcija buvo panaši: „Oho, drąsu!“, „Nebijai?“, „Ar tai saugu?“, „Viena? Aš taip negalėčiau“.

„Manau, žmonės bijo pasirodyti nevykėliais“, – sako rašytoja Kristina Newman. – Tai tas pats, kas valgyti vienam restorane.

Žmonės bijo būti vieni, nes galvoja, kaip tai atrodys, kad žmonės manys, jog neturi nė vieno draugo, su kuriuo galėtum keliauti ar vakarieniauti.“

Ji teisi – man kilo tūkstantis ir vienas klausimas, kai nusileidau Meksikoje. Net viešbutyje sutikusi žmonių, kurie norėjo leisti laiką su manimi, aš nesirinkau buvimo su jais. Nuėjau gulti, galvodama: „Ką aš darysiu viena pati su savimi visą savaitę?!“

Iš tiesų savaitė tiesiog pralėkė: aš bendravau su vietiniais, valgiau veganiškus užkandžius, mėgavausi masažu paplūdimyje, išbandžiau povandeninį nardymą, stebėjau po medžius besikarstančias beždžiones, skaičiau patogiai įsitaisiusi ant stogo įrengtuose hamakuose, gurkšnojau kokteilius ir susiradau naujų draugų. Aš paneigiau visas išankstines savo baimes ir tikrai nesijaučiau vieniša.

Svarbiausia tinkamai pasirinkti kelionę ir programą

Viena iš „Travel Yogi“ (jos siūlomą kelionę ir įsigijau) įkūrėjų Jennifer Hoddevik pasakojo, kad maždaug 80 proc. jų klientų atvyksta vieni. 85 proc. jų yra moterys.

Pati J.Hoddevik savarankiškai ir be palydovų keliauja daug metų, ypač kai dirbo kelionių vadove, dar prieš įkurdama dabartinį verslą. Ji pasakojo, kad kelionėse teko patirti įvairių nuotykių, pavyzdžiui, susijusių su saugumu. Dėl to labiausiai baiminasi moterys, vis nesiryžtančios išvykti vienos.

Kartu su partneriais ji yra sukūrusi informacinę sistemą, kurioje pateikia tam tikrą informaciją apie „saugias“ kelionių vietas.

„Norime, kad žmonės keliautų pasikliaudami intuicija. Tačiau žinodami, kur saugu nakvoti, pavyzdžiui, Reikjavike, jie jausis saugiau. Keliaujant vienam saugumas labai svarbus. Tačiau keliauti vienam nereiškia būti vienišam“, – sakė pašnekovė.

123rf.com nuotr./Moteris su lagaminais
123rf.com nuotr./Moteris su lagaminais

Toms, kurioms didžiausias iššūkis ne saugumas, bet baimė pasijusti vienišomis, ji turi patarimą. „Naktis – sunkiausia solo kelionių dalis. Dienas galima užpildyti įvairia veikla, pavyzdžiui, ekskursijomis. Visada išnaudokite tokius pasiūlymus.

Taip pat venkite šalių, kuriose, atrodo, ore tvyro romantika. Tokia yra Italija: ją romantiškiems savaitgaliams renkasi nemažai porų. Ant kiekvieno kampo matant jas jums gali būti sunku ištverti.“

Mano pačios patarimas – rizikuokite. Jei jau atvykote ten, kur ketinote, išnaudokite visas galimybes patirti ir išbandyti kuo daugiau. Tai neleis jausti vienatvės.

Prisipažinsiu – jau užsisakiau kitą kelionę, į kurią ir vėl leisiuosi viena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius