-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kreta – įspūdžiai iš Dzeuso gimtinės

Kreta, didžiausia Graikijai priklausanti sala, iškyla iš skaidrių Viduržemio jūros vandenų it akmens milžinas. Šis laukinių paplūdimių, kalnų, alyvmedžių ir saulės kraštas lengvai pavergia svečio širdį. Nesvarbu, kurį regioną iš keturių sugalvotumėte aplankyti – Chaniją, Retimną, Heraklioną ar Lasitį – kiekviename atrasite tai, kuo Kreta sužavėjo mane: gamtos grožį, nepaprastą istoriją, svetingus vietinius žmones ir puikią virtuvę bei nuostabų vyną!
Senas uostas Kretoje
Senas uostas Kretoje / Novaturo nuotr.

Davusi pradžią vienai seniausių Europoje Mino civilizacijai, vėliau ėjusi iš rankų į rankas, priklausiusi Romos, Bizantijos ir Osmanų imperijoms, valdyta Venecijos viduramžiais ir XX amžiuje galiausiai atitekusi Graikijai, Kreta išsaugojo visų šių laikotarpių palikimą, prie kurio prisiliesti leidžia iki šių dienų išlikę tokie istoriniai paminklai, kaip garsieji Knoso rūmai, fortai Spinalongos saloje bei Retimno mieste ir daugybė kitų.

Novaturo nuotr./Agios Nikolaos, Kreta
Novaturo nuotr./Agios Nikolaos, Kreta

Modernioji Kreta svetinga lankytojams. Čia rasite patogius kurortus gamtos prieglobstyje, kalnų papėdėse ir jūros pakrantėse, kur sukuriama laisva, smagi, saulėta atostogų atmosfera, netrūksta galimybių aktyviai leisti laisvalaikį ir linksmintis skambant graikiškos muzikos ritmams. Svečių kretiečiai laukia ir stengiasi užtikrinti jų poilsio kokybę, o jei atrasite laiko ir noro su šiais žmonėmis susipažinti artimiau, neabejotinai pamilsite tuos visad kvatojančius atlapaširdžius linksmuolius!

Pirmas įspūdis

Vos atvykus į Kretą ir dardant apsistojimo vietos link, pirma mintis, ateinanti į galvą yra ši: Viešpatie, kaip įmanoma vairuoti automobilį tose siaurose gatvelėse, kur, rodos, vietos palikta daugių daugiausia vienai mašinai ir motoroleriui?! Ir iš tikrųjų: vairavimas Kretos saloje ne be priežasties vadinamas aukštuoju pilotažu. Tik nereikia bijoti vairuoti, nes nuomotas ar nuosavas automobilis - puikiausia priemonė Kretai pažinti. Tik vertėtų neskubėti, mėgautis kraštovaizdžiu ir išlikti apdairiems.

Saloje stebina alyvmedžių skleidžiamas aromatas. Visa sala jo pritvinkusi it didžiulis alyvmedžių sodas, ypač  saulei nusileidus, kai po ilgos dienos galima ramiai išeiti laukan ir giliai giliai įkvėpti. Jus taip pat užburs ir spalvų kaita. Stebėti, kaip į jūrą besileidžiančios kalnų keteros iš raudonų virsta geltonomis, o debesims užslinkus mainosi žalios, mėlynos ir pilkos tonais, yra nepaprasta. Pati jūra dar nepastovesnė, tai akina safyro mėlynumo bangomis, tai žvilga smaragdu, tai švyti it sidabras...

Ekskursijos regionuose

Jei nutarsite, kad vien tingaus poilsio paplūdimyje jums neužteks, tikrai verta važiuoti į ekskursijas, kurios, išvengiant organizacinių rūpesčių, padės geriau pažinti Kretą ir jos istoriją. Pasirinkimas pakankamai platus, kad turininga taptų kiekviena atostogų diena!

Novaturo nuotr./Mėlynoji lagūna Kretoje
Novaturo nuotr./Mėlynoji lagūna Kretoje

Jei domina senoji Mino civilizacija, tiesiog būtina keliauti apžiūrėti Knoso rūmų šalia Herakliono miesto. Nors laikas juos pavertė griuvėsiais, gido pasakojimai ir jūsų pačių vaizduotė netruks prikelti šio nepaprasto statinio naujam gyvenimui. Juk vaikščiosite ten, kur galbūt kitados iš tikrųjų slėpėsi baisusis Minotauras ir Ariadnės siūlo tamsoje laikėsi drąsusis Tesėjas, o ištrūkę iš painių legendų ir istorijos labirintų nersite į Herakliono, didžiausio Kretos miesto, šurmulį.

Norėdami pasigrožėti nuostabia Kretos gamta, nieko įspūdingesnio nerasite už dieną, praleistą Samarijos tarpeklyje. Sunku apibūdinti šios vietos magiją, jos grožį, kuris užgniaužia kvapą, ir malonų pergalingą jausmą pėsčiomis įveikus daugiau nei šešių valandų trukmės trasą tarpekliu žemyn iki pat pakrantės, kur žygeivius pasitinka laivas ir, rodos, parplukdo atgal į realybę iš kitos planetos. Nuovargis - labai maža kaina, kurią reikia sumokėti už galimybę ištrūkti vieton, atitrūkusion nuo išorinio pasaulio ir išsaugojusioje laukinį žavesį.

Tos valandos, kai seksite sraunią kalnų upę, tarsi ją vydamiesi, regėdami stačias uolas aukštai virš galvos, kalnų panorama, šokinėjimas nuo akmens ant akmens ir galų gale pasiektas tikslas... Šio nuotykio nepamiršite dar ilgai. Tik atminkite: rudenėjant ir orui po truputį bjurstant, tarpeklis uždaromas, nes jį išgraužusi kalnų upė Tarajas pavojingai patvinsta, tad šią išvyką reikia planuoti vasaros sezono metu.

Kitas būdas daugiau laiko praleisti gamtoje, tik nenuvarginant kojų, yra išvyka visureigiais, kuri leidžia išsukti iš pagrindinių asfaltuotų kelių ir atrasti vietas, kurias paprastas turistas retai turi galimybę išvysti. Puikiausia tai, jog jūsų ekskursijos vairą laikys žmogus, neretai gimęs ir augęs Kretoje, tad jis ne tik parodys kelius į mažus jaukius kalnų kaimelius, kur aplankysite seniausią vienuolyną ar daugiau nei du tūkstančius metų žaliuojantį plataną, bet ir pripildys šį nuotykį autentiškų istorijų, kurių iš nieko kito neišgirsite. Tik būkite atviri jas išgirsti ir jų klausytis.

Tiems, kurie mėgsta plaukioti laivu ir dievina salas, tikrai patiks išvykos į dvi ypatingas vietas. Pirmoji - nedidukė Spinalongos sala, slepianti nepaprastą istoriją. Vienas malonumas sėdėti nukorus kojas pro laivo bortą ir žiūrėti, kaip artėja Mirabelos įlankoje įėjimą į ją užstojanti rusva sala su venecijietišku fortu uolingoje viršūnėje. Senesniais laikais saugojusi įlanką nuo piratų ir kitų neprašytų svečių, XXa.

Spinalonga buvo ta vieta, kur atsiskyrusi gyveno raupsuotojų kolonija. Dabar apleisti pastatai vis dar byloja išskirtinę ir neretai liūdną salos istoriją, kurią atradę galėsite pasimėgauti ir žemiškesniais dalykais, tokiais kaip maudynėmis ir įgulos tiesiog ant kranto vienoje iš įlankų paruoštais kepsniais bei viešnage žaviame Agios Nikolaos miestuke, kurio siauros gatvelės jus pasitiks jaukumu ir gausia suvenyrų pasiūla bei, sakoma, bedugniu Vulismenio ežeru, kuriame maudydavosi Afroditė.

Novaturo nuotr./Kreta
Novaturo nuotr./Kreta

Antroji, labiausiai į atmintį įstrigusi sala, kurią galima aplankyti - Santorinis. Vien pirmą kartą išgirdus jos vardą apima jausmas, kad joje laukia kažkas nepaprasta, ir tai tiesa. Sunku įsivaizduoti vaizdingesnę vietą, nei ši pusmėnulio formos vulkaninės kilmės sala, kurioje baltieji Firos ir Ijos miestai įsikūrę tiesiog ant kraterio skardžio. Dieną pastatų baltumas akina! Čia taip pat išgirsite ne vieną legendą, klaidžiosite siauromis gatvelėmis ir galėsite pasimėgauti gėrimu kavinėje ant aukšto skardžio, nuo kurio atsiveriantis vaizdas pribloškia. Ir dar: sakoma, kad niekur kitur nėra tokių įstabių saulėlydžių kaip Santorinio saloje...

Paskuitnė iš ekskursijų, kuriose teko būti - tranki ir džiaugsminga šventė - kretietiškas vakaras Anopolio kaimelyje, į kurį atvyksite saulei jau nusileidus. Didžiulėje graikiškoje tavernoje pasitinka vaišėms paruošti stalai ir scena, kurioje, atiduodami visą savo pietietišką energiją, šokėjai įtrauks jus į margą tradicinių linksmybių sūkurį. Be galo smagu ragauti įvairių patiekalų, gurkšnoti vyną, gėrėtis tradiciniais šokiais ir... netikėtai būti pačiam įtrauktam į sirtakiui susikibusių žmonių ratą ar užkeltam ant stalo ir visu balsu sušukti: „Jamas!“ (gr. Į sveikatą!).

Dzeuso gimtinė

Legenda byloja, kad Olimpo šeimininkas Dzeusas gimė būtent Kretos saloje, tad labai įdomu aplankyti jo gimtąją olą (į ją būsite nuvežti ir jei užsisakysite jau minėtą kelionę visureigiais).

Nepaprastai žavus Retimno miestas Retimno regione, į vakarus nuo Herakliono. Jame būtina aplankyti venecijietišką Fortedzos fortą, įsikūrusį ant aukštos uolos. Iš jo atsiveria nuostabus vaizdas į aplinkinius kalnus ir patį miestelį.

Novaturo nuotr./Knosas Kretoje
Novaturo nuotr./Knosas Kretoje

Be galo žavus Chanijos miestas, kurį rasite važiuodami dar labiau į vakarus už Retimno. Krasi kaimelyje kalnuose, už mažiau nei pusvalandžio kelio motoroleriu nuo Malijos kurorto rasite seniausią medį Kretoje - didžiulį plataną, skaičiuojantį daugiau nei du tūkstančius metų, o jo paunksmėje prisiglaudusioje jaukioje lauko kavinukėje galėsite atsigerti arbatos ir sukrimsti sausainių. Ir, žinoma, labai gaila atvažiavus į Kretą nepamatyti vietų, kuriomis ji garsėja: Knoso rūmų, baltojo Herakliono forto, Samarijos tarpeklio ir kitų, į kurias organizuojamos atskiros ekskursijos.

Tradicinė graikų virtuvė

Kretoje būtina paragauti tradicinių graikiškų salotų, net jei valgėte jas jau šimtą kartų, mat pagamintas iš vietinių daržovių, kurių skonis žymiai sodresnis dėl saulės pertekliaus, jas atrasite tarsi iš naujo.

Novaturo nuotr./Libių pakrantė pietų Kretoje
Novaturo nuotr./Libių pakrantė pietų Kretoje

Taip pat reikėtų paragauti ėrienos su saldžiarūgščiu raudonu padažu, tikrai labai gardu. Labai skani ir šviežiai kepta žuvis, kuri ruošiama vos ištraukta iš jūros, jos rasite daugelyje restoranų. Taip pat primygtinai siūlau pasimėgauti vienu paprastu, bet labai skaniu užkandžiu: migdolo riešutais, apšlakstytais žaliosios citrinos sultimis ir apibertais druska. Nuo šiol manau, kad tai geriausias būdas valgyti migdolinius riešutus! Tai puikus užkandis prie rakės, tradicinio stipraus vynuogių gėrimo, taurelės ar baltojo vyno taurės.

Novaturo nuotr./Novaturas    Čia rasite kelionių pasiūlymus į Kretą.
Novaturo nuotr./Novaturas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius