Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kurios šalys laimingiausios pasaulyje?

Kasmet pavasarį paskelbiamas naujas sąrašas šalių, kuriose gyvena laimingiausi žmonės. Jungtinių Tautų Organizacijos sudaromas „World Happiness Report“ remiasi įvairiais kriterijais: pradedant asmenine laime, baigiant pasitenkinimu darbe. Pagal visus šiuos kriterijus pernai buvo įvertintos 155 pasaulio šalys. Pirmajame penketuke atsidūrė vien Europos šalys. Deja, Lietuvos tarp jų nėra.
Moterys Norvegijoje darosi asmenukę
Moterys Norvegijoje darosi asmenukę / 123rf.com

Laimingiausia šalimi 2017 metais paskelbta Norvegija. Pastaruosius dvejus metus norvegai vis patekdavo į laimingiausių šalių penketuką, tačiau lyderiais tapo tik šiemet. „Worl Happiness Report“ nurodoma, kad norvegai laimingi jaučiasi ir darbe, ir namuose. Laimingiausia šalimi gyventi Norvegija išrenkama pirmą kartą.

Praėjusių metų lyderė Danija šiemet turi tenkintis antrąja vieta. Vis dėlto iš pirmo trejetuko, į kurį kaip laimingiausia buvo patekusi net keturis kartus, Danija niekur nedingo.

Greta jos – trečioje vietoje – atsidūrė ledynų ir geizerių šalis Islandija.

Didžiuotis kuo turi ir šveicarai – Šveicarija šiemet laimingiausių šalių sąraše užima ketvirtąją vietą.

Po jos eina Suomija (penktoji vieta) ir Nyderlandai (šeštoji vieta).

Septintoje sąrašo vietoje Kanada, aštuntoje – Naujoji Zelandija, už jos – devintoje vietoje – Australija. Ir galiausiai dešimtuką užbaigia dar viena Skandinavijos šalis – Švedija.

Jungtinės Amerikos Valstijos pagal laimės indeksą atsidūrė 14 vietoje – lyginant su praėjusiais metais – viena vieta žemiau.

Vokietija antrus metus iš eilės yra 16 vietoje. Tuo metu Jungtinė Karalystė – 19-oje. Rusija – 49-oje. Lietuva užima 52 vietą. Vos viena vieta ją lenkia Japonija, kurios šalies gyventojai dažnai įvardijami kaip depresyvūs. Šiemet pagal laimingumo indeksą Japonija pakilo sąraše per dvi vietas ir užima 51-ąją.

Kinija taip pat turi kuo džiaugtis: nors užima 79-ąją vietą, tačiau lyginant su pernai metais sąraše pakilo net per keturias vietas.

Nelaimingiausi, remiantis „Words Happiness Repor“, yra žmonės, gyvenantys Centrinės Afrikos Respublikoje (155 vieta), taip pat Burundyje (154 vieta), Tanzanijoje (153 vieta), Sirijoje (152 vieta) ir Ruandoje (151 vieta).

„Scanpix“ nuotr./Vaikai Ruandos pabėgėlių stovykloje
„Scanpix“ nuotr./Vaikai Ruandos pabėgėlių stovykloje

Pirmą kartą sudarant sąrašą šiemet įtrauktas ir laimės darbe kriterijus. Tačiau uždarbis – ne vienintelis dalykas, darantis žmones laimingais. Tai akivaizdžiausiai įrodo faktai, liudijantys, jog ekonomiškai stipriose šalyse, kuriose vidutinis darbo užmokestis didelis, sergančių psichinėmis ligomis žmonių skaičius didžiulis, CNN sakė Londono ekonomikos mokyklos centro profesorius Richardas Layardas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius