-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių atradimai Maltoje: nuo romantiškų horizontų iki vestuvių oazės

Maltoje gyvenantis Tomas Mikalauskas, kelionių agentūros „Tomas international“ vadovas, per aštuonerius metus pažino ne tik fasadinę šios nedidelės, tris salas apimančios Viduržemio jūros šalies pusę, bet ir verslo galimybes joje, pietietišką vietinių būdą bei įsivyravusią tvarką, kurioje persipina britiškos sistemos paveldas, kaimyninės Italijos ir tolimesnių kultūrų iš praeities įtaka.
Papajaus kaimas
Papajaus kaimas / T.Mikalausko nuotr.

„Daugiausia lietuviai į Maltą atvyksta poilsiui. Bet kai jie pamato, kad dauguma miestų – kaip muziejus po atviru dangumi, vien gulėti paplūdimy nebegali“, – nusijuokia T. Mikalauskas. Jis pastebėjęs, kad tautiečiai labiau domisi standartiniais pažintiniais turais, bet vis daugiau keliautojų, ypač – jaunesnės kartos, ieško ir neturistinių pramogų ar išskirtinių pojūčių.

Saulėta sala – ne tik kurortiniam poilsiui

Pravažiuodamas Tomas smalsiems svečiams parodo kalvą, ant kurios stūkso Brado Pitto namas su nuosava observatorija, o Gozo saloje stabteli prie paplūdimio, kurio apylinkėse buvo filmuojama Angelinos Jolie drama „Prie jūros“.

Istorijos gilumų ieškančius pažįstamus lietuvis nuveža prie laukinių, apleistų takų, kurie veda link pirmykščių urvų, norinčius pavakaroti – palydi į stilingą naktinį klubą ar parodomųjų bokso varžybų vakarėlį, gurmanams padeda rasti gerą šeimų restoraną, o pasiilgusiems arabikos aromato pataria, kur verta pasimėgauti kava.

„Tie, kurie susižavi vietos atmosfera ir žmonių svetingumu, atranda pretekstą čia dar kartą grįžti“, – nusišypso Tomas. Pastaruoju metu jis padeda norintiems elegantiškos šventės lietuviams Maltoje rengti vestuves. Juk didžiąją metų dalį šios nedidelės Viduržemio jūros šalies salose būna saulėta ir vasariškai šilta, oras čia visada nuspėjamas.

„Maltos virtuvė – turtinga. Jos salose yra daugybė jaukių kavinių ir restoranų, taip pat koplyčių, nuo kurių atsiveria panorama į romantišką, bet nebanalų miesto arba jūros horizontą, o fotosesijai lengva rasti tiesiog kvapą gniaužiančių vietų. Lietuviai vestuvėms renkasi būtent šią šalį ir dėl to, kad joje stipri krikščioniška kultūra. Be to, su maltiečiais susišnekėti lengva, nes viena iš dviejų oficialių kalbų – anglų“, – priežastis, kodėl tautiečiai Maltą atranda ir kaip vietą vienai svarbiausių gyvenimo švenčių, vardija Tomas.

O verslininkai, anot jo, čia ieško galimybių investuoti ir dar neišnaudotų verslo nišų. Malta – ofšorinė valstybė, čia galima naudotis mokesčių lengvatomis. „Ir turistus, ir investuotojus Malta traukia kaip palyginti saugi ir stabili šalis, kuriai negresia karas ar kiti neramumai. Pastaruoju metu čia daug nekilnojamojo turto įsigyja Rusijos turtuoliai, pasaulio kino žvaigždės“, – sako T.Mikalauskas.

Ką svarbiausia nuveikti ir išbandyti

T.Mikalauskas dalijasi patarimais, ką labiausiai verta nuveikti ir išbandyti Maltoje per trumpą viešnagės laiką:

  • Būtina pasivaikščioti pėsčiomis po riterių dvasia alsuojančią sostinę Valetą. Kiti verti aplankyti miesteliai: Birgu, Mdina, Rabatas.
  • Pasaulio šedevrų ir italų tapybos gerbėjams Tomas pataria užsukti į Šv. Jono katedrą Valetoje – čia saugomas originalus Karavadžio paveikslas „Šv. Jono krikštytojo nukirsdinimas“.
  • Kino gerbėjams ir šeimoms su vaikais būtinai reikėtų nuvykti į Papajaus kaimelį, kuriame buvo filmuojamas Robiną Williamsą išgarsinęs miuziklas.
  • Tikintiesiems, ypač – turintiems rimtų sunkumų, būtina aplankyti Madonos Tapinu baziliką Gozo saloje. Čia galima palikti raštelį su savo norais. Per mišias kunigas už visus bėdos ištiktuosius pasimeldžia. Žmonės tiki stebuklingais išgijimais ir sėkme.
  • Nors šių metų kovo mėnesį sugriuvo Maltą garsinęs Azure langas, viešint Goze vis tiek verta nuplaukti valtimi į tą vietą, kur jis buvo. Net kai šios žinomiausios uolėtosios arkos nėra, apylinkių žavesys neblėsta.
  • Maltos arba Gozo saloje nuvykti iki vieno iš megalitinių šventyklų komplekso, pavyzdžiui, Džgantijos. Manoma, kad jos senesnės net už Egipto piramides ir Stounhendžą.
  • Mėgstantiems gamtą ir kerintį tiurkio spalvos jūros grožį Tomas pataria išsilaipinti vos 3,5 kv. km ploto Komino saloje ir nueiti iki Mėlynosios lagūnos, ten pasitikti saulėlydį.
  • Tradiciniai ir pačių maltiečių labiausiai vertinami patiekalai, kuriuos svečiui tiesiog būtina paragauti: bandelės pasticijos (pastizzi) su rikotos sūrio arba žirnių įdaru, triušiena, žuvies sriuba aljotta, vadinamoji našlės sriuba, ravioliai, Gozo sūris, iš desertų – imqaret pyragėliai su datulių įdaru, arabiška nuga su riešutais. Iš gėrimų labiausiai verta paragauti maltietiško vyno ir bajtra kaktusų likerio. Kaip puikų nedidelį restoraną T. Mikalauskas išskiria „Ta' Pawla“ Auros (Qawra) miestelyje.
  • Geriausių naktinių klubų ir prašmatnių restoranų Tomas pataria ieškoti Slimoje ir Seint Džuljene.
  • Renginių ir pramogų mėgėjai į Maltą gali planuoti atvykti dėl šių švenčių: vasario mėnesį – Maltos karnavalas, balandį – fejerverkų festivalis, liepą – džiazo festivalis, spalį – naktinių kultūros festivalis „Notte Bianca“ Valetoje.
  • Norintieji nakvynės su gera vakariene neapsiriks apsistoję 4 žvaigždučių viešbutyje „Santana“ Auroje (Qawra). Taupantiems T. Mikalauskas rekomenduotų kuklesnį, bet pigesnį viešbutį „San Pawl“. Išrankesniems keliautojams, ieškantiems nakvynės, kaip alternatyvos standartiniam viešbučiui, jis pataria pasirinkti buotique kategorijos viešbutį arba išsinuomoti vilą.
  • Lauktuvėms tinkami suvenyrai, gimę iš tradicinių amatų, – tai juvelyrikos ir stiklo dirbiniai, nėriniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius