Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos skautų patarimai, kaip saugiai džiaugtis maudynėmis ir kitomis pramogomis vandens telkiniuose

Vasarą, ypatingai per didžiuosius karščius, žmonės dažnai skuba atsivėsinti prie vandens telkinių. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad vandenyje tyko daugybė pavojų, todėl privalu imtis tam tikrų saugumo priemonių.
Jūrų skautai
Jūrų skautai / Lietuvos skautų nuotr.

Jei poilsiaujate prie vandens, dera prisiminti, kad negalima maudytis apsvaigus nuo alkoholio – tai kelia pavojų tiek jums, tiek kitiems besimaudantiesiems. Taip pat negalima lįsti į vandenį per lietų. Nors tuo metu vanduo šilčiausias, trenkus žaibui tai gali kainuoti gyvybę, nes vanduo labai gerai praleidžia elektrą. Nesvarbu, prie kokio vandens telkinio esate, neplaukite per toli nuo kranto – gali neužtekti jėgų grįžti atgal. Niekada nelįskite į jūrą giliau bambos, nes bet kur gali pasitaikyti duobė ar pagauti bangos, o tuomet išplaukti atgal bus be galo sunku. Poilsiaujant prie jūros reikia nepamiršti saugumo reikalavimų ir neiti maudytis, jei bangos yra aukštesnės nei rekomenduoja gelbėtojai. Prie vandens tėvai turėtų akylai stebėti savo besimaudančius vaikus, nes jie dažnai būna neatsargūs.

Jei poilsiaudami naudojatės valtimis, baidarėmis ar kitomis vandens transporto priemonėmis, laikykitės tų pačių taisyklių: nelipkite į laivą apsvaigę ar per lietų. Niekada nelipkite į laivą be gelbėjimo liemenių. Jei nuomos punkte jų neduoda, susiraskite kitą nuomuotoją, nes gelbėjimo liemenės yra pagrindinė saugumo priemonė bet kokiame laive. Mažesniuose laiveliuose, pavyzdžiui baidarėse ar kanojose, niekada nesistokite, nes kitaip beveik garantuotai iškrisite arba apversite laivą. Niekada specialiai neplaukite ant seklumos ar į meldus: tokiu būdu tik gadinsite laivus ir išnaudosite labai daug energijos. Atidžiai klausykitės, ką jums sako laivo kapitonas ar nuomotojas ir laikykitės jų duotų nurodymų. 

Jei laikysitės pagrindinių saugumo taisyklių ir nepamiršite kepurės nuo saulės, poilsis prie vandens paliks daug smagių prisiminimų.

Jau liepos 6-14 dienomis vyksiančioje Jubiliejinėje skautų stovykloje „Gėrio pėdomis“ stovyklautojai turės galimybę dalyvauti ir jūrų skautų organizuojamuose vandens sporto užsiėmimuose. Stovykloje dalyvaus apie 2000 skautų iš Lietuvos ir kitų pasaulio šalių. Daugiau apie renginį galite sužinoti tinklapyje www.js2013.lt 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius