Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Penki populiariausi Turkijos kurortai: kuris tinkamiausias jums?

Paskutinių kelerių metų kelionių statistika atskleidžia, kad lietuviai vis drąsiau renkasi keliauti į egzotiškas keliones, tačiau populiariausių atostogų šalių viršūnėje vienareikšmiškai pirmauja svetingus kurortus siūlanti Turkija.
Atostogos Turkijoje
Atostogos Turkijoje / Fotolia nuotr.

Didžiųjų turizmo agentūrų skaičiai rodo, kad kelialapiai į įvairius šios šalies kurortus sudaro daugiau nei trečdalį bendrų pardavimų skaičiaus, o lietuviai atostogoms Turkijoje linkę skirti vis didesnę turimo biudžeto dalį.

Asmeninė nuotr./Justinas Albertynas
Asmeninė nuotr./Justinas Albertynas

„Pastebime tendenciją, jog vis dažniau į Turkiją vykstantys tautiečiai renkasi brangesnius kelialapius – vidutinis lietuvio krepšelis šiuo metu sudaro apie 500-550 Eur.

Tam įtakos gali turėti keli dalykai: keliautojai jau yra įgiję patirties su mažesnio biudžeto kelionėmis Turkijoje ir nusivylę prastesne kokybe, todėl nebenori rizikuoti.

Kelionių agentūros iš savo pusės tai pat yra įpareigotos kelti pristatomų kelionių kokybės kartelę – turime atidžiau tikrinti partnerius, parinkti atitinkamus kokybės rodiklius“, – pasakoja kelionių organizatoriaus „Air Guru“ plėtros vadovas Justas Albertynas.

Pasak kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ rinkodaros vadovės Ingos Aukštuolytės, nors 70 proc. siūlomų kelionių į Turkiją sudaro kelialapiai į Antaliją, didelius lietuvių srautus į Turkiją padeda sugeneruoti ir kitų pristatomų kurortų įvairiapusiškumas.

123rf.com nuotr./Paplūdimio gultai Antalijoje laukia turistų
123rf.com nuotr./Paplūdimio gultai Antalijoje laukia turistų

„Čia lengva rasti geriausiai poreikius atitinkančius pasiūlymus tiek jaunoms šeimoms, tiek išskirtinį komfortą vertinantiems vyresnio amžiaus žmonėms. Be visiems gerai pažįstamų Antalijos ir Alanijos kurortų toliau rikiuojasi ir kiti – meniškas Bodrumas, jaunatviškas Marmaris ir Kemeras bei išskirtinį komfortą siūlantys Belekas ir Sidė“, – pasakoja I.Aukštuolytė.

Populiariausi Turkijos kurortai Alanija ir Antalija daugumai lietuvių ne tik girdėti, bet ir nors kartą aplankyti. Tad šįkart pristatome penkis mažiau girdėtus, bet ne mažiau patrauklius kurortus.

Fotolia nuotr./Bodrumo namai
Fotolia nuotr./Bodrumo namai

Aktyvaus laisvalaikio mėgėjams ir bohemai – Bodrumas

Dėl čia įsikūrusių jaukių baltų namelių Graikijos Santorinio salos dvyniu dar vadinamas Bodrumas laikomas pačiu meniškiausiu ir bohemai simpatiškiausiu kurortu, kurį pamėgo keliautojai iš Vakarų Europos ir Turkijos menininkai.

Čia rasite kelių svarbiausių atostogų elementų rinkinį – vandens sporto mėgėjų mėgstamus paplūdimius, jaukius ir kiek mažesnius nei kituose kurortuose viešbučius bei restoranus su nuostabiais jūrų gėrybių patiekalais bei tradicine Turkijos virtuve.

Šis jaunų veiklių žmonių ir porelių pamėgtas kurortas taip pat garsėja savo legendine diskoteka klube „Halikarnas“, kuriame šokiai vyksta iki ryto. Ilgus ir šiltus atostogų vakarus poilsiautojai mėgsta leisti jaukiose nedidelėse uosto krantinės aludėse ar klausydamiesi džiazo siaurose vingiuotose gatvelėse įsikūrusiose kavinėse.

Fotolia nuotr./Tipiški Viduržemio jūros pusryčiai
Fotolia nuotr./Tipiški Viduržemio jūros pusryčiai

Jaunimui – siautulingas naktinis Marmaris

Antru pagal dydį Turkijos pramogų centru laikomas Marmaris tiks jauniems žmonėms, kurių atostogų pasilinksminimo režimas dažniausiai tik prasideda ties 22-23 val. Linksmybių ir aktyvaus gyvenimo gerbėjams patiks šiame kurorte įsikūrusi Bar Street gatvė, kur vienas šalia kito rikiuojasi daugiau nei 100 barų ir klubų. Daugybė naktinių klubų ir kavinių Marmaryje prisitaiko prie atostogautojų ritmo ir veikia ištisą parą.

Fotolia nuotr./Marmaris
Fotolia nuotr./Marmaris

Tačiau naktiniu šėlsmu garsėjantis šis kadaise iš žvejų kaimelio į didelį kurortą išaugęs miestas tikrai neapsiriboja - čia ras ką veikti visi šalia vandens ar vandenyje mėgstantys būti žmonės. Marmaryje karaliauja visos vandens sporto ir pramogų rūšys – nardymas, buriavimas ar žvejyba. Pradedantiems nardytojams rekomenduojama išbandyti nesudėtingą įvairius lygius siūlančią kamino formos „Diving chimney“ povandeninę trasą, įsikūrusią „Baca“ oloje.

Vertėtų taip pat atkreipti dėmesį, jog Marmaris yra itin plačiai po pakrantę nusidriekęs kurortas, todėl nepasigailėsite kelioms dienoms išsinuomavę motorolerį ar automobilį ir romantiškai pralėkę pakrante aplankant visas istorines vietas.

Vyresnio amžiaus žmonėms – išskirtinio komforto Belekas ir Sidė

Nedidelis aukščiausio lygio paslaugomis turistus viliojantis Beleko kurortas garsėja išskirtiniu komfortu – beveik visi čia įsikūrę viešbučiai priklauso 5 žvaigždučių kategorijai. Elitinio turizmo vardą užsitarnavusį kurortą dažnai renkasi vyresni, daug keliavę ir aukštą kokybės kartelę išsikėlę atostogautojai. Senjorai Beleke vertina kvepiančius pušynus, nuostabius eukaliptų ir kiparisų miškus bei smulkaus smėlio paplūdimius.

Fotolia nuotr./Turkija
Fotolia nuotr./Turkija

Įdomu ir tai, kad žiemą ištisus metus čia veikiančiuose SPA centruose ir kokybiškas paslaugas teikiančiose gydyklose atgauti jėgų atvyksta pasaulinio lygio garsūs sportininkai.

Dar viena Beleko siūloma išskirtinė pramoga – kasmet Aspendos amfiteatre vykstantys baleto ir operos festivaliai.

Kitas didelių komforto mėgėjų pasirinkimas galėtų būti nedidelis Sidės miestelis, įsikūręs išskirtinio grožio jaukiame iškyšulyje su smėlėtais paplūdimiais. Nepaisant gerai išvystyto turizmo Sidė sugebėjo išlaikyti savo senove dvelkiantį jaukumą ir ramybę. Čia gausu istorinių graikų ir romėnų architektūros stiliaus pėdsakų – miestą saugo masyvių sienų vartai, ia taip pat rasite didingą keliolika tūkstančių žiūrovų talpinantį amfiteatrą, kuris romėnų buvo naudotas gliadiatorių kautynėms.

„Air Guru“ nuotr./Kemeras
„Air Guru“ nuotr./Kemeras

Patogiausias jaunoms šeimoms – Kemeras

„Su mažais vaikais keliaujančios jaunos šeimos dažniausiai renkasi ramesnį poilsį be pažintinių ekskursijų. Tokioms šeimoms atostogų metu svarbiausia gera viešbučio kokybė, mažas atstumas iki jūros ir įvairių paslaugų pasirinkimas.

Vos 42 km nuo Antalijos nutolusiame nedideliame Kemero miestelyje daugiausia poilsiautojų, kurie renkasi „viskas įskaičiuota“ kelialapį, domisi pramogomis ir paslaugomis vaikams“, – apie jaunų šeimų laisvalaikį pasakoja kelionių organizatoriaus I.Aukštuolytė.

Kemeras įsikūręs pavydėtinoje apylinkėje – iš vienos pusės jį supa kvapnūs pušynai ir apelsinų sodai, o iš kitos – akmenuoti žvyro paplūdimiai šalia šiltos ir skaidrios jūros. Jaunoms šeimoms rekomenduojama nepraleisti kiekvieną pirmadienį ir antradienį vykstančių vietinių turgų, kuriuose galima ragauti ir įsigyti kvapnių vaisių, daržovių, šviežiai pagamintų turkiškų saldumynų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius