Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Planuojantiems atostogas Bulgarijoje teks plačiau praverti pinigines

Šiemet turizmo sektoriuje fiksuojamas rekordinis susidomėjimas Bulgarija. Nors vasaros sezonas dar tik prasideda, kelialapiai į populiariausius Auksinių kopų ir Saulėto kranto kurortus tirpte tirpsta.
Bulgarijos kurortas
Bulgarija šiemet yra viena populiariausių atostogų krypčių / 123rf.com
Temos: 1 Atostogos

Vis dėlto su išaugusiu Bulgarijos krypties populiarumu pastebima ir kainų didėjimo tendencija. „Poilsis brangsta drauge su augančia paklausa, kurią lėmė per pastaruosius kelerius metus itin pagerėjusi poilsio kokybė ir padidėję poilsiautojų srautai, – sakė Tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.

123rf.com /Bulgariški suvenyrai
123rf.com /Bulgariški suvenyrai

Populiarėja sparčiau nei Turkija

Šią vasarą norinčių ilsėtis Bulgarijoje skaičius viršijo išankstinius kelionių organizatoriaus planus. „2016-iesiems Bulgarijos programa buvo padidinta 40 proc., tačiau to nepakako – balandį jau buvome pardavę per 50 proc. visų iš anksto suformuotų kelionių Bulgarijos kryptimi, todėl turėjome pridėti papildomų skrydžių“, – pasakojo kelionių organizatoriaus atstovė.

Bulgarija populiarėja greičiau nei, pavyzdžiui, Turkija. „Jei šiemet kelionių pardavimai Bulgarijos kryptimi yra 40 proc. didesni nei pernai, tai, pvz., augimas Turkijos kryptimi šiemet sudaro 15 proc., – sakė tarptautinio kelionių organizatoriaus atstovė. – Nors kelionės į Bulgariją organizuojamos dar tik penktus metus, o kelionės į Turkiją – apie 15 metų“.

123rf.com /Rožių žiedlapiai ir iš jų gaminamas aliejus garsina Bulgariją
123rf.com /Rožių žiedlapiai ir iš jų gaminamas aliejus garsina Bulgariją

Skraidinama į du oro uostus

Šiuo metu poilsiautojai iš Lietuvos užsakomaisiais skrydžiais skraidinami į du Bulgarijos oro uostus – Burgasą ir Varną. „Poilsines keliones Bulgarijoje mūsų poilsiautojams siūlome nuo 2012-ųjų. Ir jei prieš ketverius metus per savaitę užpildydavome 2 lėktuvus, tai dabar skrendama kasdien, – kalbėjo I. Aukštuolytė. – Lyginant Bulgariją su Turkija, Bulgarijoje mūsų poilsiautojus priima 2 oro uostai, o Turkijoje – 3. Turkija Bulgariją lenkia vos vienu oro uostu“.

Fenomeno neįžvelgia

Nors Bulgarijos krypties populiarėjimas kelionių organizatorius džiugina, tačiau fenomeno jie neįžvelgia: paklausa šia kryptimi nestebina, šalis tikisi didinti pajamas iš turizmo, tad nuolat investuojama į tam reikalingą infrastruktūrą.

Sektinu pavyzdžiu pasirinkus poilsiautojų Meka vadinamos Turkijos turizmo verslo modelį, Bulgarijos kurortuose aktyviai vystoma poilsio viešbučiuose „viskas įskaičiuota“ sistema, kuri leidžia ilsėtis be rūpesčių.

„Per pastaruosius kelerius metus pastatyta arba pradėta statyti daug naujų viešbučių, taip pat poilsio reputaciją gerina pasaulyje žinomų viešbučių tinklų, pvz., „Sol Hotels“, „Melia Hotels“, „Riu Hotels“, „Barceló Hotels“, „Iberostar Hotels“ ir kitų kūrimasis Bulgarijoje. Stiprėjant konkurencijai, sparčiai renovuojami ir anksčiau statyti viešbučiai, puoselėjamos juos supančios teritorijos, gerinami aptarnavimo, paslaugų sektoriai“, – pokyčius vardijo I.Aukštuolytė.

Bulgarija populiarėja ir dėl poilsiautojų, ieškančių alternatyvos Turkijai. „Poilsiautojų srautai auga, tad akivaizdu, kad Bulgarijos paklausa šį sezoną yra didžiulė, – sakė I.Aukštuolytė. – Natūralu, kad visa tai matydami verslininkai didina ir viešbučių kainas“.

123rf.com/Moterys deginasi prie viešbučio baseino viename iš Bulgarijos kurortų
123rf.com/Moterys deginasi prie viešbučio baseino viename iš Bulgarijos kurortų

Brangsta viešbučiai

Šiųmetis Bulgarijos turizmo paslaugų kainų augimas ryškėja lyginant su praėjusiais metais. Pavyzdžiui, šią vasarą vidutinė kelionės paketo kaina – apie 500 Eur. Tuo tarpu pernai kelionę buvo galima įsigyti už 300–350 Eur. Nors šiemet lėktuvų kuras pigo, bet pabrango viešbučiai.

„Tarptautinis kelionių organizatorius „Tez Tour“ sutelkia didelius poilsiautojų srautus Bulgarijos viešbučiuose ir turi apgyvendinimo kvotas, todėl didesnio viešbučių brangimo pavyksta išvengti. Kita vertus, dėl didelių poilsiautojų srautų viešbučiuose tiesiog ima trūkti vietų. Vis dar delsiantys turėtų suskubti, nes kitu atveju galima likti ir be kelialapio į Bulgariją – tiesiog nebebus kur apsistoti“, – patarė I.Aukštuolytė.

Kaip teigia kelionių organizatoriaus atstovė, rinkoje visuomet yra ir itin mažų kainų, tačiau dažniausiai tai tėra likučių išpardavimas, kuomet jau būna mažas kelionės datos, viešbučių pasirinkimas.

Kitaip nei Lietuvos kurortuose, Bulgarijoje nėra saugomų kopų, todėl erdviuose paplūdimiuose įrengtos promenados pasivaikščiojimams.

Beje, kainos pačioje Bulgarijoje išlieka stabilios ir nedidėja, todėl euro viražų stebinamiems poilsiautojams iš Lietuvos išeiti iš už viešbučio teritorijos nebus pernelyg brangu.

Nuo kylančių kainų kelionių organizatorius rekomenduoja gintis tradiciškai:

1) nepalikite kelionės įsigijimo paskutinei minutei ir pasirūpinkite savo ir visos šeimos poilsiu iš anksto, per išankstinius pardavimus, kuomet kainos būna mažesnės ir viešbučių pasirinkimas didesnis – kuo arčiau išvykimo data, tuo mažiau lieka kokybiškų, gerų viešbučių;

2) teikite pirmenybę skrydį, viešbutį ir pervežimus iš oro uosto į viešbutį ir atgal apimantiems kelionių paketams – užsisakydami viską atskirai gal ir mėgausitės individualios paslaugos teikiamu komfortu, tačiau būkite pasiruošę už tai ir susimokėti daugiau nei renkantis kelionės paketą;

3) rinkitės poilsio tipą „viskas įskaičiuota“, kuris garantuoja maitinimą ir gėrimus iki valiai, tad nebereikės išlaidauti mieste.

123rf.com /Tsaravets fortai Veliko Turnovo mieste
123rf.com /Tsaravets fortai Veliko Turnovo mieste

Vietoje kopų – promenados

Vienas poilsio Bulgarijoje privalumų, dėl kurio atostogas prie Juodosios jūros užsisako besirenkantys tarp poilsio Lietuvoje ir artimame užsienyje, yra ilgesnis šiltasis sezonas. Bulgarijoje jis tęsiasi nuo gegužės iki vėlyvo rugsėjo.

Vienas populiariausių Bulgarijos kurortų – netoli Burgaso miesto esantis Saulėtas krantas. Jis tiks aktyvioms ir pasyvioms paplūdimio pramogoms – 35 m pločio paplūdimys driekiasi apie 10 km. Viešbučių įvairovė šiame kurorte didžiulė – nuo ekonominių iki itin prabangių, tad sau tinkantį apgyvendinimą išsirinks kiekvienas.

Beje, kitaip nei Lietuvos kurortuose, Bulgarijoje nėra saugomų kopų, todėl erdviuose paplūdimiuose įrengtos promenados pasivaikščiojimams. Dėl tos pačios priežasties Bulgarijos paplūdimiuose yra ir didelė pramogų pasiūla: veikia restoranai, kavinės, barai, klubai bei diskotekos.

Buvusieji Bulgarijoje tvirtina, jog gražiausia, įdomiausia joje – antikinis palikimas. Vis dėlto kadangi savarankiškai po šalį keliauti vis dar sudėtinga (prasti keliai, viešbutis nebūtinai siūlo automobilių nuomą ir pan.), antikinių grožybių rekomenduojama vykti apžiūrėti kartu su grupe ir gidu – lengviau rasite ir nuvyksite, o ir akmenys patys nekalba ir keliauti su gidu yra tiesiog įdomiau.

123rf.com /Antikos laikų amfiteatras Plovdive, Bulgarijoje
123rf.com /Antikos laikų amfiteatras Plovdive, Bulgarijoje

Poilsiautojų pamėgta pramoga – vienos dienos kelionė iš Bulgarijos į Stambulą (Turkija yra Bulgarijos kaimynystėje). Tad poilsiautojai, pasirinkę atostogas Bulgarijoje, vienu šūviu nušaus du zuikius ir galės pabuvoti dviejose šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius