Keliautojams į sveikatos priežiūros įstaigas rekomenduojama kreiptis iki kelionės likus 4-6 savaitėms, kadangi imunitetui susiformuoti po skiepijimų reikalingas tam tikras laikotarpis.
Kiekvienam keliautojui skiepijimų schema nustatoma individualiai. Gydytojas įvertina, kokie skiepai reikalingi, ar reikalingos revakcinacijos (pirmiausiai poliomielito, tymų, difterijos, stabligės ir kt.).
Kiti faktoriai, lemiantys skiepų pasirinkimą: užkrečiamosios ligos rizika, asmens amžius, sveikatos būklė ir ankstesni skiepijimai. Taip pat atsižvelgiama į kelionės tikslą, trukmę, sunkias nepageidaujamas reakcijas į ankstesnius skiepijimus, riziką užkrėsti kitus žmones, skiepijimų kainą.
Jei keliauja vaikai, reikia įsitikinti, ar jie paskiepyti pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių.
Skiepijimai keliautojams sąlyginai skirstomi į planinius (difterija/stabligė/kokliušas; hepatitas B; B tipo Haemophilus influenzae infekcija; tymai, epideminis parotitas, raudonukė; pneumokokinė infekcija; poliomielitas; tuberkuliozė), rekomenduojamus (gripas; žmogaus papilomos virusas; rotavirusinė infekcija; vėjaraupiai; cholera; hepatitas A; meningokokinė infekcija; pasiutligė; erkinis encefalitas; japoniškas encefalitas; vidurių šiltinė; geltonasis drugys) ir privalomuosius (geltonasis drugys; meningokokinė infekcija ir polio: vykstantiesiems į Meką (Saudo Arabija)).
Apie visus atliktus skiepus turėtų būti pažymėta Tarptautiniame skiepų sertifikate.
Prieš keliaujant į kitas šalis, patariama atlikti reikalingus skiepijimus, o kelionės metu imtis kitų, nespecifinių profilaktikos priemonių. Labai svarbu laikytis asmens higienos taisyklių: dažnai plauti rankas (ne trumpiau kaip 20 sekundžių) su muilu ir vandeniu, ypač pasinaudojus tualetu, prieš valgį bei maisto ruošimą, po kontakto su gyvūnais ar jų ekskrementais, pakeitus sauskelnes ar po važiavimo viešuoju transportu.
Kai kuriose šalyse svarbu nepamiršti gerti tik virintą arba kitoje taroje fasuotą vandenį, nepirkti maisto iš gatvės prekeivių. Valgyti tik rūpestingai termiškai paruoštą maistą. Taip pat maisto produktus saugoti nuo musių. Daržoves ir vaisius švariai nuplauti, nulupti ar nuskusti žievelę. Vengti žalių jūros gėrybių. Gerti tik pasterizuotą ar virintą pieną.
Daugiau patarimų keliautojams rasite adresu http://www.ulac.lt/lt/keliautojams