-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rimvydas Širvinskas-Makalius: nors populiariausia lietuvių kryptis vis dar Turkija, lietuviai jau bręsta kaip keliautojai

Beveik 5 metus lietuvius kelionių klausimais konsultuojantis, o trejus su puse metų atostogų organizavimo verslą turintis Rimvydas Širvinskas-Makalius teigė, kad lietuviai keliautojai per šį laiką pasikeitė ir subrendo. Jie jau dažniau patys pasidomi, kur keliaus, dažniau ryžtasi ir patys organizuoti kelionę, o ne mokėti kur kas brangiau kelionių organizatoriams. Be to, Makalius tikina, kad lietuviai vis labiau dairosi ir į egzotiškus kraštus.
Rimvydas Širvinskas-Makalius Čikagoje
Rimvydas Širvinskas-Makalius Čikagoje / Asmeninio albumo nuotr.

Savarankiškų keliautojų – pastebimai padaugėjo

Makalius pasakojo, kad prieš penkerius metus lietuviai labai nepasitikėjo pigiomis kelionėmis ar pigiais bilietais, jiems atrodydavo, kad kas nors būtinai nutiks – nenuskris ar kelionė nebus suorganizuota. „Jie nuolat klausinėdavo, ar į mano minimą kainą visi mokesčiai yra įtraukti. Ar tai tikrai galutinė skrydžio, sakykime, į Barseloną, kaina? Kelionių organizatoriai siūlydavo keliones už 2000 litų, o aš bandydavau įrodyti, kad įmanoma nukeliauti ir už 500 litų, taigi – jiems atrodydavo lyg stebuklas, lyg kas nors neįmanomo“, – konsultacijų kelionių klausimais pradžią prisiminė R. Širvinskas.

Pasak Makaliaus, lietuviai į savarankiškas keliones žiūrėjo labai skeptiškai dėl dviejų priežasčių. Visų pirma, norint keliauti savarankiškai ir bilietus, ir kambarių rezervaciją ar pirkimą reikėdavo atlikti internetu, o žmonės tokiu atsiskaitymo būdu dar nepasitikėjo taip, kaip dabar. Antra, žmonės bijodavo, kad svečioje šalyje jų niekas nepasitiks, jie pasiklys ar nesusikalbės. Kelionių organizatoriai šiuo atveju atrodė kur kas patikimesnis pasirinkimas – viską suorganizuoja, nuveža, viskuo aprūpina, pasamdo norima kalba bendraujantį gidą.

Kelionių organizatoriai siūlydavo keliones už 2000 litų, o aš bandydavau įrodyti, kad įmanoma nukeliauti ir už 500 litų, o jiems atrodydavo lyg stebuklas, lyg kas nors neįmanomo, – pasakojo Makalius.

Vis dėlto, R.Širvinskas teigė, kad lietuviai iš savotiško „kiauto“ išlenda. Į Makalių patarimo dėl kelionės krypties, viešbučio, kainų ir įvairių kitų dalykų kreipiasi pastebimai daugiau savarankiškų keliautojų. Vyras neabejojo, kad kartą savarankiškai kelionei išsiruošęs žmogus, jau niekada nesirinks kelionių organizatoriaus. Makalius džiaugėsi, kad pamažu savarankiškų kelionių baimę lietuviai tikrai įveikia. „Daugybė žmonių dabar leidžiasi į keliones patys. Įžvelgiu tendenciją, kad lietuviai keliauja dažniau. Atostogų išsiruošia keturis kartus per metus – po savaitę, ar dar dažniau. Neretai per ilguosius savaitgalius išvyksta trumpai kelionei, trunkančiai 4 ar 3 dienas.“

Šeimos atranda naujus kraštus

Dažniausiai, anot R.Širvinsko, kelių dienų išvykai lietuviai renkasi Barseloną, Maltą, labai populiaru dabar skristi ir į Gruziją. Makalius tikino, kad žmonės, keliaudami savarankiškai ir sutaupydami pinigų, gali padidinti išvykų skaičių. Anksčiau žmonės taupydavo visus metus vienai kelionei, o dabar – nuvažiavę pigiau į vieną, atranda pinigų ir kitai.

Makalius pasakojo, kad naujas kryptis atranda ir atostogų išsiruošusios šeimos. Nors Turkija be konkurencijos ilgą laiką yra populiariausia kryptis – sezono metu kiekvieną dieną į minėtą šalį kyla po du lėktuvus – vis dažniau pavyksta įkalbėti šeimas rinktis kitą kryptį. „Bandome keisti ir šeimų ir daugiau pinigų turinčių žmonių požiūrį – pasiūlyti ir kitų krypčių, ne Turkiją“, – kalbėjo R.Širvinskas.

Anot jo, lietuvių šeimos dar tikrai nepasiruošusios su vaikais savarankiškai keliauti į egzotiškus kraštus, tačiau su mažesnes kainas siūlančiais užsienio organizatoriais – įkalbėti pavyksta. „Kreipiasi į mus šeimos ir sako, turime 7000 litų ir norėtume keliauti į Turkija, mes sakome, žiūrėkite – iš Varšuvos už tokią sumą galite nuskristi į Seišelius įr pan. Buvo šeimų, kurios vietoje Turkijos skrido į Tailandą, Dubajų ar kitus miestus.“ Makalius džiaugėsi, kad nors tai nėra savarankiška kelionės, žmonės už panašią kainą pamato tolimesnius kraštus.

123rf.com nuotr./Žygeivė Ispanijos kalnuose be maisto išgyveno 18 dienų
123rf.com nuotr./kelionė (asoc. nuotr.)

Sujudo ir senjorai

Makalius neslėpė, kad lietuviai tapo drąsesni ir sumanesni keliauninkai. „Anksčiau jie ateidavo į agentūrą ir tiesiog pagal gražesnį paveiksliuką išsirinkdavo viešbutį. Dabar jau kitaip – ieško kur pigiau apsidrausti, kaip pigiau išsinuomoti mašiną, pasidomi ne tik ta vieta, kur keliauja, bet ir atsiliepimais apie viešbutį. Neretai, kai pasiūlai kokį viešbutį, žmonės jau klausia, o koks jo reitingas „Tripadvisor“ svetainėje“, – apie lietuvių pažangą kalbėjo R.Širvinskas.

Kelionių ekspertas teigė, kad bene džiugiausia žinia, jog keliauti pradėjo ir vyresnio amžiaus žmonės. Anot Makaliaus, senjorai į jį kreipiasi paskatinti vaikų ar anūkų, šie papasakoja apie savo keliones, tada kyla ūpas ir vyresniesiems. „Aišku, senjorai dažnai susiduria su kalbos barjeru. Taigi – klausia, kur galėtų laisvai susikalbėti rusiškai. Bet po truputį įveikiama ir ši kliūtis. Grįžę jie supranta, kad įmanoma susikalbėti ir gestais, taigi – kitą kartą važiuoja jau drąsiau.“

Lietuvis – taupus keliautojas

Makaliui apibūdinti lietuvį keliautoją nebuvo itin lengva, tačiau jis neabejotinai pabrėžė vieną savybę – taupumas. „Lietuviai visada nori pigiai ir kokybiškai“, – juokavo R.Širvinskas. Anot jo, galbūt būtent todėl lietuviai yra vieni iš tų keliautojų, kurie nesibodi patys gamintis maisto. Dažnai jie renkasi patys nueiti į krautuvę, nusipirkti produktų ir pasigaminti, tam jie laiko tikrai randa.

Kelionių organizavimo įmonę turintis jaunas vyras atskleidė, kad lietuviai pradeda jį teigiamai stebinti. Į Makalių kreipiasi šeimos, prašančios kelionių paketo su maitinimu „Viskas įskaičiuota“, bet be alkoholinių gėrimų. R.Širvinskas tikino, kad tokio pasirinkimo kelionių organizatoriai dar nesiūlo, tokiu atveju vyras patarė rinktis kelionę su įskaičiuotais pusryčiais ir vakariene.

Lietuviai visada nori pigiai ir kokybiškai, – juokavo R.Širvinskas.

R.Širvinskas teigė, kad lietuviai neabejotinai yra smalsūs keliautojai. „Aišku, yra ir tokių, kurie nuvažiuoja į Egiptą ir praguli visą laiką prie baseino. O kai gidas paklausia, kaip jūra, kaip koraliniai rifai, jie neturi ką atsakyti. Tokių atvejų yra, bet iš tiesų lietuviai smalsūs.“ Makalius tikino, kad klausimų, kur nuvažiuoti, ką pamatyti, kur nueiti, kad geriau pažintum šalį ir kultūrą, gauna tikrai nemažai. Neretai lietuviai renkasi keliones, kurių metu aplanko kelis miestus, aišku, norėdami pažinti ir pamatyti, kuo daugiau.

Vyras dar pridūrė, kad žmonės, besirenkantys savarankiškas keliones, visų pirma pasirenka laisvę. „Tokiu atveju jūs renkatės iš visų šalyje esančių viešbučių, o ne iš 30-ies organizatoriaus numatytų. Galite keisti vietą, kelias dienas pabūti vienur, kelias kitur. Aš manau, kad savarankiškas keliautojas labiau susipažįsta su šalimi.“

Vyras pridūrė, kad žmonės, keliaujantys su organizatoriais dažniausiai anksčiau ar vėliau pabando keliauti vieni, kitaip tariant subręsta, o po to jau labai retai grįžta prie kelionių paketų. Ateina laikas ir keliautojas supranta, kad savarankiška kelionė, tai – laisvė, galimybė pažinti daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius