Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patarimai, ką būtina paragauti viešint Sardinijoje

Norite gyventi iki šimto metų? Tuomet jau šį rudenį keliaukite į Sardiniją ir pasidomėkite saloje valgomu maistu bei virtuve. Šimtamečių skaičiumi Sardinijos gyventojai nusileidžia tik Okinavos salai Japonijoje, taigi, sardai – antra ilgiausiai gyvenanti tauta.
Sardinijos virtuvės skonis – pekorino sūrio skonis
Sardinijos virtuvės skonis – pekorino sūrio skonis

„Mokslininkai teigia, jog dėl ilgaamžiškumo kalti ne genai, o lėtas, ramus gyvenimo būdas ir teisinga mityba: valgomas paprastas, natūralus ir iki pat mūsų dienų pagal tradicinius būdus gaminamas maistas“, – sakė Sardinijoje ne kartą viešėjusi Alvyda Eigminienė.

Atostogoms sala sunoksta rudenį

„Svajojantys apie Sardiniją, kelionę į šią nuo Italijos autonomiją turinčią salą turėtų planuotis būtent dabar, mat rugsėjį ten – atostogoms pats maloniausias oras. Vidutinė lauko temperatūra – 21-26 °C, vanduo įšilęs iki 23-25 °C“, – pasakojo Inga Aukštuolytė, tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Viešųjų ryšių ir rinkodaros skyriaus vadovė.

Kelionės paketą įsigijusiems ir viešbučiuose apsistojusiems poilsiautojams iš Lietuvos ji patarė kuo dažniau pietauti, vakarieniauti mieste ar kaimeliuose, pakrantėse įsikūrusiose užeigose bei restoranuose: „Juose paragausite tradicinių patiekalų, kuriuos vertina ir išrankesni maisto žinovai“.

Beje, būtent rudenį, kuomet nuimamas derlius, Sardinijoje galima sudalyvauti ir su maistu susijusiose šventėse. Pavyzdžiui, rugsėjį Algero mieste vyksta žvejų iškilmės. Aritzo miestą garsina kaštainių festivalis ir sraigių šventė. 

Kaljario žuvies turgus
Kaljario žuvies turgus

Akims paganyti – Kaljario maisto turgus

Apsistojusiems apartamentuose bei mėgstantiems gaminti ir per atostogas, I.Aukštuolytė rekomendavo apsilankyti salos sostinės Kaljario turguje. Šis per du aukštus įsikūręs turgus laikomas vienu didžiausių Europoje.

Jame prekiaujama žuvimi ir kitomis jūros gėrybėmis, taip pat daržovėmis, vaisiais, mėsa. 

„Mačiau didžiulius besiraitančius aštuonkojus, piranijas akvariumuose, gigantiškus tunus, keisčiausius moliuskus ir kitokių mums nematytų, neregėtų jūros dugno pabaisų. Ir praktiškai visi jie – gyvi, – pasakojo I.Aukštuolytė. – Mėsos paviljone galima nusipirkti arklienos, asilienos dešrų – bus nematytos, neragautos lauktuvės draugams“.

Turgus dirba nuo 7 iki 14 val. Poilsio diena – sekmadienis.

Karaliauja grilio patiekalai

„Sardinijos virtuvės naudą sveikatai bei geras maistines, skonio savybes lemia ne tik sudėtinės dalys (pvz., valgoma ypač daug daržovių, iš naudojamų riebalų dominuoja vertingasis alyvuogių aliejus ir etc.), bet ir jų pagaminimo, pateikimo būdai.

Alvyda Eigminienė
Asmeninio albumo nuotr./ Alvyda Eigminienė

Šaldyti produktai praktiškai nenaudojami, be to, maistas itin įvairus – stalai Sardinijoje nukraunami gausiai“, – sakė „Salvete City“ ir „Salvete Golf“ restoranų, kuriuose yra ir Sardinijos virtuvės įkvėptų patiekalų, direktorė A. Eigminienė.

Vienas labiausiai paplitusių maisto gaminimo būdų – grilis.

Jei tik įmanoma, nepersistengiama pjaustant produktus į smulkesnius gabaliukus – visas artišokas (Sardinijos gyventojų itin mėgstama, vietoje puikiai auganti daržovė) ar nepjaustytas keptas paršelis išlaikys daugiau savo syvų, skonio ir maistinių savybių nei susmulkinti iki baltos mišrainės kubelių.

„Dar viena maisto sveikumui svarbi savybė – saloje paisoma sezoniškumo, t.y. valgoma tai, kas tuo metu sunoksta, dera. Pavyzdžiui, jei yra artišokų sezonas, tai restoranuose rasite daug jų patiekalų.

Jei pataikėte ant jūros ežių sezono, vadinasi, paragausite iš jų virtos sriubos. O jei ant stalo žuvis, greičiausiai ji bus sugauta ankstų tos pačios dienos rytą, salos krantus skalaujančioje Viduržemio jūroje“, – sakė A.Eigminienė.

Sardinijoje populiariausi makaronai – apvalieji fregola
Sardinijoje populiariausi makaronai – apvalieji fregola

Sardinijos žemė – nepaprastai derlinga. Daugiausia valgoma vietoje užaugintų daržovių, vaisių, mėsos produktų ir netoliese sugautos žuvies. Populiarūs ir sūriai.

Salos gebėjimą išmaitinti žmogų vaizduoja istorija apie vieną senyvą neturtingą moterį, kuri kasdien aplankydavo kalnuose avis ganantį vyrą ir nunešdavo jam pietų.

Išeidama iš namų į tuščią pintinę ji įsimesdavo vos tradicinės duonos pane carasau ir alyvuogių aliejaus, o lipdama į kalnus pririnkdavo įvairiausių daržovių, vaisių, riešutų, iš kurių patiekdavo savo vyrui sočius pietus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius