Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vykstate į Paryžių? Štai kaip jus gali apgauti romantiškiausiame pasaulio mieste

Interneto platybėse nuolat pasirodanti žinutė skelbia, kad kelionė į Paryžių – visada gera idėja. Pavasarį ten ypač gražu ir romantiška. Vis dėlto, kai pilve plazdena drugeliai, o galva dirba tik atostogų režimu, labai tikėtina, jog tapsite lengva auka Paryžiuje dirbantiems sukčiams. Dirbantiems? Taip, kai kurie vietiniai turistų apgaulę laiko puikiai apmokamu darbu.
Paryžius pavasarį
Paryžius pavasarį / 123rf.com

Vis dėlto yra būdų, kaip išvengti šių gudragalvių. Štai penki būdai, kuriuos, išvydę naivų ar tiesiog išsiblaškiusį turistą, stengsis panaudoti Paryžiaus apgavikai. Neužkibkite ant jų kabliuko!

1. Auksinis žiedas

Dažniausiai ši apgavystė įvykdoma turistiškiausiose miesto vietose, pavyzdžiui, netoli Eifelio bokšto, Eliziejaus laukuose, vaikštinėjant Senos krantine ar Monmartre.

123rf.com /Gatvės menininkai Monmartre
123rf.com /Gatvės menininkai Monmartre

Auksinio žiedo apgavystė yra viena žinomiausių Paryžiuje, nepaisant to, naujų sukčių aukų būna nuolat. Kaip viskas vyksta? Prie turisto priėjęs žmogus (dažniausiai vyras) rankose laikys auksinį žiedą. Pirmasis jo klausimas greičiausiai bus, ar tai ne jūsų žiedas, kurį pametėte? Kai užtikrinsite, kad žiedas tikrai ne jūsų, gudragalvis „persijungs“ į pardavėjo vaidmenį ir pradės girti savo žiedo kokybę. Jei susidomėsite, jis padarys viską, kad auksinį žiedą parduotų už „itin gerą kainą“.

Sakysite, kas čia tokio, jei ir nusipirksite žiedą? Galbūt tai bus puikus suvenyras iš romantiškosios Prancūzijos sostinės. Žinoma, nieko tokio. Tik tiek, kad šis žiedas, kurį jūs pirksite, kaip auksinį, toli gražu toks nėra. Jis pagamintas iš paprasčiausio metalo ir tikrai nebus vertas net ir mažiausios jūsų sumokėtos sumos.

2. Peticija

Šia apgaule besinaudojantys sukčiai turistų paprastai tyko aikštėse prie Luvro, Eliziejaus laukų. Tačiau iš tiesų užklupti jų galite būti bet kur.

Kaip viskas vyksta? Nedidelė grupelė jaunuolių (dažniausiai – paauglių merginų) paprašys jūsų pasirašyti peticiją. Kažkas iš grupės greičiausiai jums pradės aiškinti, ko siekiama peticija, kodėl tai svarbu. T.y. pasistengs patraukti jūsų dėmesį ir sumažinti budrumą.

Tuo pasinaudoję kiti grupės nariai greičiausiai bandys jus apvogti – pagriebti piniginę ar panašius daiktus.

3. Kavinių apgaulės

Variantų, kaip jus gali apgauti kavinėse Paryžiuje, daug. Tačiau visų jų bendras bruožas – dėmesio atitraukimas.

Sėdėjimas lauko kavinėje mėgaujantis Paryžiaus atmosfera – viena iš nuostabių ir turistų mėgstamiausių pramogų. Ir to nereikia atsisakyti. Tačiau atsipalaiduoti visiškai nereikėtų, nes netoliese esantys sukčiai tuo pasinaudos. Ir, pavyzdžiui, praeidami pro šalį ar atsikeldami nuo gretimo staliuko kartu su laikraščiu „prigriebs“ ir jūsų piniginę, fotoaparatą, telefoną arba bet ką, ką neapdairiai būsite palikę matomoje vietoje ant stalelio ar kėdės atlošo.

123rf.com /Paryžius pilnas turistų
123rf.com /Paryžius pilnas turistų

Labai dažnai situacija prasideda vienodai: graži prancūzė mergina ar simpatiškas vaikinas užkalbina jus, o kol jūs bendraujate, jo ar jos bendras pasirūpina jūsų daiktais. Kad jų netekote, jūs pastebėsite tik atsisveikinę su „draugiškuoju“ pašnekovu.

4. Kišenvagiai

Kaip ir visuose turistiniuose miestuose, Paryžiuje taip pat pilna kišenvagių. Jų pilna visur: traukinių stotyse, aikštėse, oro uoste, metro, prie muziejų ir net juose. Būkite atsargūs ypač ten, kur gausu žmonių – spūstyse, eilėse, koncertuose ir kituose masiniuose renginiuose.

Pastebėti juos sudėtinga, o kartais – ir neįmanoma. Tad patarimas vienas – svarbiausius daiktus nešiokitės taip, kad juos būtų sunku išimti bet kuriam pašaliniam.

5. Miela „turistė“

Sakote, kad visa tai jau žinote ir tikrai sugebėsite išvengti Paryžiaus sukčių? Gali būti. Tačiau pirmiausia perskaitykite šią istoriją:

Rivolio gatvėje vaikštinėjantį jus užkalbina miela vidutinio amžiaus moteris, panaši į daugybę kitų turistų. Ji užklaus, ar kalbate angliškai. Klausimas skambės su amerikietišku akcentu. Atkreipus dėmesį į tai, ji greičiausiai paaiškins, kad yra mokytoja iš Niujorko. Tada, jau pasiekusi, kad atkreipėte dėmesį į ją, lyg tarp kitko papasakos, kad liko be pinigų ir paprašys paskolinti keletą eurų, pavyzdžiui, kad galėtų taksi pasiekti viešbutį, kuriame yra apsigyvenusi ir yra likę jos daiktai. Dauguma, aišku, paskolintų pinigų. Tačiau ši „amerikietė“ greičiausiai yra tikra prancūzė, sugebėjusi pasinaudoti jūsų gerumu.

Ką daryti, kad apsisaugotumėte nuo Paryžiaus gudragalvių?

Geriausias ginklas – žinojimas. Apie galimus sukčius kalbėkitės su šeimos nariais, net ir vaikais. Laikykite savo asmeninius daiktus sunkiai pasiekiamose vietose – geriau tegul bus sunku piniginę ištraukti jums pačiam nei lengva kišenvagiui.

Atkreipkite dėmesį į savo aprangą ir elgesį. Jūs neturite iš tolo „rėkti“, kad esate turistas. Kas išduoda, kad nesate vietinis? Didžiulės kuprinės, juokingi (ryškūs) suvenyriniai krepšiai, fotoaparatai, pakabinti ant kaklo ar peties.

Nebūkite itin draugiški su nepažįstamaisiais. Taip, taip – darykite taip, kaip mokė mamos. Laikykitės atstumo, o jei pastebėjote ką nors įtartino – akyliau saugokite savo rankinę ar kuprinę. Ir jokiu būdu neduokite pinigų to prašantiems. Nepirkite jokių gatvėje siūlomų dovanėlių, daiktų „už tik jums skirtą kainą“. Atsisakyti nėra nemandagu, tai sveikas protas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vykstate į Romą? Štai kaip jus gali apmauti Amžinojo miesto gudruoliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius