Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 keisčiausių pasaulio muziejų

Pasižvalgykime po keistenybių pasaulį...
Vandens čiaupas
Vandens čiaupas / Fotolia nuotr.
Temos: 1 Kanalizacija

► Pekino vandens čiaupų muziejus

Taip taip... Pačiame Pekino centre, buvusiame vamzdynų pastate, įsikūręs tikrai keistas muziejus, kuriame demonstruojami apie 130 vandens čiaupų modelių. Čia galima išvysti senus pirmosios Pekino vandens tiekimo kompanijos Jingshi Tap Water vandens kuponus. Beje, muziejuje kabantis skelbimas įspėja: „Negerkite vandens iš čiaupo Pekine!“

► Parazitų muziejus Tokijuje

Kada paskutinį kartą susimąstėte apie mus supančius miniatiūrinius organizmus ir parazitus? Turbūt seniai, o gal ir niekada. Štai Japonijos sostinėje Tokijuje įsikūręs vienas keisčiausių šalies muziejų – Parazitų muziejus. Jį įkūrė keturi mokslininkai, norėję vaizdžiai parodyti neigiamą parazitų poveikį žmogaus organizmui. Čia galite pamatyti apie 300 rūšių parazitų, tarp kurių yra eksponatas, kuriuo muziejus ypač didžiuojasi, – tai 30 m ilgio kaspinuotis, ištrauktas iš nieko apie jį neįtarusios moters skrandžio. Muziejaus suvenyrų parduotuvėlėje galima įsigyti marškinėlių su kelis šimtus kartų išdidintais parazitų atvaizdais.

flickr.com nuotr/Parazitų muziejus Tokijuje
flickr.com nuotr. / Parazitų muziejus Tokijuje

► Paryžiaus kanalizacijos muziejus

Kas kitas, jei ne prancūzai, net ir labiausiai prasmirdusią vietą gali paversti prašmatnia?! Tuo įsitikinsite apsilankę Paryžiaus kanalizacijos muziejuje. Ekskursijos dalyviai gali pasivaikščioti specialiai tiesiog virš nuotekų upelių sukonstruotais takais, susipažinti su miesto kanalizacijos istorija, kuri siekia net XIV amžių, ir išvysti keisčiausių eksponatų. Pažinkite ir neromantiškąją Paryžiaus pusę!

greenspec.co.uk nuotr./Paryžiaus kanalizacijos muziejus
greenspec.co.uk nuotr. / Paryžiaus kanalizacijos muziejus

► Nevykusio meno muziejus Bostone

Pabodo grožėtis geriausiais žymiausių pasaulio menininkų darbais? Nebedžiugina renesanso genijai, baroko puošnumas ir impresionistų romantika? Užsukite į Bostone įsikūrusį Nevykusio meno muziejų. Jame rasite paveikslų, suskirstytų tokiomis temomis kaip  „Liūdni žmonės“, „Vargani portretai“, „Nepatrauklūs peizažai“, „Nevykę natiurmortai“ ir pan.  

museumofbadart.org nuotr. /Blogo meno muziejaus Bostone eksponatas
museumofbadart.org nuotr. / Blogo meno muziejaus Bostone eksponatas

► Raganavimo muziejus Kornvalyje

Kornvalis garsėja ne tik puikiais peizažais, bet ir šiuo tuo makabrišku – didžiausiu pasaulyje Raganavimo muziejumi. Prieš maždaug keturiasdešimt metų muziejų įkūrė Cecilis Williamsonas – žmogus, kuris visuomet dvejojo mistiniais dalykais ir netgi dirbo slaptuoju agentu, rinkusiu informaciją apie okultinius nacių karininkų interesus. Muziejuje rasite absoliučiai visko: nuo velnio ir satanizmo iki raganavimo „receptų“ ir raganų persekiojimo, nuo 3 000 bibliotekos knygų iki specialių raganavimo įrankių, tokių kaip ritualinės lėlės.

studenttravelplanningguide.com nuotr/Raganavimo muziejus Kornvalyje
studenttravelplanningguide.com nuotr. / Raganavimo muziejus Kornvalyje

► Nutrūkusių santykių muziejus

Kroatijos sostinėje Zagrebe įsikūręs tikrai neįprastas ir ašarą išspaudžiantis muziejus – tai Nutrūkusių santykių muziejus, kuriame galite išvysti eksponatų iš viso pasaulio. Įdomiausia, kad juos čia nuolat siunčia ar atneša patys liūdnųjų istorijų herojai. Kas gi tie eksponatai? Tai vestuvinė suknelė, pliušiniai žaisliukai, nuotraukų albumas, mobilusis telefonas, krištolinis žirgas, lėktuvo bilietai ir daugybė kitų daiktų, bylojančių apie nutrūkusius santykius. Prie kiekvieno objekto – trumpa jo istorija.

tripadvisor.com nuotr./Nutrūkusių santykių muziejus Zagrebe
tripadvisor.com nuotr. / Nutrūkusių santykių muziejus Zagrebe

► Psichiatrijos muziejus St. Josephe

JAV, Misūrio valstijoje, St. Josepho mieste įsikūręs šiurpą keliantis Psichiatrijos muziejus. Jame pristatoma psichiatrijos istorija nuo pirmųjų tyrimo ir gydymo metodų. Beje, nemanykite, kad jie buvo labai humaniški: nuo sudeginimo ar viešo pažeminimo viduramžiais iki ledo vonių ir elektrošoko XX amžiuje. Muziejuje taip pat galite išvysti daugiau nei 1 000 objektų, kuriuos buvo prariję pacientai, bandydami pasitraukti iš gyvenimo ar ištikus priepuoliams.

stjosephmuseum.org nuotr./Iš žmonių skrandžių ir žarnynų išoperuoti daiktai Glore psichiatrijos muziejuje
stjosephmuseum.org nuotr. / Psichiatrijos muziejuje eksponuojami iš pacientų skrandžių išoperuoti 1 446 daiktai

► Islandijos Falologijos muziejus

Toli nuo žemyninės Europos esanti Islandija vilioja turistus laukine gamta, geizeriais ir ledynais. Tačiau tai ne viskas! Čia galite apsilankyti ir turbūt vieninteliame pasaulyje Falologijos muziejuje. Jame pristatoma gausi falų kolekcija, kurioje – nuo paties mažiausio, vos kelis milimetrus siekiančio lytinio organo iki beveik 2 m ilgio banginio penio. Tiesa, tik vienas eksponatas – lytinis žmogaus organas (jį po mirties „paaukojo“ vienas vietos gyventojas), kiti eksponatai kažkada priklausė gyvūnams. Beje, muziejus neapsiriboja tik falų ekspozicija. Jame pristatoma ir falo istorija nuo seniausių laikų, jo vieta mene ir visuomenėje.

Scanpix nuotr. / Islandijos Falologijos muziejaus eksponatai
Scanpix nuotr. / Islandijos Falologijos muziejaus eksponatai

► Skaistykloje kenčiančių sielų muziejus

Šis nedidukas Skaistykloje kenčiančių sielų muziejus įsikūręs ne kur kitur, o Romoje, Šv. Širdies bažnyčioje. Tarp įdomiausių objektų – Biblija su nepaaiškinamai atsiradusiu skaistykloje kenčiančios sielos delno atspaudu, pagalvė su vienuolės, prašiusios melstis už ją, veido žymėmis, vienuolės abitas, ant kurio matyti kenčiančios sielos atspaudai ir prašymas išgelbėti ją iš skaistyklos. Visi eksponatai – tai sielų, esančių skaistykloje, ženklai ir prašymai melstis už jas.

manonthelam.com nuotr./Skaistykloje kenčiančių sielų muziejaus eksponatas
manonthelam.com nuotr. / Skaistykloje kenčiančių sielų muziejaus eksponatas

► Kunstkamera Sankt Peterburge

Sankt Peterburge esanti Kunstkamera tituluojama pirmuoju Rusijos muziejumi. Šiame keisčiausių muziejų sąraše gal ir ne toks absurdiškas, tačiau Petro Didžiojo keistenybių kabinetas, kuris tikrai turi kuo pasigirti ir nustebinti. Ir tai milžiniška, net 200 000 gyvūnų ir žmonių embrionų kolekcija, kurios dauguma eksponatų yra deformuoti ir išsigimę (ėriukai su dviem galvomis, acte mirkstančios žmogaus smegenys, peraugusios kūdikių galvos ir kt.). Sakoma, kad taip caras bandė įtikinti žmones monstrų ir pabaisų egzistavimu!

pitercity.com nuotr./Kunstkamera Sankt Peterburge
pitercity.com nuotr. / Kunstkamera Sankt Peterburge

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius