Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 paslaptingų šventųjų olų

Nuo senų laikų paslaptimis dvelkiančios olos masino žmones. Tad siūlome bent trumpam atitrūkti nuo kasdienybės ir mažumėlę po jas paklajoti...
Grotte de Font-de-Gaume olos Prancūzijoje
Grotte de Font-de-Gaume olos Prancūzijoje / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Kelionės Kreta

1. Grotte de Font-de-Gaume (Prancūzija)

 

Viena įdomiausių ir paslaptingiausių Prancūzijoje – Dordogne ola šalies pietvakariuose. Na o svarbiausia, kad tai vienintelė ola Prancūzijoje, kurioje turistai turi galimybę pamatyti spalvotus 15 000 metų senumo piešinius ant klintinių sienų (kitos olos publikai neprieinamos). Čia vaizduojami bizonai, žirgai, mamutai ir kiti gyvūnai. Iš viso yra apie 200 piešinių. Manoma, kad šie piešiniai buvo savotiškas priešistorinis medžioklės ir mėnulio kalendorius.  

 

2. Actun Tunichil Muknal ola (Belizas)

Mitologiniuose pasakojimuose kelionės į paslaptingą požeminį pasaulį paprastai nupasakojamos kaip ypač sunkios, varginančios ir pateikiančios daugybę išbandymų. Lygiai taip pat galite pasijusti ir panorę aplankyti nepaprastąją Actun Tunichil Muknal olą tolimajame Belize. Jums teks kopti uolomis, bristi pelkėmis ir galiausiai dalį kelio įveikti plaukiant po vandeniu. Jei išlaikysite šį nelengvą „testą“ – būsite apdovanoti nepaprasto reginio. Giliai po žeme esančioje oloje ilsisi majų merginos, greičiausiai tapusios auka dievams, palaikai. Bėgant laikui, kaulai ėmė kalkėti, kristalizuotis ir spindėti tarsi krištolas. Oloje taip pat galite apžiūrėti majų keramikos, naudotos įvairioms ceremonijoms, likučius.

 

Actun Tunichil Muknal ola belize
Shutterstock nuotr. / Actun Tunichil Muknal ola belize

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Elephanta olos (Indija)

Netoli Mumbajaus esanti Gharapuri sala (Olų sala) garsėja čia esančiomis budistų ir induistų olomis. Jose esančios milžiniškos dievybių skulptūros buvo sukurtos V amžiuje. Net 6 metrų aukštį siekianti deivės Sivos Natarajos skulptūra skleidžia nepaprastos ramybės įspūdį. Rodos, deivė užmerktomis akimis klausosi tyliai sklindančios meditacijos muzikos. Kitos olos skulptūros vaizduoja dievus su daugybe rankų, tris veidus turintį Trimurti, kūrėją, saugotoją ir naikintoją, bei kitus indų religijos ir mitologijos personažus.

 

Elephanta olos Indijoje
Shutterstock nuotr. / Elephanta olos Indijoje

 

4. Longmen olos (Kinija)

Longmeno olos, arba Drakono vartai, – bene reikšmingiausias budistinio meno pavyzdys visame pasaulyje. Olos įtrauktos į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. V a. pradėtame kurti įspūdingame olų komplekse saugoma apie 100 000 Budos skulptūrų, kurių aukštis siekia nuo vos kelių centimetrų iki maždaug 17 metrų. Tačiau tuo olų turtai dar nesibaigia – čia galite rasti ir kelis tūkstančius akmeninių stulpų su įrašais ir apie 60 budistų pagodų. 

 

Longmen olos Kinijoje
Shutterstock nuotr. / Longmen olos Kinijoje

 

5. Dambulla olos (Šri Lanka)

Dambulla olos dar žinomos kaip Auksinės šventyklos ir kaip geriausiai išlikęs įspūdingiausias olų kompleksas Šri Lankoje. Olos papuoštos Budos, įvairių dievybių, Šri Lankos karalių, taip pat Višnu ir Ganešo skulptūromis. Milžiniški olų sienų plotai dekoruoti tapytomis mitologinėmis scenomis. Nepamirštamą įspūdį palieka prieblandoje paskendusios olos ir jose ramiai susėdusios Budos skulptūros, vėsa ir smilkalų kvapas. Būtina pamatyti ir įspūdingą Auksinę šventyklą, virš kurios dominuoja milžiniška auksinė Buda.

 

Dambulla olos `ri Lankoje
Shutterstock nuotr. / Dambulla olos Šri Lankoje

 

6. Corycian olos (Graikija)

 

Besidomintys senovės Graikija ir graikų mitologija turėtų užsukti į Corycian olų kompleksą, esantį visai netoli nuo Delfų. Iki olų komplekso teks žingsniuoti siauru takeliu ir ropštis į uolingą Parnaso kalno šlaitą. Corycian olose nuo senų laikų buvo garbinamas dievas Panas. Pasak legendų, čia rinkdavosi Nimfos ir Mūzos. Šalia įėjimo esantis akmeninis luitas, manoma, buvo naudojamas kaip altorius.

 

wikipedia.org nuotr. / Corycian olos Graikijoje
wikipedia.org nuotr. / Corycian olos Graikijoje

 

7. Kretos salos olos

 

Kreto saloje iš viso yra apie 3 000 olų, o dauguma jų buvo skirtos graikų dievams garbinti. Legendos byloja, kad Dikteono oloje gimė vyriausiasis graikų dievas Dzeusas. Archeologinių tyrinėjimų metu šioje oloje buvo rasta nemažai bronzinių skulptūrėlių.

 

Kretos salos olos
Shutterstock nuotr. / Kretos salos olos

 

8. Šv. Pauliaus grota (Malta)

 

Pačiame Maltos salos centre esančiame Rabato miestelyje yra kelios paslaptingos olos. Viena jų pavadinta Šv. Pauliaus vardu. Legenda pasakoja, kad Pauliaus laivas sudužo prie Maltos krantų, o išsigelbėjęs šventasis apsigyveno grotoje ir ėmė skleisti saloje krikščionybę. Vėliau grota buvo paversta katakombomis, kuriose laidoti tiek krikščionys, tiek pagonys. Turistai, nusipirkę bilietą, gali nevaržomi vaikščioti po siaurus ir drėgnus katakombų labirintus.

 

Katakombos Maltoje
Shutterstock nuotr. / Katakombos Maltoje

 

9. Šv. Mykolo šventykla (Italija)

 

Legendos byloja, kad nedideliame Pietų Italijos miestelyje Monte Sant Adžele V a. pasirodė šv. Mykolas ir paliepė oloje pastatyti bažnyčią. Be to, šventasis paliko raudoną apsiaustą ir pėdos spaudą akmenyje. Tad šiandien Monte Sant Adžele išlikusi nepaprasto grožio XIII a. bazilika, pastatyta grotoje, kurioje ir apsireiškė šventasis, traukia piligrimus iš viso pasaulio.

 

`v. Mykolo aventykla Italijoje
Shutterstock nuotr. / Šv. Mykolo šventykla Italijoje
 

10. Sof Omar olos (Etiopija)

 

Sof Omaro olų kompleksas Etiopijoje laikomas didžiausiu šalyje – jo ilgis apie 15 km (kai kur rašoma, kad jis didžiausias ir visoje Afrikoje). Legenda byloja, kad XII a. šeichui, vardu Sof Omaras, apsireiškė Alachas ir liepė olose įkurti mečetę bei joje melstis. Šeichas ir jo pasekėjai taip ir padarė, o vietą pasirinko iš tiesų ypatingą. Sof Omaro olų kompleksas žymus savo natūraliomis architektūrinėmis formomis: kolonomis, skliautais, kupolais (čia netgi yra  Kolonų salė, kurioje visos kolonos susiformavusios natūraliai). Beje, Sof Omaro olos painios ir klaidžios – čia net 42 įėjimai (tik keturi iš jų pritaikyti ir naudojami iki šiol)!

 

Sof Omar olos Etiopijoje
Fotolia nuotr. / Sof Omar olos Etiopijoje

 

Tekstas Dalios Smagurauskaitės

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius