-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ekspedicija „Indija’13 A.Poškos keliais“: 3. Varanasis – kur mirtis ir gyvenimas susijungia į vieną

Tęsiame kelionę autobusiuku sunkiai nusakomais Indijos keliais. Ryte, žmonės sutupę pakelėse, atlieka gamtinius reiklaus visiškai nesidrovėdami aplinkinių, tuo labiau pravažiuojančių automobilių. Tai, anot indų, normalus procesas, kuris nereiklauja drovumo. Varanasis – indų dievų Olimpas, į kurį plaukia tūkstančiai hinduistų iš viso pasaulio, norėdami prisiliesti prie šventosios Gangos, o kiti čia atkeliauja atsisvekinti su šiuo pasauliu ir kremacijos laužo dūmais pakilti į dausas.
Kremacija ant Gangos upės kranto
Kremacija anr Gangos upes kranto / LŽS Kelionių ir pramogų klubo nuotr.

Benaresas, tai senasis Varanasio pavadinimas, apie jį A.Poškos amžininkas kunigas A.Sabaliauskas rašė: „Benaresas vis dėlto yra Indijos tikybinė širdis. [...] Pirmą kartą į jį atvykusių maldininkų gyslomis užverda kraujas, širdis suliepsnoja ir iš minios krūtinės išsiveržia energingas sutartinis sveikinimas: Kashi Gi Ki Džiai! Šventasis Benarese, šlovė Tau!“

Mūsų viešbutis Varanasyje stovi prie „mirties“ tako, taip mes jį pavadinome, nes juo be perstojo, bet kuriuo paros metu nešami numirėliai ir čia pat ant Gangos kranto sudeginami. Turtingieji indai ir brahmanai yra deginami sandalo malkų lauže ir tai kainuoja 45 000 litų. Žmogų sudeginti reikia apie 200 kg malkų ir kremacija trunka tris valandas. Į laužą pilamos kvapniosios medžiagos ir sandalmedžio pjūvenos, todėl nemalonaus kvapo, išskyrus dūmus, nejunti. 

Giedriaus Dagio nuotr./Varanasis (Uttar Pradesas)
Giedriaus Dagio nuotr./Varanasis (Uttar Pradesas)

Nustebina vakare vykstantis festivalis. Gangoje plaukioja šimtai valčių su žmonėmis, jie stebi laužus, hinduistines apeigas ir čia pat šaudančius fejerverkus. Gatvėje stebiu kaip vyrai pasikeisdami neša numirėlį. Bambuko neštuvus jie pasideda čia pat ant gridinio ir tylomis, degindami smilkalus, meldžiasi. Už keleto žingsnių guli karvė ir laksto pulkas šunų. Kitoje pusėje, šalimais groja orkestrėlis iš keturių muzikantų, pučiančių dvi eufonijas ir trimitą, jiems padeda būgnas. Merginos šoka ir moka pinigus linksmintojams ir jas palaikančiai miniai. Stebiu visą šį chaosą ir bandau suprasti kur yra gedulo ir linksmybių riba. Ji ištirpsta, o gal aš ir stoviu ties riba?

Kalkuta, vienas didžiausių Indijos miestų, į jį atskrendame vakare, jau sutemus. Šalia mūsų viešbučio verda politinė agitacija. Keista, kad aplink kabo raudonos, su kūjiu ir pjautuvu vėliavos, mūsų vairuotojas sako, kad komunistai yra gerai, tik jie tegali vesti Indiją teisingu keliu. 

Viešbučio apatinėje salėje vyksta vestuvės, nors šiandien ir antradienis, Indijoje savaitės diena neturi reikšmės keliant pobuvius. Vestuves sutikti kelionėje yra geras ženklas, na, bent malonesnis negu kremacijos laužai. 

LŽS Kelionių ir pramogų klubo nuotr./Ekspedicijos vidurys
LŽS Kelionių ir pramogų klubo nuotr./Ekspedicijos vidurys

Kalkutos universitete įvyko antroji Lietuvos – Indijos konferencija, kurioje dalyvavo Bengalijos Aukštojo mokslo ministras Bratya Basu, o taip pat „Indija’13 A. Poškos keliais“ ekspedicijos antroji, Keliautojų sąjungą atstovaujanti, grupė ir Vilniaus universiteto Orientalistikos centro mokslinikai. LŽS Kelionių ir pramogų klubo grupei pakeisti skrydžiai į Andamanų salas konferencijoje dalyvauti sukliudė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius