-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspedicija „Indija’13 A.Poškos keliais“: 4. Apsilankymas paslaptingose Andamanų salose

Skrendame iš Kalkutos į Andamanus. Lėktuve, be mūsų ekspedicijos dalyvių, vieni indai, nes norint patekti į šias salas, reikalingi išankstiniai leidimai. Andamanų ir Nikobarų ekspedicijoje, kuriai vadovavo australietis mokslinikas dr. Matheusas Smithas 1935 metais dalyvavo ir Antanas Poška, čia jis užtruko tris mėnesius.
Studijuojant Indijos žemėlapį
Studijuojant Indijos žemėlapį / LŽS kelionių ir pramogų klubo nuotr.

Andamanų salos mus pasitiko atogrąžų karščiu ir nepakeliama drėgme. Ne veltui jų sostinė Port Bleras vadinamas tropiniu Sibiru, čia buvo tremiami į kalėjimą nepaklusnūs britams žmonės.

Andamanų ir Nikobarų antropologijos muziejaus administracija nieko nebuvo girdėjusi apie A.Pošką, todėl jiems surengėme konferenciją, kurios metu pasakojome apie ekspedicijos tikslus, lietuvių keliautoją ir antropologą, tyrinėjusį šių salų čiabuvius.

Padovanojome Lietuvos keliautojų sąjungos prezidento A.Jucevičiaus atsiųstą medalį ir atminimo lentelę, A.Poškos portretą, nuotraukų, žemėlapį, ekspedicijos marškinėlius. Administracijai paliko įspūdį tai, kad A.Poška bendravo su Mahatma Ghandi ir RabindranathuTagore. Šią žinią jie pagerbė atsistojimu.

LŽS kelionių ir pramogų klubo nuotr./Andamanų salose
LŽS kelionių ir pramogų klubo nuotr./Andamanų salose

Balto smėlio paplūdymiai su nulinkusiomis palmėmis ir mangrovėmis. Maudėmės ir nardėme Andamanų jūroje, tačiau tik išvykstant sužinojome, kad tamsiuoju paros metu tai griežtai draudžiama daryti, nes austuariniai krokodilai aplanko paplūdimius, esančius šalia upių intakų.

Kelionės pabaigoje mus užklupęs taifūnas sutrukdė aplankyti visas numatytas salas ir susitikti su senaisiais salos čiabuviais, tačiau džiaugėmės, kad laiku pavyko išskristi į Delį.

LŽS kelionių ir pramogų klubo nuotr./Sikhai laukia traukinio
LŽS kelionių ir pramogų klubo nuotr./Sikhai laukia traukinio

Grįždami aplakėme Lietuvos ambasadą, kur susitikome su ministre patarėja Diana Mickevičiene. Mums buvo parodyta garsioji M.Ghandi skepetaitė, kurią jis padovanojo Antanui Poškai jų susitikimo metu.

Ši istorinė vertybė atkeliavo iš Lietuvos - ją atsiuntė A.Poškos dukra Laima Kisielienė, ji buvo pristatyta M.Ghandžio memoriale.

LŽS kelionių ir pramogų klubo nuotr./Pirmą kartą Indijoje keliaujančių krikštynos
LŽS kelionių ir pramogų klubo nuotr./Pirmą kartą Indijoje keliaujančių krikštynos

Atsisveikindami su Indija oro uoste vartėme paskutinius A.Poškos „Nuo Baltijos iki Bengalijos“ knygos puslapius, visos ekspedicijos metu jos buvo skaitomos ir cituojamos: „Lietuva – mano tėvynė, tik jai turim viską atiduoti, tik jai vienai parnešti savo žinias, patirtį.“

Ekspedicija „Indija’13 A.Poškos keliais“ baigėsi, tačiau priešakyje visų laukia darbai sugrįžus.

LŽS kelionių ir pramogų klubo nuotr./Spalvingosios indės
LŽS kelionių ir pramogų klubo nuotr./Spalvingosios indės

Ekspedicijoje dalyvavo dvi atskiros grupės: LŽS Kelionių ir pramogų klubo 14 narių, septyni Lietuvos keliautojų sąjungos nariai ir 3 atskirai keliavę Vilniaus universiteto Orientalistikos centro dėstytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius