-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Graikija – gražioji kryžkelė tarp Rytų ir Vakarų

Graikija žinoma kaip Vakarų civilizacijos lopšys, demokratijos, politologijos, Vakarų filosofijos ir literatūros, teatro, Olimpinių žaidynių gimtinė. Ir, nors pastarieji metai šiai šaliai buvo itin sunkūs, jau pastebimi pirmieji ekonomikos atsigavimo ženklai, o turizmo mastai taip pat pamažu auga. Nedaug kas gali Graikijai prilygti kultūriniu palikimu ir savo grožiu – apsilankymas joje nepaliks abejingų.
Akropolis su Partenonu priešakyje
Akropolis su Partenonu priešakyje / Saulės Paltanavičiūtės nuotr.

Nors dauguma tautiečių atostogoms renkasi Kretą, Kosą ar Rodo salas, dėmesio tikrai verta ir seniausia Europos sostinė – kelios dienos Atėnuose ištirps nepastebimai. Atskridus lėktuvu iš Lietuvos vasarą, čia gali ištikti šioks toks kultūrinis šokas. 3,75 milijonus gyventojų (su priemiesčiais) turintys Atėnai pasitinka triukšmingai verdančiu gyvenimu, chaotišku eismu gatvėse ir svilinančiu karščiu – greitai supranti, kodėl Atėnai yra vadinami „kryžkele tarp Rytų ir Vakarų“.

Atėnuose verta patyrinėti Akropolį – senovės Graikijos simbolį. Šis architektūrinis ansamblis yra įsikūręs ant 156 metrų aukščio kalvos, taigi teks nemažai palaipioti, tačiau atsiveriantys vaizdai atperka viską. Žymiausias iš išlikusių senovės Graikijos pastatų yra Partenonas – šventykla, kurią daugybė žmonių ir vadina tiesiog Akropoliu, nors iš tiesų Akropolį sudaro ir kitos šventyklos (Nikės, Propilėjai ir kt.), Dioniso teatras.

Susidomėjusiems antikiniu menu verta užsukti ir į Nacionalinį archeologijos muziejų, kuris laikomas vienu geriausių muziejų pasaulyje. Be to, kad gali gyvai pamatyti vadovėliuose regėtas antikines skulptūras, muziejus suteikia puikią atgaivą nuo karščių.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Nacionalinis archeologijos muziejus
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Nacionalinis archeologijos muziejus

Verta užsukti ir į svarbiausią miesto aikštę – Syntagma (liet. „Konstitucijos aikštė“), kuri yra priešais Karališkuosius rūmus – Graikijos parlamentą. Čia sargybą eina tradiciniais kostiumais apsirengę sargybiniai (Evzones), saugantys nežinomo kario kapą, o kas valandą galima stebėti jų pasikeitimo ceremoniją. Sargybos uniforma susideda iš ilgos tunikos, kuri primena suknelę, raudonos kepurės, dviejų porų vilnonių kojinių, klumpių su dideliais apvaliais kutais, o pati sargybos pasikeitimo ceremonija labiau primena teatralizuotą šokį, kurio metu iš stebinčių turistų minios pasigirsta kikenimai.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Karališkieji rūmai-Graikijos parlamentas
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Karališkieji rūmai-Graikijos parlamentas

Prie parlamento rūmų yra didžiulis Nacionalinis sodas, kuris 1838 m. buvo užsakytas karalienės Amalijos (monarchija Graikijoje gyvavo nuo 1832 m. iki 1974 m.). Jį kuriant buvo suvežta 500 augalų ir gyvūnų rūšių, tačiau daugumai augalų sausas Viduržemio jūros klimatas nebuvo palankus ir jie neišliko. Parkas svarbus ir tuo, kad 1920 m. šiame sode vaikštinėjančiam karaliui Alenxanderiui įkando naminė beždžionė ir jis mirė po kelių savaičių. Dabar tai maloni vieta pasivaikščiojimams, atvira visuomenei nuo saulėtekio iki saulėlydžio.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Nacionalinis sodas Atėnuo se
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Nacionalinis sodas Atėnuose

Kartais už bet kokį muziejų informatyvesnis yra apsilankymas vietiniame turguje. Centrinis Atėnų turgus puiki vieta stebėti vietinių gyvenimą, bendravimą ir didžiulę maisto produktų įvairovę: nuo žuvų ir jūrų gėrybių iki įvairiausių alyvuogių, prieskonių ir vaisių iš visos Graikijos.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Centrinis Atėnų turgus
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Centrinis Atėnų turgus

Na, o dieną užbaigti rekomenduoju ant Likabeto (Lycabettus) kalvos, nuo kurios atsiveria geriausia Atėnų panorama. Į jos viršų užkilti galima funikulieriumi arba pėsčiomis. Tačiau reiktų įvertinti ne tik savo sveikatos galimybes, bet ir orą, tinkamą avalynę ir turimas vandens atsargas, nes kalva, kurios aukštis yra 300 metrų, pakyla virš visų Atėnų. Kalvos viršuje yra amfiteatras, restoranas ir koplyčia.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Atėnų panorama nuo Lycabettus kalvos
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Atėnų panorama nuo Lycabettus kalvos

Iš Atėnų tiek lėktuvu, tiek autobusu ir keltu galima pasiekti pasirinktas salas. O jei išvyksite iš Graikijos neapsilankius bent vienoje iš salų, tikrai daug prarasite. Graikija turi daugiau nei 2000 salų, iš kurių maža dalis yra apgyvendintos. Didžiausia ir viena populiariausių yra Kreta, tačiau tikrai verta paieškoti ir mažiau atrastų vietų. Viena tokių – pamažu lietuvių atrandama Zakinto (Zakynthos) sala.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Nardymas Zakinte
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Nardymas Zakinte

Išsinuomojus automobilį, motorolerius arba net dviračius, šią gražiąją salą galima apžiūrėti per kelias dienas. Joje puikios galimybės nardyti, paklaidžioti jaukiuose miestukuose, paragauti graikiško maisto su vietiniu alyvuogių aliejumi, pasavanoriauti jūrinius vėžlius saugančioje organizacijoje ar tiesiog, kaip vietiniai, lėtai ir atsipūtus mėgautis gyvenimu.

Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Jūriniai vėžliukai Zakinto saloje
Saulės Paltanavičiūtės nuotr./Jūriniai vėžliukai Zakinto saloje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius