Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaunimo kelionės: 3. Kanada pretenduoja į gėjų Mekos vardą

Tęsiame pasakojimų ciklą apie kelionių patirtį Kanadoje. Ja dalinasi „Jaunimo kelionių“ programos dalyvė Lina Pamparaitė. Mergina dirbti ir keliauti į Kanadą išvyko visiems metams. O dabar savo įspūdžiais ir patirtimi dalinasi ir su „Pasaulio kišenėje“ skaitytojais. Trečioje pasakojimų ciklo apie Kanadą dalyje Lina pasakoja apie seksualinių mažumų padėtį Vankuveryje ir šio miesto nepaprastą toleranciją viskam.
„Jaunimo kelionių“ dalyvė Lina pasakoja apie Vankuverio toleranciją homoseksualams
„Jaunimo kelionių“ dalyvė Lina pasakoja apie Vankuverio toleranciją homoseksualams / Silvijos Slapšytės nuotr.

Daugiau apie galimybę keliauti ir darbuotis Kanadoje skaitykite Jaunimokeliones.lt

Atvykus iš tolerantiškumo stokojančios šalies, Vankuveris gali išgąsdinti savo rasių, kultūrų įvairove, laisvamaniškumu, atvirumu kūniškiems malonumams, netgi cenzūros stoka… Iš pradžių sudėtinga visa tai suprasti, vėliau atrandi, kad tikriausiai ir neverta slėpti to, kas vis vien yra, egzistuoja čia laisvai ir nevaržomai.

Taigi, visoje Kanadoje yra didelė homoseksualų bendruomenė. Seksualinė orientacija čia neslepiama. Kartais atrodo, jog būtent ja čia yra ypatingai didžiuojamasi…

Atviras ir seksualus Vankuverio paradas

Man pačiai prireikė nemažai laiko, kol atsitiktinai supratau, kodėl viena iš judriausių Vankuverio gatvių pasidabinusi vaivorykštės spalvų vėliavėlėmis, o autobusų stotelės nudažytos rožine spalva – tas mano lietuviškas naivumas... Taigi, Davie Village Vankuveryje – oficiali gėjų bendruomenės gatvė. Atidžiau patyrinėjusi vakarinę miesto dalį (West End), pamačiau ir daugiau seksualinio tolerantiškumo ženklų: vaivorykštės puošia automobilių, gyvenamųjų namų langus, prieangius, parduotuvių bei kavinių vitrinas. Davie gatvėje daug gėjams ir lesbietėms skirtų klubų, barų, suaugusiųjų parduotuvių. Visur gali pamatyti įvairaus amžiaus porų, reiškiančių savo jausmus viešumoje. Šia gatve kiekvieną vasarą žygiuoja paradas: atviras, iššaukiantis, provokuojantis, nesivaržantis, dažnai... nuogas.

L. Pamparaitės nuotr./Jaunimo kelionių dalyvė Lina pasakoja apie Vankuverio toleranciją homoseksualams
Silvijos Slapšytės nuotr./„Jaunimo kelionių“ dalyvė Lina pasakoja apie Vankuverio toleranciją homoseksualams

Tačiau šiame mieste visa tai nėra tabu, nėra gėdinga. Savaitę prieš paradą visa gatvė pradeda puoštis artėjančiai šventei: bankai, parduotuvės, kavinės dabina savo iškabas ir vitrinas vaivorykštės spalvomis bei vėliavomis. Galiausiai praūžia paradas. Tikrai taip – praūžia. Minios smalsių žmonių, minios homo ir trans-seksualų, daugybė atvirumo, demonstruojant savo kūną, seksualumą, išskirtinumą, dideli kiekiai alkoholio bei, panašu, kitokių svaigalų. Viskas vyksta dieną, viešai, atvirai. Kiekvienam nemačiusiam ir nepatyrusiam, YouTube gausu šio renginio vaizdo įrašų…

Paradas provokuoja visuomenę ir savo pavadinimu: „Vancouver Pride“ (Vankuverio pasididžiavimas). Ir iš tiesų, ten nesutikau žmogaus, kuris laidytų nepagarbius juokelius ar kaip nors kitaip negatyviai atsilieptų apie netradicinę seksualinę orientaciją. Galbūt tai tikrai yra dalykas, kuriuo verta didžiuotis?

Kanada viena nedaugelio pasaulio šalių, kur gėjai gali jaustis laisvi, saugūs, o jų pasirinkta meilės „kryptis“ – toleruojama. Beveik visose provincijose jie gali sukurti šeimą, susilaukti vaikų, juos auginti ir turėti visas šeimos statusą ginančias teises bei privilegijas. Politikai, valstybės pareigūnai taip pat tai palaiko. Niekas net nebaudžia už valstybinės vėliavos išniekinimą ją šiek tiek pakeitus…

Žalia šviesa netradicinei seksualinei orientacijai

Daug prieštaringų minčių suplūsta į galvą. Pirmiausiai: kam visgi to reikia? Tuomet: kodėl būtina visa tai pateikti tokia „rėkiančia“ forma?

L. Pamparaitės nuotr./Jaunimo kelionių dalyvė Lina pasakoja apie Vankuverio toleranciją homoseksualams
Silvijos Slapšytės nuotr./„Jaunimo kelionių“ dalyvė Lina pasakoja apie Vankuverio toleranciją homoseksualams

Atsakymas tikriausiai vėl būtų tas pats: nesvarbu, ar mes pripažinsime homoseksualumą, ar ne, ar laikysime šios orientacijos žmones ligoniais ir bandysime juos gydyti, ar tiesiog sutiksime, kad jie nepasirinko tokiais būti. Ar leisime rengti paradus, ar juos drausime – vis vien gėjai buvo ir bus. Tokie, kokie jie yra. Netradiciniai. Galime užmerkti akis ir saugoti tradicijas arba leisti žmonėms gyventi taip kaip jie nori.

Skaitydama straipsnius apie šią šventę ir žmonių komentarus po jais, atradau įdomių minčių. Pavyzdžiui, jog paradas reikalingas, kad primintų, kokia svarbi yra meilė, nes jame kviečiami dalyvauti visi: hetero, homo, trans, bi-seksualai, ir visi raginami nevaržyti savo jausmų bei bendrai švęsti meilę, dvasinę ir kūnišką. Kai kuriems tai tiesiog graži šventė, simbolizuojanti, primenanti homoseksualumo pripažinimą, lygių teisių įsigalėjimą. Visuomenė tolerantiška ir sutinka, kad paradas reikalingas: jis lyg ženklas, kad visi yra lygūs ir gali gyventi kaip nori.

L. Pamparaitės nuotr./Jaunimo kelionių dalyvė Lina pasakoja apie Vankuverio toleranciją homoseksualams
Silvijos Slapšytės nuotr./„Jaunimo kelionių“ dalyvė Lina pasakoja apie Vankuverio toleranciją homoseksualams

Visgi yra tokių, kurie išsako kritišką nuomonę apie šį renginį, pasirodo, ir daugelis gėjų jaučia gėdą dėl to, kaip išreiškiamas homoseksualumas parade. Juk daugelis jų gyvena absoliučiai tradicinį gyvenimą: siekia aukštumų karjeroje, perka drabužius tose pačiose parduotuvėse, o jų namuose nė su žiburiu nerasi latekso kelnių ir botagų, kaip galima įsivaizduoti apsilankius parade. Daugelis pripažįsta, kad dažnai tiesiog perlenkiama lazda. Be to, viso to vyksmo nevalia rodyti vaikams. Tada pasididžiavimas ir virsta gėda, kurios visi dažnai taip bijome…

Kaip bebūtų, žalia šviesa netradicinei seksualinei orientacijai čia uždegta. Ar tai silpnina visuomenę? Vargu. Sakyčiau, priešingai, nes visi jaučiasi ir yra lygūs. Ar tai griauna idilišką šeimos suvokimą? Galbūt. Jei idilei įtaką daro tik partnerių lytis. Ar leidus gėjams auginti vaikus, atimama galimybė iš vaiko turėti „normalią“ šeimą? Manau, ne. Deja, „normali“ ne visada reiškia – be psichologinių traumų, o alkoholikė motina vargu ar geriau nei pareigingas, vertybes puoselėjantis gėjus tėtis.

(Laukite tęsinio...)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius