Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išsirinkti viešbutį

Skirtingose šalyse net tiek pat žvaigždučių turinčiuose viešbučiuose skiriasi siūlomų paslaugų įvairovė, patogumai ir gyvenimo sąlygos. Viską išsiaiškinkite prieš įsigydami kelialapį.
Viešbučio registratūra
Kaip išsirinkti viešbutį / Fotolia nuotr.

Pirmiausiai atkreipkite dėmesį į tai, ar viešbutis yra toli nuo paplūdimio, pajūrio ar miesto centro. Kartais kelionių vadybininkai mėgsta sušvelninti situaciją ir gerokai sumažina realų atstumą, tas „vos 15 kilometrų“ gali būti ir dvidešimt penki (pirmyn ir atgal kasdien teks sukarti vos ne po 50 kilometrų).

Prieš kelionę išsiaiškinkite, kokiame viešbutyje gyvensite ir kokios paslaugos bus teikiamos. Ar kambarys su terasa, balkonu ir pan. Jeigu norite kambario su vaizdu į jūrą, prieš pirkdama kelialapį, iš anksto perspėkite kelionių konsultantą (už tai reikės primokėti). Paprastai kambariai skirstomi jau atvykus į viešbutį, tad per sezono įkarštį geresni numeriai būna užimti. Pasiteiraukite, ar numeryje yra oro kondicionierius, vonios kambarys, televizorius ir t. t. Taip pat pasidomėkite, ar į kainą įskaičiuotas maitinimas, ar yra baseinas ir kt. 

Nors dažniausiai viešbučio kokybę nurodo žvaigždutės, ne visada galima jomis pasikliauti. Ypač vykstant į šiltuosius kraštus. Nesitikėkite komforto už mažą kainą! Nepagailėkite pinigų ir, pavyzdžiui, ketindami ilsėtis Egipte ar Turkijoje, užsisakykite ne mažiau kaip trijų žvaigždučių viešbutį. 

Ką lemia žvaigždučių skaičius

Prieš įsigydami kelionę, atkreipkite dėmesį ne tik į viešbučio žvaigždučių skaičių, bet ir į jo kategoriją. Viešbučių kategorija priklauso nuo vietos, įrangos kokybės, kambarių dydžio, aptarnavimo bei teikiamų paslaugų. Nepatingėkite panaršyti internete po to kurorto ir viešbučių tinklalapį – iš nuotraukų galėsite susidaryti tam tikrą įspūdį. 

• Iš viso pasaulyje yra 30 skirtingų viešbučių klasifikavimo sistemų. Skirtingose šalyse jos gali skirtis, tad kelionių vadybininko išklausinėkite apie gyvenimo sąlygas. „Ekstra“ klasės arba „ekstra plius“ klasės viešbučiai – aukščiausio lygio ir kt.
• Pirmiausiai atkreipkite dėmesį į žvaigždutes, o paskui į kategoriją. Būna turistinė (tourist), pirmoji (first) ir prabangioji (De luxe).
• Turistinės kategorijos viešbučiai pigiausi (būna 1 ir 2 žvaigždučių, o kai kada ir 3). Juose nesitikėkite prabangos, bet rasite viską, kas būtiniausia. Tokį viešbutį patartina rinktis tuo atveju, jei daug keliausite, važinėsite po ekskursijas ir grįšite tik permiegoti – sutaupysite pinigų. Europoje šios klasės viešbučiai būna tvarkingi, ko nepasakysi apie šiltuosius kraštus.
• Pirmosios kategorijos viešbutyje rasite visus patogumus. Šis ženklinimas rodo, kad viešbutis yra prabangesnis arba geresnėje vietoje (pavyzdžiui, arčiau jūros), siūlo daugiau paslaugų, geresnį aptarnavimą. Šiai kategorijai priklauso 3, 4, o kai kur ir 5 žvaigždučių viešbučiai.
De Luxe (prabangos kategorijos) viešbutį rinkitės, jei norite komforto, puikaus aptarnavimo ir daugiau įvairių paslaugų. Tokiame viešbutyje, įsigijus kelialapį „viskas įskaičiuota“, nereikės mokėti už masažus, SPA paslaugas, treniruoklių salę, gėrimus prie baseino ir kt. Mažiau žvaigždučių turinčiame viešbutyje, net jei pirksite kelialapį „viskas įskaičiuota“, gausite mažiau nemokamų paslaugų, bus mažiau komforto. De Luxe kategorijai priklauso 4, 5, 6 ir 7 žvaigždučių viešbučiai. Ypatingos prabangos viešbučiai žymimi „Superior de Luxe“.  

Vienos žvaigždutės viešbutis

Geriausiu atveju tikėkitės stogo virš galvos. Daugiau – jokių patogumų ir komforto. Reikalavimai: kambarys turi būti ne mažesnis kaip 8 kv. m., ne mažiau kaip vienas tualetas ir vonios kambarys (dažniausiai būna bendras).

Dviejų žvaigždučių

Galite tikėtis šiokių tokių patogumų (atskiro tualeto, televizoriaus ir kt.). Dviejų žvaigždučių viešbutyje privalo būti kavinė ar restoranas, kur patiekiami pusryčiai bei vakarienė. Dušo kabinos gali ir nebūti.

Trijų žvaigždučių

Aukštesnio lygio aptarnavimas ir ištaigingesni apartamentai. Kiekviename numeryje yra vonia arba dušo kabina, tualetas, telefonas, televizorius ir kt. Baseino gali ir nebūti. Teikiamos įvairios paslaugos.

Keturių žvaigždučių

Jei galite sau leisti prabangą ir mėgstate komfortą, norite gero poilsio, užsisakykite kambarį ne mažiau kaip keturių žvaigždučių viešbutyje. Čia rasite visus patogumus ir prabangą.

Penkių žvaigždučių ir daugiau

Tokiame viešbutyje pasijusite tarsi karalienė ar kino žvaigždė. Čia yra viskas, kas ir keturių žvaigždučių viešbutyje, tik daugiau prabangos, paslaugų (aptarnaujantis personalas neriasi iš kailio, kad įtiktų viešbučio svečiams).

Dėmesio: viešbučiuose gali būti vienviečiai ir dviviečiai kambariai, apartamentai ir studijos. Apartamentai – viešbučio numeris, kuriame yra ir svetainė, ir miegamasis, gali būti įrengta virtuvėlė. Studija – vieno kambario numeris su prieškambariu (gali būti su įrengta virtuvėle). Dažniausiai triviečių kambarių viešbučiuose nebūna. Užsisakius vietą trečiajam ar ketvirtajam asmeniui, dviviečiame kambaryje už papildomą mokestį pastatoma sudedamoji lova ar fotelis.

Trumpas ženklinimo žodynėlis

Jei norite be nuolatinio dirsčiojimo į laikrodį ramiai degintis paplūdimyje, ketinate pakeliauti po šalį, vykti į ekskursijas, neverta mėtyti pinigų ir užsisakyti maitinimo triskart per dieną. Arba rinkitės kelionę, kur „viskas įskaičiuota“ – nebūsite „pririšta“ prie maitinimosi grafiko.
FB (full board) – maitinimas tris kartus per dieną.
HB (half board) – pusryčiai ir vakarienė (kai kur būna pusryčiai ir pietūs).
BB (bed & breakfast) – į kelialapio kainą įskaičiuoti tik pusryčiai.
AL (all inclusive) – viskas įskaičiuota į kainą (taip pat gėrimai per pietus ir vakarienę).
SNG (single) – vienvietis kambarys.
DBL (double) – dvivietis kambarys.
SEA SIDE (view) – kambarys su vaizdu į jūrą.

Dėmesio: gėrimai per pietus ir vakarienę į kelialapio kainą nebūna įskaičiuoti, išskyrus tuos atvejus, kai perkamas kelialapis su „viskas įskaičiuota“ arba „viskas įskaičiuota plius“. „Viskas įskaičiuota“ dar reiškia, kad viešbutis siūlo daugiau paslaugų nemokamai (šios paslaugos tiksliai yra įvardytos konkretaus viešbučio aprašyme). Pasidomėkite.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius