-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kąsnelis migdolinio sausainio – ir prieš akis atsiveria visos Paryžiaus spalvos

Jei esi Paryžiuje ir neparagavai tikro prancūziško deserto – migdolinio sausainio (pranc. macaron), – padarei didelę klaidą. Vienas mažas kąsnelis morenginio sausainėlio tuoj pat ištirpsta burnoje. O tu, regis, pamatai visas Prancūzijos spalvas. Tokį poveikį turi stebuklingieji skanėstai.
Migdoliniai sausainiai
Migdoliniai sausainiai / G.Kubiliūtės nuotr.

Autorė rašo kelionių ir maisto tinklaraštį „Travelling dining cooking“, kuriame pateikia savo įspūdžius ir rekomendacijas.

Šias eilutes rašau viešėdama Paryžiuje. Šalia garuoja juoda kava ir stovi dėžutė spalvingų migdolinių sausainių. Ragauju juos ir jau gailiuosi, kad negalėsiu kada tik noriu jų valgyti Lietuvoje.

Paragauti norisi visų
Paragauti norisi visų

Taip, ir pas mus yra šių prancūziškų sausainių. Tačiau tai, kas parduodama Lietuvoje, ir čia – nepalyginama. Bandžiau šį desertą keliose šalyse, bet galiu pasakyti, kad tik prancūzai žino, kaip jį pagaminti idealiai. Nieko keisto, jie kelis šimtmečius tobulino receptūrą ir dabar yra pasiekę tobulybę.

Dėl migdolinių sausainių kilmės ne kartą diskutuota – šį skanėstą savinasi ir prancūzai, ir italai. Vis dėlto dabar jis dažniausiai laikomas prancūzišku gardėsiu.

Macarons pavadinimas kilęs iš italų kalbos žodžio maccarone ar maccherone, kurie gauti iš veiksmažodžio ammaccare, reiškiančio suspausti.

Legenda pasakoja, kad migdoliniai sausainiai gimė Venecijoje XVI amžiuje ir buvo atvežti į Prancūziją 1533-iaisiais. Į šią šalį dievinamą desertą atsigabeno italė Katerina de Mediči, kai buvo sudaryta jos ir Orleano kunigaikščio santuoka.

Tada Prancūzijoje ir išpopuliarėjo šie morenginiai skanėstai su migdolais. Tiesa, anuomet sausainiai nebuvo tokie, kokius dabar perkame parduotuvėse. Tik XX amžiuje desertas tapo dvipusis, su minkštu kreminiu pertepimu (ganache) viduje. Tokia idėja kilo Pierre’ui Desfontaines’ui – Louiso Ernesto Laduree anūkui. Jis sumanė pertepti sausainių puseles šokoladiniu kremu ir jas suklijuoti.

Išsirinkti sunku
Išsirinkti sunku, norisi visų!

Nuo tada macarons tapo nacionaliniu prancūzų pasididžiavimu. Jie patys sako, kad šiame mažame pyragėlyje dera tai, kas svarbiausia: prancūziška elegancija, autentiška receptūra ir nepamirštamas skonis.

Sausainių gamyba reikalauja milžiniškos kantrybės. Kas yra bandęs tai daryti, žino, jog nemeluoju.

Kur kas patogiau macarons pirkti pačioje Prancūzijoje. Jų rasite bet kur, tačiau kokybiškiausius spalvotus gardumynus įsigysite tik specializuotose parduotuvėse. Taip, jose kaina bus didesnė. Tačiau už aukštos kokybės produktą verta nepagailėti pinigų.

Firminis maišelis
Firminis maišelis

Draugai paryžiečiai patarė apsilankyti „Dalloyau“ parduotuvėje. Šios įmonės istorija siekia 1682 metus. Dabar Paryžiuje yra 7 „Dalloyau“ parduotuvės. Jų taip pat galima rasti Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Katare, Japonijoje.

Nuo 2001 metų įmonė yra Comité Colbert organizacijoje, į kurią patenka prabanga, prancūziškomis tradicijomis ir profesionalumu pasižyminčios įmonės.

Skanėstų parduotuvė
Skanėstų parduotuvė

„Dalloyau“ migdoliniai sausainiai visada švieži, gaminami pagal receptą, kuris jau 30 metų laikomas paslaptyje.

Paslaugūs pardavėjai padės susigaudyti skonių jūroje – čia galima rasti šokolado, vanilės, pistacijų, kakavos, braškių ir kitokių skonių macarons.

Išsirinkti galima tiek, kiek norisi – visus juos gausite specialioje dėžutėje.

Aš pasirinkau net 24 – taip norėjosi paragauti visų skonių ir parsivežti šį jausmą bei skonį į Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius