Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kijevas – kai norisi ir pigiai, ir gerai

Yra tokių žmonių, kurie prekes renkasi pagal kuo aukštesnę kainą, nes pigūs dalykai dažnam asocijuojasi su nekokybišku produktu. Arba pagal prekės ženklo populiarumą, nes juk, jeigu apie jį esu girdėjęs daugybę kartų, tai automatiškai prioritetą teiksi jam.
Kijevo panorama
Kijevo panorama / Manto Bertulio nuotr.

Taip yra ir su kelionėmis. Mes mieliau renkamės turistų numindžiotus maršrutus, kur dar prieš išvykdami žinome, ką ten rasime. Geriau sumokėsime daugiau, bet būsime užtikrinti, kad komforto kelionėje netrūks.

Tačiau nėra būtina nei švaistyti daug pinigų, nei važiuoti ten, kur jau buvo visa jūsų giminė. Užtenka apsidairyti aplinkui.

Manto Bertulio nuotr./Maidanas naktį
Manto Bertulio nuotr./Maidanas naktį

Vos valanda laiko lėktuvu ir jūs išlipate Kijeve. Taip, žinau, iš karto pagalvojote apie saugumą ir apie karą, vykstantį vos už 700 kilometrų nuo Kijevo. Taip pat pagalvojo ir dar daugybė milijonų turistų, kurie nusprendė tiesiog aplenkti šią vietą. Perskaitėte teisingai. Ukrainos sostinė prarado ne tūkstančius, o dešimtis milijonus turistų. Tačiau tai yra gera naujiena jums.

Manto Bertulio nuotr./Kijevas iš aukštai
Manto Bertulio nuotr./Kijevas iš aukštai

Miestas – suteikiantis garantiją

Jeigu Kijevas būtų prekė, tai jis neabejotinai turėtų garantiją visai jūsų kelionei. Garantiją, kad kaina atitiks kokybę.

Užbėgant įvykiams už akių priminsiu, kad Ukrainoje minimalus atlyginimas siekia vos 1450 grivinų (51,8 Eur). Aišku, iš pradžių buvo sunku tuo patikėti, tačiau kainos sostinėje tai atspindi. Metro bilietas kainuoja vos 4 grivinas (0,14 Eur), autobuso – 3 (0,10 Eur).

Manto Bertulio nuotr./Kijevo metro – vieni giliausių pasaulyje
Manto Bertulio nuotr./Kijevo metro – vieni giliausių pasaulyje

Bilietą į teatrą galima įsigyti nuo 30 grivinų (1,1 Eur). Panašiai kainuoja ir įėjimas į muziejus ar lankomus objektus – 20–30 grivinų (0,71–1,1 Eur).

Atėję po 19 val., kai tą vakarą rodomas spektaklis „Ana Karenina“ buvo beprasidedąs, netikėtai prie langelio su užrašu „administratorė“ išgirdome lietuvišką kalbą. Darbuotoja mums tiesiog padovanojo nemokamai du bilietus pačiame parterio priekyje ir tik paragino paskubėti užimti savo vietas.

Alaus bare taip pat galima atsigerti maždaug už eurą, o parduotuvėje jo rasite ir mažiau nei už pusę euro. Du žmonės nakvynę dviem naktims Kijeve gali rasti už 20 eurų. Kas reiškia, jog asmeniui naktis atsieina vos apie 5 eurai. Net ir lietuvis čia gali pasijusti turtuoliu.

Finansinį rebusą jau turbūt išsprendėme. Dabar veikiausiai jums įdomu, ką už tokią kainą galite pasiimti iš Kijevo? Viską, ko reikia gerai kelionei.

Lankytinų objektų sąraše tikrai nepritrūks. Kijeve rasite visko – nuo auksu tviskančių cerkvių iki zoologijos muziejaus.

Nuo jaukių ir vingiuotų senamiesčio gatvelių iki didžiulių aikščių. Nuo didingų istorinių pastatų iki parkų palei Dniepro upę.

Savo laisvalaikį galite planuoti visiškai pagal savo poreikius – Kijevas „guminis“ ir prisitaikys prie jūsų. Norite nueiti į teatrą ar į muziejų, į futbolo rungtynes ar į koncertą – pasiūlos daugiau, nei reikia.

Jau pirmąjį vakarą mes sugalvojome užsukti į vieną iš mažesnių teatrų patikrinti bilietų kainų. Ir žinote ką? Atėję po 19 val., kai tą vakarą rodomas spektaklis „Ana Karenina“ buvo beprasidedąs, netikėtai prie langelio su užrašu „administratorė“ išgirdome lietuvišką kalbą. Darbuotoja mums tiesiog padovanojo nemokamai du bilietus pačiame parterio priekyje ir tik paragino paskubėti užimti savo vietas. Kitaip sakant: „Sveikite atvykę į Kijevą!“.

Manto Bertulio nuotr./Kijeve pasitaikiusi lietuvė teatro darbuotoja padovanojo nemokamai bilietus į spektaklį
Manto Bertulio nuotr./Kijeve netikėtai sutikta lietuvė teatro darbuotoja padovanojo nemokamai bilietus į spektaklį

Norite išgerti? Teks pasukti galvą

Kelionėse svarbus ir naktinis gyvenimas. Juk naują miestą norisi pažinti visokį – ir šviesų, ir tamsų. O jis Kijeve įdomesnis, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Čia egzistuoja nemažai barų, kuriuos ne visada lengva rasti. Ne dėl to, kad miesto išdėstymas painus ar sunku rasti reikiamą adresą. Tiesiog toks „speak easy“ (kalbėk negarsiai – aut. past.) stiliaus barų principas. O jų čia pakankamai.

Manto Bertulio nuotr./Speak easy tipo baras Kijeve
Manto Bertulio nuotr./„Speak easy“ tipo baras Kijeve

Tokie nelegalūs barai XX a. 3–4 deš. buvo paplitę JAV, kuomet įsigaliojo sausasis įstatymas. Jokių iškabų, reklamų nebuvo – žmonės apie šias vietas sužinodavo iš lūpų į lūpas. Lygiai taip pat nutiko ir mums Kijeve.

Nuvykę jau į pirmąjį barą „Parovoz“ ir telefono navigacijai rodant, kad atvykome į galutinį tašką, vis negalėjome surasti, kurioje čia vietoje pilstomas tas alkoholis. Galiausiai teko paklausti vietinės gyventojos, kuri mus vos ne už rankos nuvedė į šalia esantį kažkokį rūsį ir parodė, jog barą, kurio ieškojome, rasime nusileidę laiptais bei pasukę į kairę.

Manto Bertulio nuotr./Kijeve nemažai barų dirba be jokių reklamų ir iškabų
Manto Bertulio nuotr./Kijeve nemažai barų dirba be jokių reklamų ir iškabų. Surasti juos – iššūkis ir kartu nuotykis

O ten jau mūsų laukė tikro amerikietiško stiliaus užeiga su ilgu baro stalu, prie kurio ir prisėdome. Keliaujant visada daug smagiau sėdėti prie baro bei pabendrauti su barmenu, kuris ne tik pasidomėjo, iš kur esame ir kokiu tikslu keliaujame po Kijevą, bet ir parekomendavo dar kelias panašaus stiliaus vietas.

Patraukę ieškoti antrojo baro „LoggerHead“, vėl atsimušėme į sieną. Tiksliau, skydinės sieną, į kurią rodė dar vienas praeivis, užklaustas apie mus dominančio baro pavadinimą. Nė už ką nepagalvotum, jog už tų durų ir tos keistos caro laikus menančios svirties gali slėptis dar vienas jaukus baras!

Vaizdas lyg iš filmo – patraukus svirtį atsiveria duryse langelis. Už jo kyšo kažkieno susidomėjusios akys. Dar niekada neteko atsakinėti į klausimyną norint patekti į barą, tačiau tam už durų stovėjusiam vyriškiui buvo be galo įdomu, ką mes čia veikiame bei iš kur sužinojome apie šitą vietą. Galiausiai buvome įleisti į vidų.

Patraukę ieškoti antrojo baro „LoggerHead“, vėl atsimušėme į sieną. Tiksliau, skydinės sieną, į kurią rodė dar vienas praeivis, užklaustas apie mus dominančio baro pavadinimą.

Tik nepagalvokite, kad visi barai Kijeve pasislėpę po devyniais užraktais. Ne, bet siūlyčiau pasistengti užsukti į vieną autentiškiausių – „Palata Nr.6“.

Taip pat ne iš pirmo karto randama užeiga, tačiau gana ypatinga. Čia vos įėjus į vidų jus pasitinka seselėmis aprengtos barmenės, kurios siūlo užsisakyti gėrimų iš medicininių kolbų. Tačiau tai dar ne viskas. Šis baras turi ir savo vizitinę kortelę – vos už 100 grivinų (3,6 Eur) galite užsisakyti linksmą pramogą.

Jus aprengia pacientų kostiumais, ant galvos užmauna šalmą, jį padega ir prieš nosį patiekia tris gėrimus. Prieš išgeriant barmenas juos trenkia jums į degantį šalmą ir švilpuku – lyg krepšinio teisėjas – ragina kuo greičiau išgerti. Po to ateina eilė antram bei trečiam gėrimui. Papasakoti apie tai, kas ten vyksta, sunku: geriau vieną kartą pabandyti nei šimtą kartų išgirsti. Mūsų reakcija, įamžinta video:

VIDEO: Tai patirsite tik Kijeve: klientams siūloma išgerti ant galvos užsidėjus degantį šalmą

Neatsuk nugaros Kijevui

Ukrainos karas išgąsdino milijonus turistų, Kijevas jų neteko, tačiau tai nereiškia, kad dėl prieš trejus metus vykusių kraupių įvykių turite praleisti progą aplankyti vieną gražiausių Europos miestų.

Manto Bertulio nuotr./Viena gražiausių miesto cerkvių
Manto Bertulio nuotr./Viena gražiausių miesto cerkvių

Mes nė akimirkos Kijeve nesijautėme nesaugūs. Priešingai – ukrainiečiai ypač draugiškai sutinka lietuvius bei gerai prisimena Dalios Grybauskaitės vardą. Jai jie jaučia ypatingą pagarbą.

Tiesa, Kijevas nėra auksu klotas. Apsigyvenę atokiau nuo centro, rasite visiškai kitokį miestą – Brežnevo laikus menančius automobilius, viską, kas tik įmanoma, pardavinėjančias bei lauke šąlančias močiutes, prekybos centrus atstojančius niūrius kioskus, nesutvarkytus šaligatvius ar nebaigtus statyti pastatus. Kaip ir visi kiti didieji miestai Kijevas turi du kontrastingus veidus.

Manto Bertulio nuotr./Keliauti po Kijevą net labiau rekomenduotina žiemą, kad dar ryškiau matytųsi paauksuoti cerkvių bokštai
Manto Bertulio nuotr./Keliauti po Kijevą net labiau rekomenduotina žiemą, kad dar ryškiau matytųsi paauksuoti cerkvių bokštai

Tačiau būtent dėl to šis miestas dar labiau vertas būti įrašytas į jūsų planuojamų aplankyti vietų sąrašą. Bent savaitgalio išvykai. Juolab kad Vilnių ir Kijevą dabar jungia tiesioginiai skrydžiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius