-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

M.A.D. kelionių metraštis: 1. Gyvenimo kelionė prasideda Balyje

Kuprinės? Sukrautos... Bilietai iki Denpasaro miesto? Nupirkti... Nakvynė? Apsistosime pas „couchsurferį“... Vizos? Įsigysime pasienyje... Idėjos? Vis dar neaiškios!
Pasiruošimas kelionei bibliotekoje
Pasiruošimas kelionei bibliotekoje / E.Kovaliovos nuotr.

Pasiruošimas kelionei su tikslu gerokai skiriasi nuo pasiruošimo atostogauti į Turkiją ar Egiptą. Visų pirmą, reikia laiko tikslų atradimui. Mano kelionės tikslas daugeliui pasirodė keistas, kažkas gužtelėjo pečiais, kažkas mintyse pasukiojo pirštą prie smilkinio, artimiausi – palinkėjo sėkmės. Beprasidedanti kelionė turbūt bus visiškai naujo gyvenimo etapo pradžia, nes mano tikslas ne šiaip aplankyti musulmoniškas valstybes, bet suderinti skirtingų kultūrų autentišką pažinimą bei panaudoti įgytą patirtį tikslingai ir pozityviai.

M.A.D. gimimas

M.A.D. (angl. – making a difference) projektas gimė spontaniškai ir improvizuotai. Projektu ji pavadinti vis dar neapsiverčia liežuvis. Norėjosi prasmingos kelionės: pavargau nuo vien turistinių vietų lankymo ir standartinių nuotraukų produkcijos. Norėjosi kažko realaus, o kur dar ir kilnus tikslas! Iš tokio noro bei mano draugo Kamalo užsidegimo paneigti stereotipą “visi musulmonai yra teroristai” ir gimė idėja – keliauti į tas šalis, kurių dauguma gyventojų išpažįsta Islamą (svarbus šiame sakinyje žodis – dauguma), susipažinti su tose šalyse gyvenančių žmonių kultūra ir menu, ir kelionei pasibaigus pasidalinti savo įspūdžiais Europoje su tikslu griauti negatyvius stereotipus apie musulmonus. Juk visi galime gyventi taikiai nepaisant mūsų religijos, rasės, tautybės ir socialinės padėties?

E.Kovaliovos nuotr./Kamalas ir Eugenija prie pasaulio taikos liepsnos Hagos mieste Nyderlanduose, kelias dienas priea skrydį į Indoneziją
E.Kovaliovos nuotr./ Prie pasaulio taikos liepsnos Hagos mieste Nyderlanduose, kelias dienas prieš skrydį į Indoneziją

Islamiška valstybė?!

Pagrobs! Išprievartaus! Nužudys! Tokia galėtų būti jei ne daugumos, tai daugelio reakcija į mano  norą keliauti ten, kur gyvena musulmonai. Bet čia reikia patikslinimo, keliausiu į valstybes, kurių dauguma gyventojų išpažįsta Islamą. O tai yra visai kas kita nei islamiška valstybė, kaip pavyzdžiui Saudo Arabija, kur gyvenimas tvarkomas pagal griežtas islamiškos teisės taisykles. Bet ir tai, pasak intelektualų, Saudo Arabijos islamas yra “iškrypęs”. Tad nereikia visų šalių, kuriose gyvena dauguma musulmonų, tapatinti su Saudo Arabija ar Afganistanu.

Pavyzdžiui, Indonezija. Didžiausia pagal musulmonų skaičių valstybė pasaulyje! Joje yra įtvirtintas vieno dievo tikėjimas, tad yra pripažintos šešios religijos: islamas, protestantizmas, katalikų bažnyčia, hinduizmas, konfucianizmas, budizmas. Tačiau statistika tėra trečia melo rūšis po baltojo ir juodojo, todėl tikėkime ne ja, o tikra patirtimi! Nuo Indonezijos ir pradėkime...

Indonezija – vienybė įvairovėjė

Ne kartą girdėjau nustebimą dėl fakto, kad Indonezija yra didžiausia musulmoniška valstybė, kas dar kartą patvirtina M.A.D. iniciatyvos aktualumą – laikas griauti tam tikrus stereotipus ir susipažinti geriau su labai spalvinga Indonezijos kultūra.

Tai maždaug 17000 salų archipelagas išsidėstęs vadinamajame ugnies žiede – vulkanų viršukalnės

E.Kovaliovos nuotr./Kamalas žvelgia pro langą atsisveikindamas su Europa
E.Kovaliovos nuotr./Kamalas žvelgia pro langą atsisveikindamas su Europa

grėsmingai puošia visą Indonezijos salyną. Šioje, tvirtą ketvirtą pagal gyventojų skaičių vietą užimančioje valstybėje galima rasti pačių įvairiausių etninių grupių, religijų bei kultūrų: Balis yra išskirtinai hinduizmą išpažįstanti sala, Javos saloje animizmo praktika sugyvena su islamu, vos 60 km nuo Džakartos dangoraižių miško kalnuose gyvena nuo visuomenės atsiskirusi Badui gentis, afrikietiškų bruožų Papua gyventojai, šarijos teise besivadovaujantys Aceh gyventojai ir sultono valdomas Jogjakartos specialus regionas. Tokios įvairovės pasaulyje ilgokai tektų paieškoti!

Indonezijos šūkis – vienybė įvairojvėje – teisingai atspindi tiek kontrastų pilną archipelago gyvenimą, tiek politinę vyriausybės poziciją.

M.A.D. kelionė prasideda Balio saloje, kur dauguma gyventojų išpažįsta hinduizmą, štai jums ir „islamiška” valstybė!

Taigi, kuprinės? Sukrautos.... Bilietai iki Denpasaro miesto? Nupirkti... Nakvynė? Apsistosime pas couchsurferį... Vizos? Įsigysime pasienyje... Idėjos? Vis dar neaiškios, bet labai viliojančios!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius