Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tamsioji turizmo pusė – meno vertybių vagystės ir kontrabanda

Jei keliaujant teko lankytis kokiame nors garsiame muziejuje, greičiausiai plojote rankom iš džiaugsmo, kad po vienu stogu galite grožėtis eksponatais iš įvairiausių pasaulio šalių. Toks pat buvau ir aš. Bet kai išgirdau, kad vien JAV muziejai 2005–2010 m. skirtingoms šalims buvo priversti grąžinti meno vertybių beveik už 1 mlrd. dolerių, į paviršių iškilo labai nepatogi tema: kiek muziejų kolekcijose yra eksponatų, kurie buvo pavogti arba nelegaliai įsigyti, ir kiek tokių eksponatų turėtų būti išsiųsta atgal namo?
Begalvės budos Ajutajos mieste Tailande
Begalvės budos Ajutajos mieste Tailande / Tomo Baranausko nuotr.

Daugiau kelionių istorijų ir fotoreportažų rasite autoriaus tinklaraštyje „Kelionių architektai“

Per daugelį savo kelionių po Azijos ar Afrikos šalis tekdavo dažnai matyti įtartinai apipjaustytų skulptūrų, šventyklų, Budos statulų su „amputuotomis“ galvomis. Tai keldavo labai dviprasmiškus jausmus: ar gali būti taip, kad turtingi pasaulio didmiesčių muziejai pritraukia dar daugiau turistų trečiojo pasaulio šalių sąskaita?

TAIP PAT SKAITYKITE: Nuo bulviakasio iki Velykų – istorija apie kelionę po Aziją, kuri pakeitė gyvenimą

Tad po vienos tokios kelionės sugrįžęs namo nusprendžiau labiau pasidomėti apie meno vertybių vagystes. Štai kas paaiškėjo.

Meno vertybių vagysčių mastai įspūdingi

Tai, kas keliaujant man atrodydavo įtartina, patvirtina ir oficialios institucijos. JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) Meno vagysčių programos duomenimis, nelegalios prekybos vogtomis meno vertybėmis ir nacionaliniais lobiais apimtis gali siekti 8 mlrd. JAV dolerių kasmet. Tai priskiriama prie labai svarbių tarptautinių nusikaltimų kategorijos.

Manoma, kad 80–90 proc. rinkoje esančių meno vertybių neturi tam reikalingų kilmės dokumentų.

„Interpolas“ šiems duomenims antrina, kad prekybos vogtomis meno vertybėmis apyvartą lenkia tik nelegali prekyba narkotikais, ginklais ir pinigų plovimas.

Kaip ir su kiekvienu nelegaliu verslu, surinkti patikimą statistiką sunku ir šiuo atveju, tačiau manoma, kad 80–90 proc. rinkoje esančių meno vertybių neturi tam reikalingų kilmės dokumentų.

Visų šių skaičių užtenka suprasti, kad kalbame ne apie vieną kitą iš trečiojo pasaulio šalių nugvelbtą plytgalį, bet apie nelegalų verslą, kurio apimtys prilygsta metiniam Tadžikistano BVP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius