Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienos dienos kelionės iš Romos: 4 vietos ir patarimai, kaip jas pasiekti

Sakoma, kad Roma – tas miestas, kuris niekada neatsibosta. Tačiau, nors Roma tikrai turi daug ką pasiūlyti turistams, bet jeigu ieškote įvairovės ar tiesiog vieną dieną norite pabėgti iš miesto, siūlome perskaityti šį miestelių sąrašą. Iš visų jų į Romą galima grįžti tą pačią dieną.
Mirštantis Čivita di Banjoredžo miestas Italijoje
Mirštantis Čivita di Banjoredžo miestas Italijoje / Pauliaus Jurkevičiaus nuotr.

Civita di Bagnoregio

Pamatyti 20 km nuo Romos esantį Čivita di Banjoredžo (it. Civita di Bagnoregio) būtina, šis miestas pasmerktas išnykti. Čivita stūkso ant aukštos tufo uolos, kurios paviršius kartu su visu miestu kasmet apie 6-7 cm smenga žemyn.

Prieš kelerius metus miestas jau atrodė miręs, bet jis vis dar yra. Tiesa, jame daug draudimų: pavyzdžiui, čia negalima naudotis jokiomis motorizuoto transporto priemonėmis, bet pastaruoju metu smenganti gyvenvietė, geriau žinoma pavadinimu „Miestas, kuris miršta” (it. Citta che muore), išgyvena pagyvėjimą – vis daugiau turistų stengiasi suspėti pamatyti smengantį miestą.

Kaip nuvykti?

Pasiekti Čivita di Banjoredžo iš Romos galima traukiniu į Orvieto, kelionė trunka apie 1 val. ir 10-20 min. Iš ten sėsti į mėlyną regioninį „Cotral“ autobusą, kurio stotelę rasite prie pat Orvieto traukinių stoties. Kelionė autobusu trunka maždaug 40 min. Pasiekus stotelę belieka nužygiuoti iki tik pėsčiomis pasiekiamo miesto.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mirštantis miestas Italijoje: 100 proc. urbanistinės egzotikos

Calcata

Tikintieji čia atvyksta dėl gana keistos priežasties. Manoma, kad Kalkatoje buvo saugoma Jėzaus Kristaus lytinio organo prieodė.

Nesumaišykite šio miestelio su Indijos uostu Kalkuta, kuri anksčiau vadinosi Kalkata!

45 km nuo Romos irgi yra Kalkata (it. Calcata). Tai kadaise menininkų pamiltas miestas, šiandien atgyjantis dėl vis didesnio turistų susidomėjimo.

Kalkata, kaip ir Banjoredžo, dramatiškai stūkso ant uolos. Vaizdinga akmeninių, viduramžius menančių Kalkatos namų panorama yra ne tik turistų, menininkų, bet ir piligrimų traukos objektas. Tikintieji čia atvyksta dėl gana keistos priežasties. Manoma, kad Kalkatoje buvo saugoma Jėzaus Kristaus lytinio organo prieodė. Ši relikvija esą buvo saugoma iki 1983 m., kai miestelio klebonas pranešė, kad ji dingo.

Kaip nuvykti?

Vienintelis būdas pasiekti Kalkutą iš Romos viešuoju transportu – sėsti į regioninį „Cotral“ autobusą iš Saxa Rubra stotelės. Kelionė autobusu trunka apie valandą. Saxa Ruba patogiausia pasiekti miesto traukiniu iš Flamina stotelės (traukinyje galioja miesto transporto bilietas).

Tivoli

Tivolis yra 30 km už Romos, visgi viešuoju transportu pasiekiamas už kapučino puodelio kainą. O nuvykti į jį verta, nes Tivolis stebina neįtikėtina grožio koncentracija vienoje nedidelėje gyvenvietėje.

Wikipedia.com/Villa Deste parkas
Wikipedia.com/Villa d'Este parkas

Miestelį garsina ne tik šalia šniokščiantys kriokliai, bet Villa Gregoriana parkas, imperatoriaus Adriano rezidencijos griuvėsiai Villa Adriana bei į UNESCO įtrauktas XVI a.renesanso stiliaus kompleksas Villa d’Este su savo sodais.

Tivolis taip pat garsus dėl terminių vonių. Tiesa, sakoma, kad vonių vandens supuvusio kiaušinio kvapas būna toks stiprus, kad kartais jaučiamas net Romoje.

Wikipedia.com/Tivolio senamiestis
Wikipedia.com/Tivolio senamiestis

Kaip nuvykti?

Iš autobusų stoties Ponte Mammolo sėskite į „Cotral“ autobusą. Kelionė į Tivolį iš čia trunka apie valandą, išlipti geriausia miesto centre, Piazza Garibaldi stotelėje. Nuo čia Villa D’Este yra vos už poros žingsnių. Taip pat į Tivolį galima nuvykti traukiniu iš Tiburtina stoties. Kelionė trunka irgi apie 45 minutes.

Wikipedia.com/Ostijos miestelyje esantis Kapitolijus
Wikipedia.com/Ostia Antica miestelyje esantis Kapitolijus

Ostia Antica

Tai – mažesnė Pompėjos versija šalia Romos. Be to, ši vieta yra viena pirmųjų Romos imperijos kolonijų– komercinis ir gynybinis romėnų uostas. Jis buvo svarbus ne tik dėl jūros, Tibro upės apsaugos, bet ir šalia išgaunamos druskos.

Šiandien Ostia Antica gyvenvietėje galima pamatyti puikiai išsilaikiusias romėnų rezidencijas, viešąsias miesto erdves: termines vonias, amfiteatrą, forumą. Tik jūra nuo gyvenvietės atsitraukė maždaug 3 km. Visgi didžiausią įspūdį palieka mozaikomis dekoruotas miesto grindinys.

Wikipedia.com/Ostia antica grindinio mozaikos
Wikipedia.com/Ostia antica grindinio mozaikos

Kaip nuvykti?

Iš Romos metro stotelės „Piramide” sėskite į traukinį Roma-Lido (traukinyje galioja Romos miesto transporto bilietas) ir išlipkite Ostia Antica stotelėje. Nuo stoties antikinį miestą pėsčiomis pasieksite per 5 minutes.

Daugiau idėjų, ką veikti ir pamatyti Romoje, galite rasti 15min rubrikoje „Tavo Roma“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius