-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

10 pasaulio miestų, kuriuos šiemet verta aplankyti

Metų pradžia – nauji įspūdžiai. Ypač mėgstantiems keliauti. Didžiausia problema yra išsirinkti – vien iš Vilniaus galima tiesiogiai skristi 44 kryptimis. Sudarėme dešimties miestų, kuriuos šiemet rekomenduoja aplankyti įvairūs kelionių portalai ir ekspertai, ir pasidomėjome, ką įdomaus galite pamatyti juose.
San Sebastianas, Ispanija
San Sebastianas, Ispanija / 123rf.com nuotr.

10. San Sebastianas (Ispanija)

Jei nebuvote šioje Ispanijos dalyje – Baskijoje – tai 2016 metais tai verta padaryti. San Sebastianas yra paskelbtas viena iš dviejų šių metų Europos kultūros sostinių, todėl mieste vyks šimtai šokių, menų ir teatro renginių. Miestas šiam įvykiui ruošėsi atsakingai – atidarytas naujas Tarptautinis Tabakaleros šiuolaikinės kultūros centras, kuris įsikūrė buvusioje tabako gamykloje.

Nereikia pamiršti, kad mieste vyksta ir kasmetinis San Sebastiano filmų festivalis, kuris šiemet bus organizuojamas jau 63-iąjį kartą. Į vaikystę grįžti galėsime apsilankę Pasauliniame lėlių festivalyje.

Gurmanai ir smaguriai taip pat nebus nusivylę – senamiesčio barai ir restoranai naktimis būna nusėsti lankytojų, kurie mėgaujasi tradicinėmis pinxtos (baskų tapos).

Jei kultūros pasirodys per daug, tai tenka priminti, kad miestas garsėja savo nuostabiu pėsčiųjų taku ir La Concha paplūdimiu.

Gurmanai ir smaguriai taip pat nebus nusivylę – senamiesčio barai ir restoranai naktimis būna nusėsti lankytojų, kurie mėgaujasi tradicinėmis pinxtos (baskų tapos). Ieškantys visos skonių paletės turėtų apsilankyti Baskijos kulinariniame centre.

Vasara yra geriausias metų laikas lankytis San Sebastiane – galima puikiai suderinti poilsį ir kultūrinį alkį. Rugsėjį vyksta filmų festivalis ir velbotų regata – taigi irgi puikus pasirinkimas.

Miestą pasieksite skrisdami su persėdimais per Kopenhagą, Barseloną, Varšuvą.

Daugiau informacijos: dss2016.eu/en

9. Vroclavas (Lenkija)

Aurimo Kuckailio/15min.lt nuotr./Vroclavo vaizdas nuo Marijos Magdalenos katedros apžvalgos tiltelio
Aurimo Kuckailio/15min.lt nuotr./Vroclavo vaizdas nuo Marijos Magdalenos katedros apžvalgos tiltelio

Tinka ir savaitgalio kelionei. Ketvirtas pagal dydį kaimyninės Lenkijos miestas šiemet, kartu su San Sebastianu, yra paskelbtas Europos kultūros sostine.

„Lenkijos Venecija“ tituluojamas miestas (čia pastatyta 130 tiltų) turi įspūdingą senamiestį, kurio perlas – centrinė turgaus aikštė.

Žemutinėje Silezijoje esantį miestą galima pasiekti važiuojant automobiliu (apie devynios valandos kelionės) arba skrendant jungiamuoju skrydžiu per Varšuvą iš Vilniaus ar Rygos.

„Lenkijos Venecija“ tituluojamas miestas (čia pastatyta 130 tiltų) turi įspūdingą senamiestį, kurio perlas – centrinė turgaus aikštė, kur susilieja Bohemijos, Austrijos ir Prūsijos architektūrinės tradicijos.

Miestas žada pasitikti svečius visus metus vykstančiais festivaliais, koncertais, konferencijomis ir kitais kultūros renginiais. Iš viso numatyta 400 įvairių projektų ir apie tūkstantis kultūros renginių, o programos pradžia skelbiama sausio 15-17 dienomis.

Daugiau informacijos: http://www.wroclaw.pl/en

8. Havana (Kuba)

„Scanpix“/AP nuotr./Gatvė Havanoje
„Scanpix“/AP nuotr./Gatvė Havanoje

Šalyje, kur šalčiausiu metų laiku būna vidutiniškai 21 laipsnis šilumos, atšilimas. Šalis išgyvena poblokadinę erą, kai santykiuose su JAV pasiektas lūžis. Anksčiau Havana tenkino lankytojų lūkestį pamatyti „užšalusią laike“ valstybę, tačiau dabar miestas įvairėja.

Kovas ir balandis yra tie mėnesiai, kai turistų srautai sumažėja, taigi galite pasijausti laisviau. Tuo metu mažesnė ir tropinių audrų tikimybė.

Daugiau informacijos: http://www.visitcuba.com/

7. Miunchenas (Vokietija)

Karolio Kadikino nuotr./Miuncheno vaizdas iš bokšto
Karolio Kadikino nuotr./Miuncheno vaizdas iš bokšto

 Gurmanai, dėmesio – jei dar nebuvote Oktoberfeste, tai šie metai puiki proga ties šiuo įvykiu padėti „aš tai padariau“ varnelę. Šiemet Vokietija švenčia Alaus grynumo įstatymo (Reinheitsgebot) 500-asias metines: 1516 metais nustatyta, kaip Bavarijoje turėtų būti gaminamas alus, kad būtų vertas alaus vardo.

Minint šią sukaktį Bavarijos sostinėje Miunchene vykstantis Oktoberfestas turėtų pritraukti didesnes minias žmonių nei įprastai. Rugsėjo 17 – spalio 3 dienomis miestas lankytojus vilios ne tik alumi bei maistu, bet ir įmantriais sodais, muziejais ir puošniais rūmais.

Minint sukaktį, Aldersbacho alaus darykloje nuo balandžio 29 iki spalio 30 bus organizuojama renginių ciklas „Alus Bavarijoje“, kuris apims tiek teminius savaitgalius, tiek įvairios muzikos festivalius.

Iš Vilniaus Miuncheną pasieksite per Varšuvą, per Vieną ar Frankfurtą. Iš Rygos yra tiesioginis reisas į Bavarijos sostinę.

Daugiau informacijos: http://www.muenchen.de/int/en.html

6. Liežas (Belgija)

Wikipedia nuotr./Liežas
Liežas/Wikipedia nuotr.

Patinka menas? Ir mėgstate skaniai pavalgyti? Tuomet aplankykite Liežą. Gegužę La Boverie muziejus atidarys parodą, kurioje bus eksponuojami gražiausi eksponatai iš Belgijos meno kolekcijos, taip pat atvežti darbai iš Luvro, tarp kurių – Pierre'o-Auguste'o Renoiro, Édouard'o Manet, Vincento van Gogho ir kitų impresionistų darbai.

Jei patinka šiuolaikinis menas, tai jus kviečia Valonijos dizaino studija, kurioje pristatomi vietos menininkų darbai. Liežas patogus tuo, kad traukiniu iš čia per valandą pasieksite Briuselį, o per dvi – Paryžių.

Birželio pradžioje Valonijoje vyks Kartos W maisto festivalis – pripažinti virtuvės šefai pasiūlys kulinarinę maisto kelionę po kraštą.

Daugiau informacijos: www.visitbelgium.com

5. Taipėjus (Taivanas)

123rf.com nuotr./Taivano sostinė – Taipėjus
123rf.com nuotr./Taivano sostinė – Taipėjus

Šiemet Taipėjus paskelbtas Pasaulio dizaino sostine, tad lankytojai visus metus gali tikėtis renginių, kuriuos spalio 13-30 dienomis vainikuos WDC tarptautinė dizaino namų paroda. Čia bus eksponuojami vietos dizainerių, tokių kaip Woo Collective ir Sally Lin darbai. Visas miestas virs viena didele parodų aikštele.

Jei dizaino bus per daug, nenusiminkite. Taipėjus yra pigesnis miestas nei Honkongas ar Tokijas, tad turėsite laiko apžiūrėti dangoraižius (iki 2010-ųjų čia stovėjo aukščiausias pasaulio pastatas „Taipėjus 101“), senovės šventyklas ar susipažinti su naktiniu gyvenimu.

Vietos virtuvė garsėja rankų darbo koldūnais, austrių omletu ir pyragėliais su Taro šaknimi, tad neišvykite neparagavę šių skanėstų.

Geriausia keliauti nuo lapkričio iki balandžio, kuomet vidutinė temperatūra siekia apie 20 laipsnių šilumos.

Daugiau informacijos: wdc2016.taipei/en

4. Stratfordas prie Eivono (Jungtinė Karalystė)

 Stratfordas prie Eivono (Jungtinė Karalystė)
Wikipedia nuotr./Stratfordas prie Eivono (Jungtinė Karalystė)

Šiemet anglai mini žymiausio visų laikų Anglijos rašytojo Williamo Shakespeare'o 400 metų mirties metines. W.Shakespeare'o gimtinė Stratfordas ta proga ruošiasi nustebinti teatro gerbėjus renginių gausa – paradoksalu, bet mirties minėjimas įpūs gyvybės miestui.

Bus puiki proga iš arčiau pažiūrėti, kokioje aplinkoje augo literatūros genijus: paskutiniuose W. Shakespeare'o namuose, Naujojoje vietoje (New Place), bus pasakojami nauji faktai apie rašytojo gyvenimą ir mirtį.

Guildhalle, kur manoma mokyklą lankė jaunasis W.Shakespeare'as, bus atidaryta paroda, kurioje bus pasakojama apie Tudorų eros pasaulį. Ir žinoma – vadinimai Karališkame Šekspyro teatre, kuris rekonstruotas pagal Globuso teatrą, kur vaidinimus statė pats maestro.

Balandis bus dedikuotas Shakespeare'ui. Tuo tarpu vasarį numatytas specialus „Vasarvydžio nakties sapno“ pastatymas.

Daugiau informacijos: http://www.visitstratforduponavon.co.uk/

3. Nukas (Grenlandija)

123rf.com nuotr./Šiaurės pašvaistė virš Nuko, Grenlandijoje
123rf.com nuotr./Šiaurės pašvaistė virš Nuko, Grenlandijoje

Grenlandija pristatoma kaip teritorija, kuri apgyvendinta pasinaudojus sėkmingu ryšių su visuomene triuku – įšalo žemė, kur 80 proc. teritorijos padengta ledu, pavadinta Žaliuoju kraštu, kad būtų lengviau pritraukti naujakurius. Bet vykti ten siūlome ne todėl, kad įvertintumėte istorinę sėkmę.

Grenlandijos sostinė Nukas yra viena mažiausių sostinių pasaulyje. Kovą (6-11 dienomis) čia prasidės tarptautinės Arktinės žiemos žaidynės, pristatomos kaip didžiausias tokio pobūdžio renginys. Pamatysite, kad irklas nėra tik transporto priemonės dalis, bet su juo galite ir sportuoti.

Jei sportas jūsų netraukia, grenlandai pagalvojo ir apie alternatyvas – tuo pat metu vyksta muzikos, maisto ir šokių festivalis.

Rekomenduojama vykti į Grenlandiją nuo kovo iki rugsėjo.

Pasiekti salą galite iš Kopenhagos, iš kur yra keturių valandų tiesioginis skrydis.

Daugiau informacijos: http://www.awg2016.org/

2. Rio de Žaneiras (Brazilija)

123rf.com nuotr./Rio de Žaneiras
123rf.com nuotr./Rio de Žaneiras

Sporto gerbėjai ir entuziastai didžiausią jau apsibrėžė kalendoriuje rugpjūčio 5-21 dienas – tuomet vyks didžiausias metų sporto įvykis – vasaros olimpinės žaidynės. Beveik trylika tūkstančių sportininkų kovos dėl medalių daugiau nei 300 rungčių.

„The Guardian“ jau įvardino būsimas žaidynes kaip fotogeniškiausias – tai esą bus dėl Rio de Žaneiro kraštovaizdžio. Kai pavargsite nuo sporto, galėsi pailsėti Kopakabanos paplūdimyje ar aplankyti neseniai atidarytą Ateities muziejų.

Elegantiškas, futuristinis pastatas jau dabar įvardinamas kaip vienas iš „turite tai pamatyti“ objektų. Kainos tuo metu turėtų kandžiotis, tačiau Brazilijos ekonomika išgyvena sunkumų, tad valiuta susilpnėjusi, o tai gera naujiena keičiant pinigus.

Saulėtoje šalyje linksmybės niekada nesibaigia – priminimas apie tai bus vasario 5-9 dienomis, kuomet vyks garsusis Rio de Žaneiro karnavalas – sambos šokėjų eisena vėl mirgės pasaulio žiniasklaidoje, bet tai jūs galite pamatyti ir savo akimis.

Daugiau informacijos: http://www.riodejaneiro.com/

1. Kutaisis (Gruzija)

Martyno Siruso nuotr./Gruzija
Martyno Siruso nuotr./Gruzija

Jei nebuvote Gruzijoje, tai galite pažintį pradėti nuo Kutaisio, antro pagal dydį Gruzijos miesto. Patogus tiesioginis skrydis iš Vilniaus – keturios valandos ir jūs jau paskutinėje Vakarų pasaulio citadelėje Rytuose.

Mieste susilieja gamta ir senasis Gruzijos architektūrinis palikimas – Kutaisis apsuptas miškų, per miestą teka upė iš kalnų, pats miesto centras žaliuoja. Neapsigaukite – kai į šį vakarų Gruzijos miestą buvo perkeltas parlamentas, miestas sparčiai atnaujintas, tad pajusite ne tik senosios, bet ir moderniosios Gruzijos dvelksmą

Būtina pamatyti Bagrato katedrą, Gelačio vienuolyną, centrinę aikštę, Prometėjo-Kumistavi urvą.

Oro temperatūra nuo vasario dažniausiai nenukrenta žemiau dešimties laipsnių šilumos, tad tai gali būti puiki atgaiva nuo lietuviškos žiemos, vasaros karštos, o va ruduo – puikus būdas pratęsti lietuvišką vasarą.

Daugiau informacijos: http://georgia.travel/destinations/kutaisi/

Norintiems sužinoti daugiau apie aktyvų poilsį bei keliavimo galimybes, siūlome apsilankyti sausio 22–24 dienomis „Litexpo“ parodų rūmuose organizuojamoje tarptautinėje turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „ADVENTUR 2016“, kur bus galima susipažinti su Lietuvos ir užsienio turizmo ir poilsio galimybėmis.

Šiemet parodos tema – miestų turizmas. Jūsų laukia 44 miestų stendai ir daugiau nei 200 dalyvių iš 20 pasaulio šalių – ateikite, pasisemkite minčių ateities kelionėms. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius