Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 priežasčių, kodėl turistai turi važiuoti į Paryžių

Dramatiški įvykiai Prancūzijos sostinėje tikrai nepadeda pritraukti turistų. Tačiau, nepaisant teroristų atakų, turistai neturėtų atsukti nugaros Paryžiui, įsitikinęs Telegraph.co.uk.
Paryžius rudenį
Paryžius rudenį / Fotolia nuotr.

Po penktadienį įvykusių ir visą pasaulį sukrėtusių teroro aktų Paryžius tapo viena mažiausiai turistus viliojančių pasaulio vietų. Beveik pusė Telegraph.co.uk skaitytojų taip pat tvirtino, jog dabar į šį miestą nė už ką neįkeltų kojos. 

Tačiau nereikėtų leistis įbauginamiems, tvirtina Telegraph.co.uk ir pateikia daugybę priežasčių, kodėl vis dėlto verta važiuoti į Paryžių. Štai dešimt jų.

123rf.com nuotr./Paryžiaus miestas jau tapo romantikos sinonimu
123rf.com nuotr./Paryžiaus miestas jau tapo romantikos sinonimu

1. Tai vienas romantiškiausių pasaulio miestų. Dar prieš kelias dienas bet kuris iš mūsų būtų tai patvirtinęs: būtent Eliziejaus laukuose, prie Luvro ar Eifelio bokšto susižadėjo šimtai porų iš įvairiausių pasaulio kampelių.

Ir nors dabar pajusti ore sklandančią meilę sunkiau nei anksčiau, baimė negali atimti to, kas Paryžiui duota – jis tebėra įsimylėjėliams skirtas miestas.

Aplankykite Fontainebleau rūmų sodus, pasivaikščiokite Belleville rajone, kuriame gimė Edith Piaf, pavakarieniaukite kuriame nors iš jaukių restoranų, o naktį pratęskite, pavyzdžiui, Roberto Doisneau's Le Baiser de l'Hôtel de Ville (angl. Kiss by the Town Hall).

2. Atvažiuoti čia yra vieni niekai. Iš Lietuvos į Paryžių galima nuskristi tikrai pigiai – tuo pasirūpino pigių skrydžių bendrovės. Jei pasiseks „pagauti akciją“, kelionė pirmyn atgal sieks vos keliasdešimt eurų. 

Kita vertus, į Paryžių galima nuvažiuoti ir dviračiu. Tai įrodė Simonas Dailidė, šį rudenį iš Vilniaus į Paryžių, kur gyvena jo mergina, nuvažiavęs per 20 dienų.

Asmeninės nuotr./Simonas Dailidė ir Paryžiuje gyvenanti jo draugė
Asmeninės nuotr./Simonas Dailidė ir Paryžiuje gyvenanti jo draugė

3. Maistas čia nuostabus. Visi esame girdėję juokus apie tai, kad prancūzai valgo vien varlių šlauneles, sraiges, bagetes ir trapiuosius ragelius. Tačiau jų virtuvėje – ne vien tai. Nieko keisto, jog vien Paryžiuje yra 70 „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintų restoranų. 

4. Padavėjo darbas – tai karjera. Nemaža dalis turistų sako, jog padavėjai Paryžiuje yra nemandagūs ir net arogantiški. Tačiau tai paaiškinti galima paprastai: skirtingai nei, tarkime, Didžiojoje Britanijoje, kur restoranuose padavėjais ir barmenais dirba jauni vyrai, kuriems šis darbas – tik tarpinė stotelė tarp koledžo, universiteto ir tikro darbo, Prancūzijos sostinėje padavėjais dirbantys žmonės (dažniausiai vyrai) yra įsitikinę: jiems šis darbas – karjera. 

Būtent todėl jie stengiasi atlikti tai maksimaliai gerai ir jaučia pareigą „šviesti“ nemokšas turistus. 

Galbūt tai erzina, tačiau, kita vertus, suteikia galimybę sužinoti daugybę naujų dalykų: tereikia klausti ir domėtis. 

5. Paryžiuje yra net keletas geriausių pasaulio muziejų. Luvras yra viena iš vietų, į kurią nori užsukti ir tikras meno gerbėjas, ir populiari šou pasaulio žvaigždė. Ir jis ne vienintelis. Šimtai tūkstančių turistų per metus aplanko ir, pavyzdžiui, Gustave'o Moreau muziejų, Baccarat krištolo muziejus, kur galima pasijusti it persikėlus atgal į praeitį.

O kur dar įspūdinguosius impresionistų darbus slepiančios muziejinės erdvės, tokios kaip Orsė muziejus (pranc. Musée d’Orsay).

Paryžiuje galima apžiūrėti ir daugiau nei 5 tūkst. Pablo Picasso kūrinių – nuo piešinių, keramikos dirbinių iki skulptūrų. 

Alexandre Vialle nuotr./Paryžiaus kapinės
Alexandre Vialle nuotr./Paryžiaus kapinės

6. Įspūdingiausios pasaulio kapinės. Užsukę į Père Lachaise rasite tokių asmenybių kaip Jimas Morrisonas, Edith Piaf, Chopino vardus, o kelionę galėsite baigti prie Oscaro Wilde'o kapo – blokinio monumento, kurį sukūrė Jacobas Epsteinas, ant sąmojingojo maištautojo paskutinio poilsio vietos „įtaisiusio“ ir angelą. 

Čia yra ir prancūzų žurnalisto Victoro Noiro, kuris buvo nušautas per dvikovą 1870 m., didžiojo Napoleono sūnėno, kapas. Jis buvo tapęs savotišku vaisingumo simboliu – sakoma, kad moterys, besitikinčios susilaukti vaikų, plūsdavo prie šio kapo, norėdamos bent prisiliesti prie „stebuklingo“ vaisingumo simbolio.

Be to, čia yra Paryžiaus katakombos, kurios yra nemažiau įspūdinga vieta, atskleidžianti daug Prancūzijos sostinės istorijos posūkių. 

7. Paryžius – rojus, mėgstantiems pirkti. Šiuo metu Paryžius jau ruošiasi didžiausioms žiemos šventėms. Parduotuvių, tokių kaip Boulevard Haussmann, Galéries Lafayette, Printemps ir pan., vitrinos kviečia išlaidauti ir pirkti kalėdines dovanas sau bei artimiesiems ir draugams. 

8. Šokoladas. Taip, jo yra ir Belgijoje, ir kitur. Tačiau sakoma, kad tik Paryžiuje galima paskanauti ypatingo tradicinio šokolado chocolat chaud l'ancienne, kurio pagrindas – juodasis šokoladas ir truputis kakavos miltelių. 

123rf.com nuotr./Dabar net ir jaukiose bistro kavinėse bus galima pavalgyti kaip restorane
123rf.com nuotr./Dabar net ir jaukiose bistro kavinėse bus galima pavalgyti kaip restorane

9. Kavinių kultūra. Kavinės Paryžiuje nėra tik vieta, kurioje greit užbėgi išgerti kavos. Nesvarbu, kur apsistotumėte – miesto centre ar atokiau, visur rasite vietinę kavinę, kuri bus pilna žmonių, ramiai gurkšnojančių kavą ir skaitančių laikraštį. Jei saulėta – besimėgaujančių vėlyvo rudens šiluma lauke ir paprastai diskutuojančių apie viską – nuo asmeninių dramų iki politikos aktualijų. 

TAIP PAT SKAITYKITE: Asmeninis miesto gidas: 14 išskirtinių Paryžiaus vietų

10. Sendaikčių turgus. Unikalių daiktų mėgėjai žino – Paryžiuje veikiantis vienas didžiausių blusų turgus (Marché aux Puces de Saint-Ouen – Porte de Clignancourt) turi ką pasiūlyti pirkėjams. 

Vertingų antikvarinių daiktų, taip pat nostalgiją keliančių niekučių pilna vieta yra tikras miestelis – jis įamžintas ir viename naujesnių Woody Alleno filmų „Vidurnaktis Paryžiuje“. 

Mums įdomi jūsų nuomonė, todėl klausiame.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius