Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Algarvė – saulės ir unikalių oranžinių paplūdimių rojus

Nuspręsti, kur praleisti ilgai lauktas atostogas – tikrai nelengva. Regis, norisi apsidairyti ir po vieną kitą jaukų, autentišką miestelį. Ne pro šalį ir praleisti kelias dienas įstabioje pakrantėje. O gal ir pamatyti neregėtų, unikalių gamtos stebuklų ar paskanauti gurmaniškų patiekalų. Viena iš nedažnų pasaulio vietų, galinčių pasiūlyti visą šią paletę – turistų jau spėtas pamėgti Portugalijos regionas Algarvė. Dar neretai pavadinimas tiesiog labai paprastai – svajonė.

Algarvė viena iš tų vietų, kuri gali keliautojams nedideliu atstumu pasiūlyti itin didelį spektrą gamtos, architektūros paminklų, jaukių miestelių, atodangų ir smaragdinių paplūdimių. Portugalijos pietų regionas įspūdingomis uolomis, nuo kurių atsiveria pasakiški vaizdai, oranžiniais smiltainiais, apsupusiais žydras pakrantes, unikaliais statiniais, pozuojančiais mažų miestelių paveikslų pagrindiniuose planuose, ir kitomis savo gėrybėmis tiesiog paperka turistus.

Palei Atlantą įsiraizgęs Faras ir ryškioji Sintra

Retas Algarvėje besisvečiuojantis turistas aplenkia vieną iš regiono pažibų – Faro miestą. Palei Atlanto vandenyną nusidriekęs miestas keliautojus vilioja jau daugelį metų. Gilios žvejybos ir prekybos tradicijos, romėnų statyta siena apsuptas senamiestis, gotikinė katedra ir baroko stiliaus Šv.Pranciškaus bažnyčia – tai tik keli Faro ypatumai. O kur dar įspūdingas uostas, lyg žirklėmis netvarkingai iškarpyti paplūdimiai ir, aišku, žymiausias akcentas – tiesiant geležinkelį atrasta romėnų mozaika.

123rf.com/Algarvė
123rf.com/Algarvė

Ne ką menkiau turistų lankoma ir prieš pusę tūkstančio metų geriausius savo laikus išgyvenusi Evora. Čia, kaip ir Fare, miesto simbolis ir pasididžiavimas – gotikos laikus menanti katedra. Koks malonumas ryte išgerti kavos ar vakare gurkšnoti arbatą, besigrožint šiuo didingu statiniu. Evoros miestas itin tinka romantiškiems pasivaikščiojimams: nedidukės jo gatvelės alsuoja autentika, unikalumu, ne ką mažiau žavi ir Espirito Santo bei Gracos bažnyčios.

123rf.com/Sintra
123rf.com/Sintra

Pristatant Algarvės miestus, nuodėmė būtų pamiršti ryškiąją ir lyg saulė šviečiančią Sintrą. Vos tris dešimtis kilometrų nuo Lisabonos nutolęs miestelis turi išskirtinę dvasią, kiekvienas vos atvykęs ją pajaučia. Vienas iš didžiausių šio miestų puošmenų – spalvinga maurų tvirtovė. Puošnūs ryškiai geltoni ir raudoni baroko rūmai – kaip tikras masalas turistams. Būtent šį Algarvės miestą buvo itin pamėgę ir didikai, nuo senų laikų būtent čia buvo karalių vasaros rezidencijos – ant kalno, su vaizdu į nuostabų miestelį.

Vizitinės kortelės

Jei sakysite, didingų rūmų ir jaukių miestelių galime rasti ir kitur, tada Algarvė jums mes dar vieną argumentą, kodėl turėtumėte rinktis būtent ją – Portimaunas. Ant Arade upės, kuri įteka į vandenyną, kranto įsikūręs miestelis – itin pamėgtas turistų. Čia puikiai išvystyta turizmo infrastruktūra, galima rasti įvairių klasių – nuo nedidukų bei kuklesnių iki itin prašmatnių – viešbučių, jaukių kavinių ir restoranų. Tačiau svarbiausias Portimauno koziris - paplūdimys Praia da Rocha. Neįtikėtino grožio smaragdinė pakrantė su padrikai iš smėlio išsikišusiomis mažesnėmis ar didesnėmis uolelėmis. Reginys, kuri sunku pamiršti.

123rf.com/Algarvė
123rf.com/Algarvė

Į būtinų aplankyti vietų sąrašą neabejotinai patenka ir Šv.Vincento kyšulys. Važiuojant Sagrešo miestelio link atsiveria netikėtas vaizdas. Į Atlanto vandenyną įsirėžęs apie 75 m kyšulys su skardžiais. Neretai ši vieta keliautojų ir vietinių pavadinama pasaulio kraštu, nes stovint ant Šv. Vincento kyšulio ir žiūrint į neaprėpiamus vandenyno tolius, būtent taip ir atrodo.

Unikalūs oranžiniai paplūdimiai

Gražiausi ir žymiausi Algarvės paplūdimiai turi išskirtinį bruožą. Dažniausiai Atlanto vandenyno skalaujamų pakrančių užnugariu tampa oranžinio smiltainio uolienos, o jei dar baltas it egzotinių kraštų smėliukas... Galima tik įsivaizduoti, kokioje pasakoje numatytos atostogos. Vienas iš tokių rojų žemėje – Camilo paplūdimys, kurį itin pamėgę romantikai ir ramybės mėgėjai.

O Benagilo paplūdimys yra tai, dėl ko ne tik Algarvę, bet ir pačią Portugaliją renkasi turistai. Į jį patekti galima tik plaukiant arba vandens transportu, tačiau pasiryžti neabejotinai verta. Būdami Benagilo paplūdimyje jausitės dviprasmiškai – lyg uoloje, lyg paplūdimyje. Sėdėsite ant puikaus smėlio, kojas įmerkę į jūrą, o virš jūsų – įspūdingo grožio uola. Įdomiausia, kad ji – su savotiškomis skylėmis, pro kurias tuo pat metu matyti ir dangaus žydrynė. Ir jausmas, ir vaizdas – pasakiškas.

Nuo Porto ar Lisabonos iki delfinų

Trokštantiems intensyvesnio poilsio, kelionių ir atrakcijų, Algarvėje taip pat jų netrūks. Patartina pasinaudoti proga ir nuvykti į Portugalijos pasididžiavimu vadinamą Portą. Šį miestą neretai apgaubia nuo Atlanto pakylantis rūkas, būtent todėl jis yra gavęs paslaptingojo epitetą. Vis dėlto, labiausiai turistus į Porto traukia ne savotiška rūko mistika, o tai, kas slepiasi po ja – įspūdinga architektūra. Nuo didžiulės jos įvairovės iki, regis, kiek apleisto, tačiau tuo ir žavaus, UNESCO saugumo Ribeira rajono.

Porto miestas, Portugalijoje
Porto miestas, Portugalijoje

Besisvečiuojant Algarvėje, pravartu pagalvoti apie kelionę iki Portugalijos sostinės Lisabonos arba traukti į Ispaniją – nepakartojamą Seviliją. Kiekvienas iš minėtų miestų keliautojui žada nepamirštamų įspūdžių, didingumu stebina karališki Sevilijos rūmai ir gotikinė katedra, o Lisabona gali pasiūlyti dar daugiau – nuo Belemo bokšto, Kristaus Karaliaus statulos iki Šv.Jeronimo vienuolyno.

Nuo mažų ir jaukių gatvelių iki alėjų ar senojo maurų kvartalo. Kurią iš dviejų krypčių bepasirinktumėte, nesuklysite. Mat Sevilija tituluojama bene gražiausiu Ispanijos miestu, o Lisabona – viena patraukliausių pasaulio sostinių. Įspūdžių kalnus keliautojas atsiveš iš bet kurio iš miestų, o labiausiai laimės aplankęs abu.

VIDEO: Algarvė – stebuklas, norintiems visko po truputį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius