-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar doleriai ir juaniai atgaivins susitraukusią Europos turizmo rinką?

Teroro išpuoliai, geopolitiniai neramumai, sunkiai valdoma migrantų krizė pakeitė Europos turizmo sektoriaus paveikslą. Apie pokyčius skelbia tiek skrydžių bendrovės, tiek kelionių organizatoriai. Europiečiai vasarą rečiau vyks į pamėgtus Turkijos paplūdimius ar kils į Eifelio bokštą, bet jų vietą pietinėje Europoje gali užimti poilsiautojai iš už Atlanto ar Kinijos.
Juanis ir doleris
Juanis ir doleris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Didžiausios Europoje avialinijų bendrovės „Ryanair“ praėję fiskaliniai metai buvo pelningesni nei užpraeiti, bet kompanija įspėjo, kad dėl pastarųjų teroro išpuolių Europoje bilietų kainos sumažėjo.

Pernai britų ir rusų avialinijų bendrovės buvo sustabdžiusios skrydžius į Egipto kurortą Šarm aš Šeichą, kuriame sudužo Rusijos lėktuvas su 224 žmonėmis. Nelaimė įvyko spalio 31 d., o lapkričio 13-ąją islamistai surengė skerdynes Paryžiuje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulis pagerbė Paryžiaus teroro atakos aukas tylos minute
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pasaulis pagerbė Paryžiaus teroro atakos aukas tylos minute

Kovą savižudžiai sprogdintojai Briuselio oro uoste nusinešė 32 žmonių gyvybes.

Nepaisant šių sukrėtimų, kurie palietė skrydžių bendroves ir kelionių paslaugas teikiančias įmones, jų vadovai viliasi kainų normalizavimosi.

Verslininkas Willie Walshas visus šiuos įvykius įvardijo kaip efektą, paveikusį turizmo sektorių. JK įsikūręs kelionių organizatorius „Thomas Cook Group“ sumažino savo metines pelno prognozes, nurodydamas, kad rezervacijos vasaros metui sumenko 5 proc. Kompanija priežastimi įvardijo terorizmo grėsmes. Tuo metu įmonės konkurentas Vokietijoje „TUI Group“ giriasi 1 proc. pagausėjusiomis rezervacijomis, bet perspėjo, kad augimas būtų buvęs ryškesnis, jei ne teroristinės atakos Turkijoje – šalyje, kuri ilgą laiką buvo turistų traukos taškas.

Pasaulinė kelionių ir turizmo taryba prognozuoja, kad šiemet sektorius augs 3,5 proc. Kaip „Wall Street Journal“ leidiniui teigia tarybos prezidentas Davidas Scowsillas, nors iššūkių yra, turizmo sektorius nebus sužlugdytas.

Amerikiečiai išgelbės Europos turizmo sektorių?

Kol europiečiai įbauginti teroristų ir dėl nežinomų priežasčių krentančių lėktuvų, amerikiečiai apskritai nelinkę apeiti Senojo žemyno. Stiprus dolerio kursas reiškia finansiškai patrauklias keliones už Atlanto. Amerikiečiai šią vasarą Europoje bus 9,3 proc. dažniau nei pernai, skaičiuoja kelionių draudimo bendrovė „Allianz Global Assistance“.

Bendrovės duomenimis, pirma amerikiečių svajonių miestų sąraše yra Roma, trečias – Londonas. Kelionių į šiuos miestus šiemet padaugėjo atitinkamai 15 ir 7 proc. Tačiau net ir amerikiečiai žada laikytis atokiau nuo potencialiai pavojingų Europos miestų. Kelionių į krauju aplaistytą Paryžių po lapkričio 13 d. įvykių daugėjo nežymiai – vos 0,6 proc. Pernai meilės miestu vadinama sostinė buvo antra amerikiečių kelionių favoritų sąraše.

JAV gyventojai šią vasarą trečdaliu mažiau laiko leis Briuselyje, o didžiausiame Turkijos mieste – Stambule – beveik perpus mažiau. Nuo Stambulo turistus atbaido ne tik sausį šalia poilsiautojų pamėgtų vietų įvykusi mirtininko ataka, bet ir dėl to, kad čia veikia kurdų ir islamistų grupuotės.

„Norwegian Cruise Line Holdings“ ir „Royal Caribbean Cruises“ kompanijų atstovai kaip pelno mažėjimo priežastį vieningai įvardija teroristų veiksmus Europoje.

Tuo metu Europos kruizų sektoriui šie metai bus prastesni. „Norwegian Cruise Line Holdings“ ir „Royal Caribbean Cruises“ kompanijų atstovai kaip pelno mažėjimo priežastį vieningai įvardija teroristų veiksmus Europoje.

Norvegijos kruizų kompanijos vadovas Frankas Delas Rio perspėjo, kad jų bendrovei atėjo sunkūs laikai būtent dėl islamistų atakų Paryžiuje, Stambule bei Briuselyje. „Royal Caribbean“ kompanijos vadovas Michaelas Bayley įvardijo tas pačias sektoriaus smukimo priežastis ir grėsmes.

Pasaulinio prabangių kelionių tinklo „Virtuoso“ vadovas Matthew D.Upchurchas pabrėžė, kad sumušti praeitų metų rekordo šiemet neįmanoma. Prie to prisidėjo ir kovo 22 d. JAV valstybės departamento paskelbtas raginimas nevykti į Europą dėl teroristinių grupuočių galimai planuojamų veiksmų žemyne. Šis įspėjimas galiojo iki birželio 20 d.

Tačiau galima šiose permainose įžvelgti ir teigiamų pokyčių – amerikiečiai neatsisakė kelionių laivais apskritai, jie tiesiog poilsiauja arčiau namų – Karibuose, Aliaskoje.

Kinai į Senąjį žemyną viliojami kinais policininkais ir mandarinų kalba

Tuo metu didžiausia populiacija galinčios pasigirti Kinijos gyventojai neskuba keliauti po Europą. Per kinų Naujuosius metus šį vasarį, kuomet jiems įprastai suteikiamos atostogos, jie nesiveržė nei į Romą, nei į Londoną. Kinų turistų mastas Europoje šiemet, Pasaulinės kelionių ir turizmo tarybos duomenimis, sumenko 5,4 proc.

Italija kinams yra viena patraukliausių valstybių atostogoms. Apie 3 mln. kinų per metus atvyksta į Italiją ir čia išleidžia apytiksliai 468 mln. eurų, skelbia Italijos bankas. Tačiau kinus nuo kelionių į Italiją atgraso ne tik teroristų grėsmė, bet ir kalbos ir kultūros barjeras.

Tačiau kinai sumanė, kaip apsaugoti savo tautiečius, išdrįsusius viešėti kitame žemyne. Kad kinai turistai Italijoje jaustųsi geriau, jiems gelbėja kinų policininkai, atsiųsti į šią Europos valstybę. Nors jie apsirengę kaip policininkai, jų darbo pobūdis nėra vien užtikrinti saugumą, veikiau – pagelbėti tautiečiams.

Italijos turizmo sektorius šiuo metu gali tik prisiminti išgyventą aukso amžių. Pasiturintys kinai vertinami kaip uolūs turistai, kurie nuoširdžiai pramogauja, užsisako prabangius viešbučius, maišais perka suvenyrus. Kad kinai jaustųsi bent truputį kaip namie, lankytinose vietose Italijoje galima rasti ženklų mandarinų kalba. Aptarnavimo srityje mielai samdomas kiniškai kalbantis personalas. Italija taip pat pradeda įvesti Kinijoje populiarius atsiskaitymo metodus, pavyzdžiui, „Alipay“.

123rf.com nuotr./Procida, Italija
123rf.com nuotr./Procida, Italija

Nuostabia gamta viliojanti Šveicarija taip pat patiria sunkumų turizmo sektoriuje – dėl naujų vizų reikalavimų pirmą kartą sumažėjo kinų turistų skaičius. Tačiau padaugėjo turistų iš turtingųjų Pietryčių Azijos, Persijos įlankos šalių. Reikalavimas dėl vizų yra vienas faktorių, kodėl kinai atsisakė kelionių ežerais nusagstytoje Šveicarijoje, kitas faktorius – finansinis. Lėtėjanti Kinijos ekonomika, juanio ir franko santykis taip pat lėmė sumažėjusį kinų Šveicarijoje skaičių.

Italija stengiasi įtikti kinams, o Portugalijai ir Ispanijai papildomų triukų imtis nereikia. Europiečiai iš naujo atranda Iberijos pusiasalį. Apleidę islamistų atakuojamą Šiaurės Afrikos regioną, teroristinių išpuolių patyrusią Turkiją, poilsiautojai prisiminė pietinę Senojo žemyno dalį. Portugalijoje turizmo sektoriaus užimtumas padidėjo trečdaliu, Ispanijoje – daugiau nei ketvirčiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius