Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dešimtys lietuvių Velykas sutinka Romoje ir Vatikane

Kasmet prieš Šv. Velykas Roma ir Vatikanas tampa katalikų traukos centru – tūkstančiai jų atvyksta čia kartu su viso pasaulio tikinčiaisiais paminėti vienos svarbiausių krikščionybės švenčių. Prieš kelerius metus Velykoms į Romą vykdavo pilni autobusai lietuvių. Dabar į Romą švęsti Velykų lietuviai dažniausiai vyksta savarankiškai.
Lietuviai Vatikane per Velykas su trispalve
Lietuviai Vatikane per Velykas su trispalve / Monikos Vasylienės nuotr.

„Ypatinga atmosfera, tvyranti Romoje visą velykinį laikotarpį, šv. Mišios Vatikano Šv. Petro aikštėje, popiežiaus palaiminimas „Urbi et Orbi“ iš centrinio Vatikano bazilikos balkono – visa tai net ir nepraktikuojančiam katalikui yra nuostabi patirtis“, – tikino šiuo metu Romoje esanti Aistė. Į šią kelionę ji išvyko su mama.

Dabar žmonės keliauja savarankiškai, labiau išsibarsto. Jaunimui nereikia gidų – patarimų jie paklausia iš anksto, internetu, o paskui patys keliauja.

Tai buvo jos sena svajonė, o aš, galvojau, kad tik palydėsiu ją.

Tačiau dabar jaučiuosi taip, lyg būčiau pati apie tai svajojusi – per tris dienas jau aplankėme svarbiausias Romos vietas, tarp jų – ir laikomas šventomis.

Velykų rytą eisime į Šv. Petro aikštę, pasakojo mergina.

Balandžio 2-ąją į Romą atskridusi Aistė pasakojo, kad lėktuvas buvo pilnas lietuvių. Dalis jų tikrai pasilinks čia ir Velykas sutiks Romoje ir Vatikane, įsitikinusi mergina.

Nerijos Marčiukaitės nuotr./Lietuviai Romoje sutinka Velykas
Nerijos Marčiukaitės nuotr./Lietuviai Romoje sutinka Velykas. Per kelias dienas jie spėja aplankyti svarbiausius turistinius taškus mieste, taip pat sudalyvauti velykinėse apeigose Vatikane. 

Tuo neabejojo ir ketvirtadienį 7 lietuvių grupę Romoje pasitikusi aštuonerius metus gide čia dirbanti Nerija Marciukaitė. Jos žiniomis, šias Velykas Romoje ir Vatikane sutiks mažiausiai 30 lietuvių. 

„Dabar žmonės keliauja savarankiškai, labiau išsibarsto. Jaunimui nereikia gidų – patarimų jie paklausia iš anksto, internetu, o paskui patys keliauja. Mano klientai yra daugiausia vidutinio amžiaus šeimos. Nors esu turėjusi ir garbaus amžiaus turistų. Kai kurie maloniai nustemba, kai sužino, kad ekskursijos vyks lietuvių kalba“, – pasakojo N.Marciukaitė.

Per Velykas atvykstantys turistai dažniausiai aplanko šventas vietas, tokias kaip Šventieji laiptai, kuriais, kaip manoma, Jėzus lipo pas Pontijų Pilotą (juos į Romą atgabeno imperatoriaus motina Šventoji Elena – aut. past.), bažnyčias. Žinoma, dalyvauja šv. Mišiose ir kitose Didžiosios savaitės apeigose Vatikane – juk tokia proga švęsti Velykas vienoje iš švenčiausių katalikams pasaulio vietų gali nepasikartoti.

Nakvynė – lietuvių namuose

Pasak gidės, dauguma lietuvių į Romą ir Vatikaną atvyksta tik Velykoms – kelioms dienoms. Šią kelionę lietuviai paprastai planuoja iš anksto.

Nerijos Marčiukaitės nuotr./Lietuviai Romoje
Nerijos Marčiukaitės nuotr./Lietuviai Romoje

Tie, kurie apsisprendžia paskutinę minutę, turi susitaikyti, kad viešbučių kainos velykiniu periodu yra didesnės.

Pavyzdžiui, standartinis dvivietis kambarys ekonominės klasės vieštubyje Romoje kainuoja 50 eurų nakčiai – Didžiąją savaitę kainos pakyla iki 80-90 eurų.

Nemaža dalis lietuvių, atvykusių į Romą, suka į „lietuvių namais“ vadinamus svečių namus „Villa Lituania“.

Čia apsigyvenę lietuviai žino, jog jausis tarsi namuose – aplinkoje netrūksta lietuviškų detalių, personalas kalba lietuviškai.

Be to, svečių namų darbuotojai suteikia visą reikalingą informaciją apie apsilankymą Vatikane, pasirūpina bilietais į Velykų Tridienį, Didžiojo Šeštadienio, Velykų Sekmadienio liturgiją, taip pat bilietais į trečiadieniais vykstančias popiežiaus bendrąsias audiencijas.

Pasak „Villa Lituania“ atstovų, per kiekvienas Velykas atvykstančių lietuvių daugėja. Dažniausiai tai – šeimos su vaikais. Tačiau būna ir jaunimo grupių, senjorų. Nemaža dalis apsistoja tik velykiniam laikotarpiui – 3-4 dienoms, kiti savaitei. Pasitaiko ir svečių, kurie užsibūna iki mėnesio.

Klientų netrūksta, nes šią vietą lietuviai vieni kitiems rekomenduoja. Šeimininkai juokauja, kad, nepaisant to, jog dauguma lietuvių susikalba kitomis užsienio kalbomis, jiems patinka, kai svečių namuose yra sutinkami gimtąja kalba.

Nerijos Maciukaitės nuotr./Lietuviai Vatikane sutinka Velykas
Nerijos Maciukaitės nuotr./Lietuviai Vatikane sutinka Velykas

Kratytis autobusuose nebenori

Kelionių organizatorių teigimu, dar prieš kelerius metus lietuviai dažniausiai ieškodavo velykinių kelionių į Romą autobusais. Tačiau tai – jau praeitis.

„Anksčiau velykines ar kalėdines keliones į Romą organizuodavome autobusais.

Tačiau jau keleri metai nesurenkame reikiamo skaičiaus žmonių. Todėl tokių paslaugų nebeteikiame. 

Dabar klientai iš Lietuvos agentūrose užsisako tik skrydžius į Romą, o ten paprastai jungiasi prie rusakalbių grupių. Šiemet Velykoms į Romą per įvairias agentūras skrenda apie 10 žmonių – daugiausia vidutinio amžiaus šeimos be vaikų“, – pasakojo „Topturas“ Grupinių projektų vadovas Renaldas Rupeika.

Jis pažymėjo, kad Kalėdos ir Velykos lietuviams – intymi šeimos šventė, tad dauguma nenori važiuoti kažkur toli. Geriau lanko gimines ar kartu su jais švenčia savo namuose.  

Apsisprendžia paskutinę minutę

Gide ir kelionių vadove dirbanti Monika Vasylienė ankstesniais metais per Velykas pati organizavo piligriminę kelionę į Romą ir Vatikaną. Anot jos, sutikti Velykas vienoje švenčiausių katalikams vietų norėtų daugelis lietuvių. Tačiau kai kuriems iš anksto suplanuoti tokį trumpą pabėgimą sudėtinga. 

Popiežius laimina minią
M.Vasylienės nuotr./ Popiežius laimina minią.

„Nemažai žmonių iki paskutinės savaitės nežino, gaus ar ne papildomą laisvą dieną. Kiti laukia sugrįžtančių iš užsienio vaikų – jie taip pat nevisuomet iš anksto gali pasakyti, kiek laisvadienių turės. O kelionę autobusu reikia užsisakyti iš anksto. 

Skrydžio bilietus galima nusipirkti vos ne kelionės išvakarėse. Aišku, taip sumokama brangiau – prieš šventes lėktuvo bilietai visuomet brangsta“, – kalbėjo moteris.

Anot jos, Velykų šventė Romoje vienam žmogui vidutiniškai kainuoja apie 200 eurų. Į šią sumą įeina nakvynė svečių namuose, metro, maisto išlaidos. Papildomai kainuoja lėktuvo bilietai.

Vis dėlto tiems, kurie dvejoja - verta važiuoti ar ne, pašnekovė užtikrintai rekomenduoja – važiuokite. Velykos Romoje ir Vatikane, kuris katalikams yra viena iš švenčiausių vietų pasaulyje, visuomet dovanos ypatingą patirtį. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius