Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Egipto turizmo atstovas Tameras Saidas: „Lietuvi, sugrįžk. Mūsų šalyje saugu“

65 proc. – tiek turistų, atvykstančių į Egiptą, per metus prarado „Tez tour“ kompanija. Pernai Sinajaus pusiasalio kalnuose sudužęs rusų lėktuvas bei sausio 8-osios išpuolis „Bella Vista“ viešbutyje kirto stiprų smūgį Egipto turizmui. Terorizmo baimės kamuojami keliautojai prisibijo vykti į iki tol mylėtą atostogų šalį, tačiau „Tez tour“ atstovai Egipte ramina: žiniasklaida tiesiog išpūtė burbulą.

Tai tebuvo gatvės konfliktas

Žurnalistus „Tez tour“ Hurgados ofise priėmęs šios įmonės generalinio direktoriaus pavaduotojas Egipte Tameras Saidas įsitikinęs: pūsti burbulus apie grėsmes šioje Raudonosios jūros šalyje kažkam yra paranku.

Karolinos Stažytės nuotr./„Tez tour“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Egipte Tamer Said
Karolinos Stažytės nuotr./„Tez tour“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Egipte Tameras Saidas

Po įvykių Stambule, kuomet susisprogdino savižudis, kartu nusinešęs ne vieną gyvybę, tokios propagandos kažkodėl nebuvo. O kodėl Hurgados įvykiai taip išpūsti? Kai kurių šalių vyriausybėms, matyt, tai yra paranku. Neduoti turistų mums jiems yra naudinga. Juk išpuolio „Bella Vista Hotel“ organizatoriai – du jauni neginkluoti vyrai. Jokia teroristinė organizacija čia nebuvo įsipainiojusi. Niekas nežuvo“, – pabrėžė T.Saidas.

Tameras Saidas įsitikinęs: pūsti burbulus apie grėsmes Egipte kažkam yra paranku.

Pasak jo, tai tebuvo dviejų buvusių viešbučio darbuotojų išsišokimas prieš viešbučio vadovą. Konfliktas užgesintas per kelias minutes. Niekas nebuvo suimtas. Trys policininkai vėliau buvo apdovanoti Egipto turizmo ministro.

„Bet kažkodėl to, kaip greitai suveikė mūsų pareigūnai, koks aukštas apsaugos lygis, niekas neanalizavo. Atrodo, norima iškelti tik neigiamas šios istorijos puses“, – įsitikinęs „Tez tour“ atstovas.

Dėl aviakatastrofos kalti ne egiptiečiai?

Paklaustas, ar praėjusių metų spalį įvykusi aviakatastrofa paskatino turistus vietoj uždraustojo Šarm aš Šeicho rinktis Hurgadą, pašnekovas patikino, jog atvykstančiųjų į Hurgadą skaičius išaugo 10-15 procentų.

Pasak jo, į Šarm aš Šeichą labiau mėgo važiuoti atostogauti jaunimas, į Hurgadą, kuri atvykusių jaunų žmonių rankomis tiesiog dykumoje ėmė kurtis nuo 2002 metų, – šeimos. Šiuo metu pasirinkimo nebėra.

T.Saidas įsitikinęs, jog Šarm aš Šeicho aviakatastrofą sąlygojo ne egiptiečių padaryta klaida. Priežastis, kodėl Sinajaus kalnuose dužo lėktuvas, esą dar neaiški. Atsakymai turėtų būti pateikti kovą.

Rusija per tris mėnesius, praėjusius nuo nelaimės, uždirbo apie 4 milijardus dolerių.

„Iš Rusijos nėra jokios žinios. Jiems naudinga savus išlaikyti šalies viduje. Teigiama, jog Rusija per tuos tris mėnesius, praėjusius nuo nelaimės, uždirbo apie 4 milijardus dolerių.

Manau, jog kovo mėnesį viskas keisis – skrydžiai vėl bus vykdomi. Pirmiausiai rusų turistai bus pradėti skraidinti į Hurgadą. Gal net anksčiau. Juk prieš 6 mėnesius Hurgados oro uoste buvo atidarytas naujas modernus terminalas. Jame apsaugos lygis – itin aukštas. Sprogmens 100 procentų niekas neįneš“, – patikino „Tez tour“ atstovas.

Turistų sumažėjo 65 procentais

Per du mėnesius Egipto „Tez tour“ pajamos krito dviem milijonais egiptietiškų svarų. O lyginant turistų skaičių šių metų sausį su praėjusių metų sausio mėnesiu, atvykstančiųjų į Egiptą srautas sumažėjo net 65 procentais.

Karolinos Stažytės nuotr./Hurgada po išpuolio „Bella Vista“ viešbutyje
Karolinos Stažytės nuotr./Rojaus saloje šalia Hurgados

Dėl „Bella Vista“ išpuolio Baltijos šalys skrydžius į Hurgadą buvo sustabdžiusios dienai. Ypač pasigendama 40 000 per savaitę iki tol Egiptą lankiusių rusų turistų. Tikimasi, jog po mėnesio jie ims grįžti į šį pamėgtą kurortą. Jau dabar žinoma, kad dalis Rusijos piliečių į Egiptą keliauja per Turkijos ar Minsko oro uostus.

„2010 metais turėjome turizmo piką. Po revoliucijos viskas apsivertė aukštyn kojomis. Nebepavyko pasiekti, o, ir manau, niekad nebepavyks to, ką turėjome. Reikia bent dešimties metų, kad po perversmo viskas susidėliotų į savas vėžes. Po penkmečio turėtų jau būti stabiliau“, – įsitikinęs T.Saidas.

Pro už jo nugaros esantį ofiso langą matyti, kaip be perstojo leidžiasi lėktuvai – po vieną kas trylika minučių. Pašnekovo teigimu, per savaitę iš Ukrainos į Hurgadą vykdoma po dešimt reisų, iš Lietuvos ir Estijos – po du. Iš Rygos neskrendama.

Darbuotojai išlaikomi

Apsilankius ne viename Hurgados viešbutyje galima įsitikinti, kad kai kuriems darbuotojams tiesiog nėra ką veikti. Jie stypso pasirėmę į barą, šveičia ir taip jau nublizgintą grindinį. Ar smogtelėjusi krizė nepriverčia turizmo atstovų imtis darbuotojų atleidinėjimo bumo?

VIDEO: Turistų apleistoje Hurgadoje įsivyravo ramybė

„28-30 procentų egiptiečių dirba turizmo sektoriuje. Kiekviena šeima turi nors po vieną narį, kuris sukasi turizmo versle. Tai itin jautri sritis Egipte. Atleisti žmonių neleidžia įstatymai bei sutartys su jais. Viešbučiai stengiasi išlaikyti darbuotojus: toliau jiems moka, atseikėja komisinius arba išleidžia apmokamų atostogų. Supranta: jei juos praras, praras viską.

Vidutiniškai viešbučio darbuotojas per mėnesį uždirba apie 400 eurų. Nedarbo lygis Egipte siekia gal 8-10 procentų“, – patikino „Tez tour“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Egipte.

Karolinos Stažytės nuotr./Hurgada po išpuolio „Bella Vista“ viešbutyje
Karolinos Stažytės nuotr./Viešbučio restorano darbuotojas

Paklaustas, kiek dar viešbučių valdytojai taip gali laikytis, T.Saidas neslėpė – daugių daugiausiai 3-4 mėnesius. Situacijai nepasikeitus, turistų skaičiui neišaugus ir pajamoms nepadidėjus, darbuotojai bus priversti išeiti nemokamų atostogų.

„Dabar visiems – tik išlaidos. Kelialapių į Hurgados viešbučius kainos neįtikėtinai žemos. Tokios, manau, ilgai dar nesikartos“, – kalbėjo T.Saidas.

Sustiprinta apsauga

Paklaustas, kokių papildomų saugumo priemonių buvo imtasi po „Bella Vista Hotel“ išpuolio, jis patikino, jog Vyriausybė priėmė sprendimą uždaryti patekimus į restoranus iš gatvės. Liks vienintelis įėjimas – pro viešbučio vestibiulį. Visur veikia vaizdą fiksuojančios kameros. Jų viešbučiuose – dešimtys.

„Į prie įėjimų į viešbučius ir prekybos centrus sustatytus metalo detektorius įdėtos papildomos detalės, tad patikrinimo punktai veikia efektyviau. Mieste stabdomi ir tikrinami vairuotojai. Turistai, keliaujantys taksi mašinomis, neturėtų dėl to nusigąsti. Jie tikrinami nebus. Turistai – mūsų draugai. Nebent jie ima elgtis neadekvačiai, pavojingai“, – pabrėžė T.Saidas.

Atsisveikindamas „Tez tour“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Egipte kreipėsi į lietuvius, kviesdamas juos atvykti į Egiptą ir patiems įsitikinti, kokia saugi tai šalis.

15min žurnalisto kelionę į Hurgadą surengė tarptautinis kelionių organizatorius „Tez tour“.  Straipsnio turiniui tai įtakos neturi.

Tamero Saido kreipimasis:

VIDEO: Egiptietis: lietuviai, atvykite į Egiptą, čia saugu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius