Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijos mokslo stebuklas „Ahhaa“: 20 mln. eurų investicija su 4D kino sale, planetariumu ir mokslo naujovėmis

„Ahhaa“ mokslo centras veikia ir Taline, tačiau Estijos sostinėje jis yra mažesnis, nei naujai atidaromas padalinys Tartu mieste.
Mokslo centras „Ahhaa“
Mokslo centras „Ahhaa“. / Mažvydo Karaliaus/15min.lt

„Tartu mieste atidaromas centras yra didžiausias Baltijos šalyse mokslo centras. Čia galima susipažinti su mokslo ir technologijos naujovėmis“, – pasakoja „Ahhaa“ mokslo centro rinkodaros vadovė Nina Feštšina.

Centro statybos prasidėjo dar 2009 metais. Pastatyti naują beveik 300 kvadratinių metrų pastatą, įrengti ekspozicijų ir konferencijų sales, planetariumą, įsigyti eksponatus buvo išleista apie 20 mln. eurų (maždaug 300 mln. Estijos kronų). Dalis lėšų yra Europos Sąjungos skirta parama.

Mažvydo Karaliaus/15min.lt/Norint įeiti į centrą reikia nuskenuoti pirtaų antspaudus
Mažvydo Karaliaus/15min.lt/Norint įeiti į centrą reikia nuskenuoti pirtšų antspaudus

Vos tik įžengus į šią mokslo technologijomis dvelkiančią erdvę lankytojus pasitinka įdomios kėdės: įvairūs iškilimai pritaisyti ant sėdimų krėslų dalių. Atpalaiduojantis jausmas, kuris priverčia stabtelėti ir pabūti čia ilgiau.

„Pas mus viskas kitaip nei įprastuose muziejuose“, – perspėja N.Feštšina. Ji teigia, kad čia taikoma visiškai kitokia taisyklė – lieskite viską ką norikte, išbandykite viską patys, čia niekas nėra draudžiama.

O išbandyti tikrai yra ką. Vien įjėjimas į šias patalpas priverčia užgniaužti kvapą ir prisiminti matytus filmus apie ateitį. „Mes neturime bilietų, jie mums nereikalingi. Norėdami įeiti į ekspozicjų sales susimokate už įėjimą, o darbuotojas nuskenuoja jūsų pirštų atspaudus. Prieinate prie įėjimo vartų ir specialiame aparate nuskenuojate savo pirštą – durys atidarytos. Sveiki atvykę“,  – pasakoja M.Feštšina.

„Viskas yra saugu ir legalu, lankytojai gali net negalvoti, kad jų pirštų atspaudai vėliau bus kurs nors panaudoti, tiesiog taip norima nuteikti lankytojus mokslo naujovėms“, – teigia centro rinkodaros vadovė.

„Ahhaa“ mokslo centras Tartu mieste tikisi per metus pritraukti per 100 tūkst. lankytojų.

Centre lankytojai gali išbandyti veidrodžių labirintą, Niutono obelį (energijos mašiną), nuotykių liftą į žemės gelmes, kuris nukelia į požeminius planetos sluoksnius, įrengtame sferiniame planetariume galima stebėti milijonus žvaigždžių. Galima pasivažinėti dviračiu ant lyno, pakabinto kelių metrų aukštyje. Tai visiškai saugu ir leidžia suvokti, ką jaučia cirko akrobatai.

„Į šį mokslo centrą daugiausiai atkeliauja turistai iš Latvijos, Suomijos ir Rusijos. Lietuvių čia užsuka retai, bet mes labai jų laukiam“, – teigia M.Feštšina.

„Ahhaa“ mokslo centras Tartu mieste tikisi per metus pritraukti per 100 tūkst. lankytojų. Kaip teigia centro marketingo vadovė, tai tikrai ambicingi planai, bet jie paskaičiuoti logiškai pagal kito tokio pačio tik mažesnio centro Taline lankomumą.

Beje, Taline įsikūrusiame centre galima išbandyti ir 4D kino salę, kurioje persipina specialieji efektai ir erdvinis vaizdas. Tokio pobūdžio kino teatras greitu metu turėtų atsirasti ir Tartu mieste įsikūrusiame mokslo centre.

„Ahhaa“ mokslo centras yra vienas iš šių metų vykdomo projekto „Didysis žygis po Baltijos šalis“ objektų.

Mažvydo Karaliaus/15min.lt/Kėdės
Mažvydo Karaliaus/15min.lt/Kėdės

 

Mažvydo Karaliaus/15min.lt/Norint įeiti į centrą reikia nuskenuoti pirtaų antspaudus
Mažvydo Karaliaus/15min.lt/Norint įeiti į centrą reikia nuskenuoti pirtšų antspaudus

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius