Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geros žinios keliautojams, blogos – turizmo verslui: pinigus už neįvykusias keliones gali tekti grąžinti per 14 dienų

Į Seimą vėl grįžo Civilinio kodekso pakeitimas, kuris įpareigotų kelionių organizatorius pinigus klientams už neįvykusias keliones grąžinti per 14 dienų, o ne per 90 dienų, kaip yra dabar. Pandemijos metu parlamentarai buvo padarę nuolaidų turizmo verslui, tačiau už tai sulaukė Europos Komisijos perspėjimų ir baudų pavojaus. Seimas linkęs pripažinti, kad padarė klaidą – po svarstymo pritarė, kad pinigų grąžinimo terminas turėtų būti vėl 14 dienų. Parlamentarams liks dar vienas balsavimas Seime dėl projekto priėmimo.
Kelionių draudimas
Atšaukta kelionė / 123rf.com nuotr.

EK Lietuvai davė 2 mėnesius grąžinti terminą

Pavasarį Seimas priėmė Civilinio kodekso pakeitimą, kuris organizatoriams leido pinigus grąžinti ne per 14 dienų, kaip tai buvo anksčiau, o per 90 dienų, jeigu kelionės vykdyti neleidžia Turizmo įstatyme numatyti apribojimai. Tiesa, parlamentarai norėjo dar ilgesnio termino (6 mėnesių), tačiau tam pasipriešino prezidentas.

Termino prailginimas sulaukė EK dėmesio, nes jis pažeidžia ES direktyvą ir silpnesnės pusės – vartotojo – teises. Dėl to ji pradėjo pažeidimo procedūrą, jau perėjo į kitą etapą – pareiškė pagrįstą nuomonę ir Lietuvai davė du mėnesius imtis priemonių.

Lietuvai gali būti prašoma skirti periodinę arba vienkartinę baudą.

Lietuvai gali būti prašoma skirti periodinę baudą (minimali Lietuvai — 560,88 Eur per dieną, maksimali — 33 652,8 Eur per dieną) arba vienkartinę baudą (minimali Lietuvai — 464 tūkst. Eur). Be to, pavieniai turistai galėtų paduoti valstybę į teismą ir prašyti kompensuoti patirtus nuostolius.

Turizmo verslas sako neturintis pinigų

Tuo tarpu turizmo verslas skundžiasi, kad neturi iš ko grąžinti pinigų – kelionių pardavimai sustoję, pajamų beveik nėra, o valdžios parama – tikslinės paskolos – neveikia taip, kaip žadėta. „Kelionių organizatoriai gali pasiskolinti be užstato tik iki milijono, o tokioje situacijoje pateikti dar užstatą jiems yra labai skausminga“, – BNS teigė Lietuvos turizmo rūmų vadovė Žydrė Gavelienė.

Organizatoriai skundžiasi ir dėl paskolų išdavimo operatyvumo trūkumo.

Teisės ir teisėtvarkos komitetas dėl to teikia siūlymą rekomenduoti Vyriausybei išnagrinėti kelionių organizatorių padėtį dėl pinigų už neįvykusią kelionę grąžinimo terminų ir ieškoti alternatyvių problemos sprendimo būdų.

123rf.com nuotr./Krizė turizmo versle
123rf.com nuotr./Krizė turizmo versle

Kaip sakė komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras, „vietoj to, kad mokėtume baudą, galbūt šituos pinigus galime nukreipti paramai kelionių organizatoriams – ir tokiu būdu ir išvengti sankcijų, ir paremti verslą.“

Andrius Kupčinskas aiškino, kad turizmo sektoriaus situacija Lietuvoje – galbūt išskirtinė visoje ES, nes Vyriausybė neteikia subsidijų turizmo sektoriui. „Realiai šis sektorius nesulaukė jokios paramos, skirtingai nei nuomininkai, didžiųjų prekybos centrų nuomininkai ir nuomotojai, kurių problemoms išspręsti buvo skirta apie 100 mln. Eur“, – kalbėjo parlamentaras.

Dėl pritarimo po svarstymo CK pakeitimo projektui pritarta (už 108, prieš 1, susilaikė 11).

Vietoj to, kad mokėtume baudą, galbūt šituos pinigus galime nukreipti paramai organizatoriams – ir tokiu būdu ir išvengti sankcijų, ir paremti verslą, – sakė S.Šedbaras.

Daugiau nei 100 kelionių organizatorių per pastaruosius metus patyrė 9,5 mln. eurų nuostolių, jų pajamos krito 58 proc. iki 153 mln. eurų, lapkritį skelbė Vartotojų teisių apsaugos tarnyba. Jos duomenimis, nuosavas 112-kos išvykstamąsias keliones organizuojančių įmonių kapitalas mažėjo, tačiau jis tebėra pakankamas atlaikyti nuostolius ir šiuo metu siekia 28 mln. eurų. Prieš metus jis buvo 36 mln. eurų.

Lietuvos turizmo rūmų vadovė Ž.Gavelienė BNS anksčiau sakė, kad su klientais atsiskaitė dar ne visi kelionių organizatoriai. Jos žiniomis, dar nėra grąžinta apie 3 mln. eurų.

„Dar nemažai neatsiskaityta. Dalis įmonių neatsiskaitė ir ypač didieji kelionių organizatoriai“, – teigė Ž.Gavelienė.

Nuo kada būtų pradedamas skaičiuoti terminas?

Pagal Seimo siūlymą, CK nebeliks ir pavasarį numatytos išlygos – kad terminas pradedamas skaičiuoti nuo tada, kai baigiasi Turizmo įstatyme numatyti apribojimai.

15min jau rašė, kad tai įvedė ir didelę painiavą – kada baigiasi tie pakeitime minimi kelionių apribojimai? Tarkime, atšauktoms kelionėms į Egiptą ar Turkiją pinigų grąžinimo terminas dar net nepradėtas skaičiuoti, nes joms vis dar galioja apribojimai. Kyla daug ginčių tarp keliautojų ir organizatorių ir dėl atšauktų kelionių Europoje. Pavyzdžiui, nesutariama, kada baigėsi apribojimai kelionėms į Madeirą.

Seimas po svarstymo pritarė, kad 14 dienų pinigų grąžinimo terminas būtų pradedamas skaičiuoti nuo šio įstatymo įsigaliojimo dienos. Vėlgi – dar reikia palaukti parlamentarų balsavimo dėl įstatymo priėmimo, o tuomet – kad jį pasirašytų prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius