Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremlius Turkijos traukos rusams neužgesino, o lietuviai plūsta po kelis sykius

Žodžiai Antalija ir rusai turistai jau ilgus metus yra sinonimai. Vis dėlto, paaštrėjus santykiams tarp Maskvos ir Ankaros, poilsiautojų iš rytinės kaimynės srautai kiek nuslūgo. Tačiau tiek kelionių organizatorių, tiek Antalijos viešbučių atstovai įsitikinę – rusai ir šią vasarą Turkijos paplūdimių neignoruos, tiesa, pagrindinės jų bangos verta tikėtis vidurvasarį. Maža to, sparčiai auga ir poilsį Turkijos Rivjeroje pasirenkančių ukrainiečių ir iraniečių skaičius.
Kemero viešbutyje „Kimeros Park“ šiemet rusų turistų matyti mažiau, bet išaugo poilsiautojų iš Ukrainos skaičius
Kemero viešbutyje „Kimeros Park“ šiemet rusų turistų matyti mažiau, bet išaugo poilsiautojų iš Ukrainos skaičius / Luko Zadaracko nuotr.

Pamėgsta vis daugiau ukrainiečių

Anot Kemero viešbučio „Kimeros Park“ registratūroje dirbančios ukrainietės Jekaterinos, šiemet, lyginant su praėjusiais metais, atostogas Turkijoje jau pasirinko kelis kartus daugiau poilsiautojų iš jos gimtosios šalies. Tuo pačiu viešbutis pajuto ir turistų iš Rusijos mažėjimą.

„Rusų turistų sumažėjo, bet vasaros viduryje, liepą ar rugpjūtį, jų tikrai bus“, – įsitikinusi Katia save vadinanti mergina, kilusi iš šiuo metu prorusiškų separatistų kontroliuojamo Luhansko miesto.

Suprasti akimirksniu

  • Rusų turistų Turkijoje sumažėjo, bet ne drastiškai
  • Vis dažniau poilsį Turkijoje rusai planuojasi patys arba per užsienio šalių kelionių agentūras
  • Auga iraniečių ir ukrainiečių susidomėjimas Antalijos regiono kurortais
  • Atostogoms ne pirmą kartą pasirenkančių Turkiją lietuvių nemažėja, kai kurie net įsigyja butus

Anot viešbučio atstovės, tikėtina, kad šiemet poilsį Turkijoje dažniau rinksis jaunesni rusai, kurie įpratę savo keliones planuoti patys, pavyzdžiui, pasinaudodami garsia booking.com rezervacijų sistema.

„Tačiau poilsiauti norinčios močiutės su anūkais dažniausiai renkasi tik agentūrų siūlomus kelialapius“, – tikino „Kimeros Park“ darbuotoja, pridūrusi, kad pastaruoju metu jaučiamas ir atsipalaiduoti panorusių turistų iš Irano susidomėjimas Turkija.

Tuo, kad Turkijos kurortai be rusų turistų neliks, įsitikinęs ir kelionių organizatoriaus „Novaturas“ paslaugų organizavimo užsienyje vadovas Aivaras Mickevičius.

Rusams į Kremliaus rekomendacijas nusispjaut

Septynerių metų gido darbo Turkijoje patirtį turintis vyriškis priminė, kad tiesioginiai skrydžiai tarp Rusijos ir Turkijos miestų išliko, todėl nuskristi iš, pavyzdžiui, Maskvos į Stambulą, o iš pastarojo į norimą kurortą, kliūčių nėra. Be to, rusai nepraleidžia progos pasinaudoti kaimyninių šalių, tokių kaip Baltarusijos, kelionių agentūrų pasiūlymais į saulėtąją Viduržemio jūros pakrantę.

„Rusai į Turkiją nori, čia Putinas nenori, kad jie važiuotų“ , – tvirtina netoli Alanijos esančio Okudžalaro kurorte įsikūrusio „Meryan“ viešbučio vyriausiasis vadybininkas Imranas Torunas.

Anot jo, šiemet rusų turistų iš tiesų mažiau, tačiau bent jau jo vadovaujamas viešbutis to nepajuto, nes nėra orientuotas tik į poilsiautojus iš tam tikrų šalių.

„Pas mus tautybių mišinys. Labai daug vokiečių, olandų ir lietuvių turistų. Štai dabar iš 365 viešbučio kambarių net 80–yje įsikūrę lietuviai“, – džiaugėsi I.Torunas, o paklaustas, ar smarkiai skiriasi turistų iš skirtingų šalių poreikiai ir pageidavimai, tikino, kad dauguma poilsį šiame viešbutyje besirenkančių žmonių atvyksta su šeimomis ir tiesiog tikisi ramaus laiko ir gero aptarnavimo.

Luko Zadaracko nuotr./„Meryan“ viešbučio vyriausiasis vadybininkas Imranas Torunas
Luko Zadaracko nuotr./„Meryan“ viešbučio vyriausiasis vadybininkas Imranas Torunas

I.Torunas taip pat patvirtino „Kimeros Park“ atstovės žodžius apie augantį iraniečių susidomėjimą Turkija ir pažymėjo, kad pastarieji poilsį kaimyninėje musulmoniškoje, bet pasaulietiškoje šalyje, noriai renkasi nepaisant tam tikrų Irano valdžios atstovų raginimų čia nevykti.

A.Mickevičiaus teigimu, iraniečiai į Turkiją dažnai atvyksta tiesiog norėdami atitrūkti nuo griežtomis religinėmis normomis valdomos gimtinės. Tiesa, iraniečių, kaip ir rusų, kelias į Turkijos kurortus kiek komplikuotesnis. Skrydžių iš Irano į Antaliją ar Marmarį nėra, todėl iraniečiai pirmiausiai turi nuvykti į didesnį Turkijos miestą ir iš jo skristi į kurortines šalies zonas.

Kai kuriems lietuviams Turkija jau tapo namais

Didelių pokyčių lietuviams siūlomų kelialapių į Turkiją kainose ar į šią šalį keliaujančių tautiečių kiekyje šiemet nėra.

„Daugybė lietuvių važiuoja į Turkijos kurortus ne pirmą ir net ne antrą kartą“, – tikino A.Mickevičius, tokį populiarumą aiškindamas palankia kaina, lyginant su šalyje suteikiamų paslaugų kokybe. Be to, atostogas nebe pirmą sykį Turkijoje dažniausiai renkasi „viskas įskaičiuota“ maitinimo tipą pamėgę lietuviai, kadangi kitų Viduržemio jūros regionų šalių viešbučiuose ši paslauga arba nėra siūloma visai, arba jos pasirinkimas menkas.

Luko Zadaracko nuotr./„Novaturas“ paslaugų organizavimo užsienyje vadovas Aivaras Mickevičius
Luko Zadaracko nuotr./„Novaturas“ paslaugų organizavimo užsienyje vadovas Aivaras Mickevičius

Tiesa, „Novaturo“ atstovas pridūrė, kad net ir tokiu pačiu žvaigždučių kiekiu įvertini viešbučiai dažnai tarpusavyje gali smarkiai skirtis kokybe ir patikino, kad bene pagrindinis jų kokybės matavimo matas yra kaina – savaitės trukmės poilsis trijų ar keturių žvaigždučių viešbutyje su „viskas įskaičiuota“ už kelis šimtus eurų tikrai neprilygs analogiško lygio viešbutyje, prašančiame keliais šimtais eurų daugiau.

Galiausiai daliai lietuvių savaitės ar kelių viešbutyje su „viskas įskaičiuota“ nepakanka ir jie ryžtasi didesnei investicijai į nekilnojamąjį turtą Antalijos regione. Butų kainos Alanijoje ar Kemere pačios įvairiausios, todėl nuosavu būstu čia susidomi ne tik lietuviai, bet ir minėtieji rusai bei gausybė skandinavų ir vokiečių.

Anot A.Mickevičiaus, nusipirkti dviejų kambarių, apie 50 kv. metrų butą Alanijoje galima ir už 50 tūkst. Eur. Tiesa, noras gyventi prestižinėje vietoje esančiuose apartamentuose ant kalno su vaizdu į jūrą ir Alanijos centrą atsieina gerokai brangiau – net kelis šimtus tūkstančius eurų.

„Novaturo“ atstovas prasitarė, kad kelis butus prestižinėje Alanijos vietoje turi ir vienas turtingiausių Lietuvos verslininkų – tiesa, paprašytas įvardinti pavardę, A.Mickevičius tik tylėdamas nusišypsojo.

15min žurnalisto kelionę į Turkiją apmokėjo kelionių organizatorius „Novaturas“. Straipsnio turiniui tai įtakos neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius