-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Mitai ir realybė apie Dubliną: kodėl šį miestą verta rinktis kelionei?

Lietuvos oro uostai skelbia, kad į Palangos oro uostą vėl grįžo, didelio susidomėjimo sulaukę, tiesioginiai skrydžiai į Dubliną. Į Airijos sostinę skrydžiai nuo balandžio vykdomi iš visų trijų Lietuvos oro uostų. Iš Kauno oro uosto skrydžius vykdo „Ryanair“ oro bendrovė, o iš Vilniaus oro uosto – „Air Baltic“ ir „Ryanair“.
Dublinas, Airija
Dublinas, Airija / 123RF.com nuotr.

Linksmybių iki paryčių „sostine“ ar emigrantų mėgstama kryptimi lietuvių neretai tituluojamas miestas nustebins ir kitokių patirčių ieškančius. Keletas patarimų tiems, kurie Airijos sostinę pasirinks ilgesnėms atostogoms ar pažintiniam savaitgaliui.

Spalvingų Dublino durų paieškos

Turistus iš viso pasaulio Dublinas traukia įvairiapusiškumu – gatvės muzikantų šurmuliu, žaliuojančiais parkais, netikėta architektūra, jaukiomis suvenyrų krautuvėlėmis ir, žinoma, airiška muzika.

Viena įdomesnių atrakcijų chameleoniškajame Dubline yra atrasti kuo daugiau spalvingų durų. Jos tapo populiariu vietiniu akcentu ir netgi savotiška folkloro detale, kuri ryškiai atsispindi atvirukuose bei suvenyrų parduotuvėse.

Turistus iš viso pasaulio Dublinas traukia įvairiapusiškumu.

Apie spalvotų durų atsiradimą Dubline sklando keletas legendų. Viena jų susijusi su dviem airių rašytojais, gyvenusiais toje pačioje gatvėje. Legendoje teigiama, kad vienas jų, grįždamas namo vėlyvais vakarais ir nenorėdamas supainioti namų durų su kaimyno, nusprendė jas nudažyti žaliai. Kitas, atsakydamas kaimynui, savąsias nudažė raudonai. Taip gimė tradicija kone kiekvienas duris kaimynystėje dažyti išskirtine spalva.

Keltiškos muzikos garsuose Dublino architektūra, istorija ir kultūra netikėtais atspalviais susilieja į bendrą paveikslą, kuris apsilankiusiems čia ilgam išlieka atmintyje ir vilioja sugrįžti.

Nuo seniausios knygos iki sukilėlių kalėjime rastų išskirtinių eksponatų

Norintiems pažinti žinomiausias Dublino pažibas rekomenduojama aplankyti Kristaus katedrą, kurioje saugoma miesto globėjo Šv. Lauryno širdis. Ši XIII a. pastatyta katedra išsiskiria ne tik romaniniu ir ankstyvosios gotikos stiliumi, bet ir įspūdinga aplinka. Šv. Patriko katedra tituluojama didžiausia Airijoje, o joje galima išvysti ir knygos „Guliverio kelionės“ autoriaus Džonatano Svifto (Jonathan Swift) paminklą.

123RF.com nuotr. / Šv. Patriko katedra, Dublinas, Airija
123RF.com nuotr. / Šv. Patriko katedra, Dublinas, Airija

Lankytinų objektų Dubline sąraše – ir seniausias Airijos universitetas. Švenčiausios Trejybės kolegijoje didžiausias traukos centras yra senoji biblioteka, kurioje saugoma per 200 000 įvairiausių senų tekstų, rankraščių, brangiausių knygų. Į vieną tokių galima žvilgtelti iš arčiau – IX a. keltų vienuolių parašytą rankraštį, kitaip dar vadinamą Kelsų knygą.

Istorijos mylėtojams bei adrenalino ieškotojams rekomenduojama apsilankyti 1787 m. pastatytame Kilmainhamo Gaolio kalėjime. Čia organizuojamos ir ekskursijos, kurių metu kviečiama pamatyti vakarinio ir rytinio sparno kameras, koplyčią, kiemą bei muziejų, kuriame eksponuojami kalėjime rasti daiktai.

Ramybe dvelkiančios Dublino apylinkės

Neretai Dublinas tituluojamas vakarėlių „sostine“, tačiau šį mitą lengva sugriauti pavažiavus vos kelis kilometrus į vakarus nuo Dublino centro. Čia rasite didžiausią Europoje Fenikso parką – jis laukia norinčių pabėgti nuo Dublino šurmulio bei atsikvėpti. Šiame parke sutiksite ir ramiai iškylaujančius ar pasivaikščioti užsukusius vietinius gyventojus.

Neretai Dublinas tituluojamas vakarėlių „sostine“.

Čia pat galima pasigrožėti Velingtono obelisku, Fenikso kolona ar Popiežiaus kryžiumi bei apžiūrėti Airijos prezidento rezidenciją, o šeimos noriai lanko zoologijos sodą. Ištrūkus iš Dublino ir nukakus į tolimesnes jo apylinkes, ežerų, kalvų ir žalumos apsuptyje aptiksite dar daugiau istorinių pilių, abatijų, griuvėsių. Kylemoro abatija, Kašelio ir Blarnio pilys, Glendalocho slėnis su vienuolyno griuvėsiais – tai tik dalis lankytinų objektų, kurie verti kiekvieno keliautojo dėmesio.

123RF.com nuotr. / Dublinas, Airija
123RF.com nuotr. / Dublinas, Airija

Tiesioginius skrydžius iš Palangos oro uosto į Dubliną „Ryanair“ vykdo nuo balandžio 17 d. Be to, Palangos oro uostas keliautojams siūlo ir kitų patogių, tiesioginių krypčių: Londonas (oro bendrovės „Ryanair“ ir „Wizz Air“), Oslas (oro bendrovės „Norwegian Air Shuttle“ ir „SAS“), Ryga (oro bendrovė „Air Baltic“), Kopenhaga (oro bendrovė „SAS“).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius