Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujieji metai: kur švęsime šiemet

Egzotiški kraštai, Europos ir pasaulio didmiesčiai, prabanga tviskantys kruiziniai laivai, romantiškos viduramžių pilys ar jaukūs kalnų nameliai Alpėse – Naujųjų sutikimui dauguma ieško ypatingų vietų. Ne išimtis ir Lietuvos gyventojai, teigia Kelioniumanija.lt kalbinti kelionių organizatorių ir agentūrų atstovai. Ir šiemet daugybė tautiečių suplanavo Naujuosius metus sutikti svetur.
Kelionės akimirka iš Kambodžos
Kelionės akimirka iš Kambodžos / Lino Jonušo/BFL nuotr.

Daugiausia pasiūlymų – Naujuosius sutikti netolimose šalyse

Atsižvelgdami į Lietuvos turistų pomėgius, kelionių organizatoriai, kaip ir kiekvienais metais, nėrėsi iš kailio siūlydami įvairias progines keliones. Deja, turbūt lygiai taip pat remiantis ankstesnių metų patirtimi ir paklausa, Naujametinių kelionių geografija išliko gana skurdi, o išskirtinių šventinių idėjų, kur sutikti Naujuosius, buvo galima rasti vos vieną kitą.

Tradiciškai buvo siūloma Naujuosius sutikti Europos didmiesčiuose – Paryžiuje, Prahoje, Budapešte, Vienoje, taip pat Baltijos šalių miestuose – Rygoje, Ventspilyje, Taline – pakeliui aplankant ir kitas įdomias vietas bei klausantis įprastų ekskursijų vadovo pasakojimų.

Ne naujiena lietuviams ir įvairūs kruizai. Tiesa, kol kas populiariausiu Naujametiniu kruizu išlieka kelionė laivu Baltijos jūra, dažniausiai plaukiant iki Švedijos sostinės Stokholmo. Vis dėlto, šiemet nemažai žmonių rinkosi ir naujametinį kruizą Nilu lietuvių taip pamėgtame Egipte.

Všį „Ditmos projektai“ direktorė Edita Masaitytė džiaugiasi, jog lietuviai atranda ne tik Naujametines, bet ir Kalėdines keliones: „Šiemet sulaukėme didžiulio susidomėjimo kelionėmis, kurių metu galima buvo aplankyti Kalėdines muges Vokietijos miestuose. Kol Lietuvoje dar neturime kalėdinės mugės tradicijų, lietuvius traukia galimybė savo akimis pamatyti judriausiose miestų aikštėse ir gatvėse įsikūrusius menininkus, įsigyti jų dirbinių, paskanauti tikrų vokiškų dešrelių ir karšto vyno“.

Renkasi ir šiltus kraštus, ir sniego karaliją

Kaip ir kasmet, daugybė žmonių, viduržiemį pasiilgusių saulės glamonių ir šilumos, Naujuosius nusprendė pasitikti šiltuose kraštuose – Egipto, Kanarų salų, Tailando kurortuose. O tie, kurie nebijo šalčio ir sniego, galėjo rinktis Laplandiją, Alpių kalnų slidinėjimo kurortus. „Išvykas į Laplandiją organizuojame tik per Kalėdas ir Naujuosius metus, todėl šios itin šventiškos kelionės, kurių metu lankomasi pas tikrą Kalėdų Senį, kasmet sulaukia labai didelio susidomėjimo,“ – pasakojo Dobilė Majauskienė, UAB „Guliverio kelionės“ turizmo vadybininkė.

Slidinėjimo entuziastai, nepaisydami aukštesnių kainų kalnų kurortuose švenčių laikotarpiu, taip pat nevengia suderinti dviejų malonumų – slidinėjimo ir Naujametinės nakties linksmybių. „Pernai Naujuosius sutikome Prancūzijoje, kadangi kaip tik slidinėjome kalnuose,“ – įspūdžiais dalijosi vilnietė Agnė. „Niekada nepamiršiu to vakaro, nes Naujieji užsienyje, rodos, visai kitaip ateina – ten daugiau linksmų (ne girtų!) veidų, o šampanas net pigesnis negu Lietuvoje. Be to, snieguotos kalnų viršūnės ir jaukus židinys kalnų namelyje sukūrė ypatingą šventinę atmosferą.“
Belieka pasidžiaugti, kad Lietuvos gyventojai renkasi vis įvairesnes keliones. „Be abejo, tradicinės Naujametinių kelionių kryptys yra Egiptas, Alpių šalys, į egzotiškas šalis – Vietnamą, Kambodžą, Maldyvus ar Jungtinius Arabų Emyratus – keliauja pavieniai turistai,“ – teigia kelionių agentūros „Glotera“ turizmo skyriaus vadovė Kristina Navikaitė.

Kaip ir kasmet, daugybė žmonių, viduržiemį pasiilgusių saulės glamonių ir šilumos, Naujuosius nusprendė pasitikti šiltuose kraštuose.

„Būtų sudėtinga išskirti vieną populiariausią kryptį, nes šiuo metu esame išpardavę visas naujametines keliones visomis mūsų siūlytomis kryptimis. Anksčiausiai pajutome susidomėjimą kelionėmis į Tailandą ir šio sezono naujiena – kruizais Nilu,“ – apibendrina Irma Korsakaitė, kelionių organizatoriaus „Tez Tour Lietuva“ rinkodaros vadovė.

Kad netektų stypsoti minioje šėlstančių paauglių

Renkantis Naujametinę kelionę svarbu iš anksto išsiaiškinti, ar į kelionės kainą įeina naujametinė vakarienė ar šventinis koncertas. Gali tekti papildomai mokėti už šventinę vakarienę bei programą, siūlomą viešbučio, kuriame apsistojate, o kartais – ir patiems paieškoti vietos, kur laikrodžiui išmušus dvylika galėtumėte pakelti šampano taurę.

Deja, kai kurių organizatorių siūlomos „Naujametinės“ kelionės niekuo nesiskiria nuo įprastų ekskursijų ar poilsinių kelionių. Labai dažnai vien dėl to, kad tokios išvykos data sutampa su šventėmis, kelionių organizatorius priklijuoja etiketę „Naujametinė kelionė“ ir siūlo pasitikti naujus metus lankomo miesto gatvėse.

Taigi gali atsitikti taip, kad veltui vešitės proginę suknelę ar smokingą: Naujuosius teks pasitikti besistumdančioje ir įsilinksminusioje minioje tiesiog miesto ar kurorto centre. Kelionių organizatorius tegalės jums garantuoti „gerą nuotaiką ir nemokamus fejerverkus“.

Tačiau kas vieniems yra trūkumas, kitiems gi – privalumas. „Prieš dvejus metus Naujuosius sutikome Paryžiuje,“ – pasakoja kaunietė Rasa. „Pripratusi Naujuosius metus sutikti šeimos ratelyje prie televizoriaus netikėtai patekau į visišką chaosą: tūkstančiai besilinksminančių žmonių ir puiki šventinė nuotaika. Tai buvo įspūdingiausia šventė mano gyvenime. Tik šventinių fejerverkų trūko – jie šiame mieste yra uždrausti“.

Sunkmetis pakoregavo kelionių kainas

Atsižvelgiant į mūsų šalį užklupusį sunkmetį, kelionių rinkos senbuviai nurodė, jog šiemet šventinių kelionių kainos buvo apie 10–15 proc., o kai kuriais atvejais ir 30 proc. mažesnės, lyginant su pernai metais.

Tačiau net ir ekonominis sunkmetis neatbaidė norinčiųjų Naujuosius švęsti užsienyje. Beveik visi kalbinti kelionių organizatorių atstovai tvirtino, kad norinčiųjų vykti į populiariausias Naujametines keliones, kaip ir pernai, buvo daugiau, nei buvo pasiūlyta vietų. „Lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, turistų skaičius sumažėjo vos keliomis dešimtimis. Visų krypčių kelionės šventiniam laikotarpiui bei iš karto po švenčių buvo išparduotos visu 100 procentų“ – tvirtino I. Korsakaitė.

Be abejo, kiekvienas renkasi pagal kišenę: priklausomai nuo krypties, transporto rūšies, nakvynių skaičiaus, Naujametinių kelionių į užsienį kainos svyruoja nuo 300 Lt pasirinkus kaimynines šalis iki keleto tūkstančių litų vykstant į tolimuosius kraštus. „Sunkmetis mažiau palietė prabangiai keliaujančiųjų segmentą, tuo tarpu pigesnių kelionių paketų paklausa mažėjo“ – tvirtina K. Navikaitė.

Tiems, kas šiemet nespėjo į traukinį...

Neverta ieškoti Naujametinės kelionės „paskutinės minutės“ pasiūlymų likus kelioms dienoms iki lemtingosios valandos. Tokias progines keliones žmonės paprastai susiplanuoja iš anksto, kadangi vietų skaičius paprastai būna ribotas. „Ir paskutiniosiomis gruodžio dienomis sulaukėme Naujametinėmis kelionėmis susidomėjusių žmonių skambučių, tačiau jau nebeturėjome ką jiems pasiūlyti“ – teigė D.Majauskienė.

Naujametinių kelionių viliotinis paprastai prasideda jau rudens pradžioje, o tokių kelionių pirkimo įkarštis – lapkričio vidurys. Žmonės, mėgstantys pasirinkti iš didesnio viešbučių skaičiaus, skuba iš anksto rezervuoti vietas ir pasinaudoti išankstinio pirkimo nuolaidomis. Tuo tarpu slidinėjimo mėgėjai kelionę į kalnus dažnai pradeda planuoti dar vasarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius