Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Masines nemokamas ekskursijas organizuojantis Albertas Kazlauskas: „Apie Vilnių žinome per mažai“

Nemokamas masines ekskursijas po Vilnių organizuojantis buvęs banko darbuotojas Albertas Kazlauskas gido pažymėjimą gavo tik prieš pusantrų metų. Norėdamas įsilieti į turizmo rinką šią vasarą jis pradėjo rengti ekskursijas draugams, o jau po mėnesio į jas rinkosi dešimtys nepažįstamųjų – taip natūraliai atsirado nemokamos masinės ekskursijos. Dabar tai – pagrindinė vilniečio veikla.
Temos: 2 Ekskursija Vilnius
Arturasz Photography nuotr./Albertas Kazlauskas
Arturasz Photography nuotr./Albertas Kazlauskas

– Kaip kilo mintis organizuoti nemokamas masines ekskursijas?

– Tokio tikslo – organizuoti masines ekskursijas – neturėjau. Išėjo netyčia. Istorija paprasta: pusantrų metų esu licencijuotas gidas, tačiau apie metus gido pažymėjimas praktiškai gulėjo stalčiuje. Tik šią vasarą nusprendžiau turizmu užsiimti rimtai, nes pavargau nuo ofisinio darbo banke.

Prie draugų pradėjo jungtis ir visiškai man nepažįstami žmonės. Tuos pačius maršrutus teko kartoti ne vieną kartą, nes norinčių ateiti buvo vis daugiau. 

Pradžia buvo sunki. Birželį dar neturėjau jokių kontaktų, užsakymų, pajamų. Tai buvo liūdnas laikas. Tada suorganizavau keletą ekskursijų draugams, tikėdamasis, kad jie galbūt mane rekomenduos kitiems.

Prie draugų pradėjo jungtis ir visiškai man nepažįstami žmonės. Tuos pačius maršrutus teko kartoti ne vieną kartą, nes norinčių ateiti buvo vis daugiau. Galų gale žodis pasklido taip plačiai, kad teko susikurti atskirą puslapį feisbuke „Gatvės gyvos“.

Jį susiradę žmonės pradėjo masiškai dalintis informacija apie ekskursijas. Tuomet, be mano žinios, informacija pradėjo sklisti net tokiuose portaluose kaip vilnius-events.lt. Taigi, viskas įvyko ir iki šiol vyksta tarsi savaime, bet harmoningai.

– Kaip suprantu, ekskursijų plano su tiksliu jų skaičiumi, datomis nėra?

Feisbuko puslapis „Gatvės gyvos“ atsirado liepos 1 dieną. Jame skelbiu apie artimiausias ekskursijas. Konkretus ekskursijų kiekis nėra suplanuotas – jų bus tol, kol žmonėms reikės. Ir kol nestigs motyvacijos man. Kol kas abu šie elementai tikrai savo vietoje.

Arturasz Photography nuotr./Masinė ekskursija Užupyje
Arturasz Photography nuotr./Masinė ekskursija Užupyje

– Ekskursijos organizuojamos ne tik sostinės centre, Užupyje, bet ir kituose Vilniaus gyvenamuosiuose rajonuose. Kaip sudaromi maršrutai, pasirenkamos vietos, objektai? 

– Dažniausiai maršrutai sudaromi mano paties nuožiūra: noriu pasakoti tai, kas man atrodo įdomu. Kadangi esu visiškai nepriklausomas, mėgaujuosi laisve dėliodamas taškus žemėlapyje.

Tačiau stengiuosi atsižvelgti ir į dalyvių nuomonę – būtent jų pageidavimu gimė maršrutai po Naujininkus, Žvėryną. Tiesa, tikrai neapsiribosiu rajonų pavadinimais. Bus ir teminių ekskursijų, pavyzdžiui, apie Vilniaus gynybinę sieną.

– Kam skirtos šios ekskursijos – vilniečiams, norintiems pažinti savo miestą, turistams?

– Jos skirtos visiems, kas nori pažinti Vilnių. Ne paslaptis, kad mes patys apie šį didingą miestą žinome labai mažai. O kai žinosime daugiau, suprasime, kokioje nuostabioje vietoje gyvename. Tikiu, kad savo krašto pažinimas net mažina emigraciją.

– Kas žmonėms įdomiausia?

– Dalyviams, žinoma, įdomūs įvairūs pikantiški faktai, tačiau kažką konkretaus išskirti būtų sunku, nes žmonių ateina labai įvairių: kartais labai giliai susipažinę su istorija gidai, kartais tiesiog porelės, kurios nori smagiai pasivaikščioti vakare nepažįstamomis gatvėmis.

– Kaip Jūs pats vertinate Vilnių: ar jis patrauklus gyventi, pramogauti?

– Tikrai taip. Net mokslininkai yra sakę, kad pusės milijono žmonių miestas (toks yra Vilnius) – idealiausias gyvenimui.

Jis nei per didelis, nei per mažas. Renginių Vilniuje dabar yra kaip tikrai kultūriškai pažangiame mieste.

Kita vertus, visai šalia yra gamta, jei norisi pabėgti nuo miesto triukšmo. Aš pats gimiau Vilniuje, teko nemažai keliauti, epizodiškai pagyventi kitur. Tačiau geriausiai yra čia.

– Papasakokite apie artimiausias ekskursijas: kur rasti informaciją apie jas?

– Visą informaciją apie ateinančias ekskursijas rasite „Facebook“ puslapyje „Gatvės gyvos“. Tai yra vienintelis oficialus informacijos šaltinis, tad visus pakeitimus, naujausias žinias rasite tik čia. Mes negalime atsakyti už informaciją, kuri skelbiama kituose portaluose.

Norėdami sužinoti apie artėjančias ekskursijas, pasitikrinkite puslapyje esantį ateinančių „Įvykių“ sąrašą.

Arturasz Photography nuotr./Masines ekskursijas veda gidas Albertas
Arturasz Photography nuotr./Masines ekskursijas veda gidas Albertas

– Gal po sėkmės Vilniuje yra minčių panašias ekskursijas organizuoti ir kituose Lietuvos miestuose?

– Kol kas jokių planų plėstis į kitus miestus nėra, užtenka veiklos ir Vilniuje. Tačiau, jei kas nors turi pasiūlymų, tikrai gali kreiptis į mane.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius