Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paaiškėjo, kas vyks į Keniją – paskelbti fotokonkurso „Pasaulis tavo akimis“ nugalėtojai

Penktadienio vakarą Vilniuje, kino teatre „Multikinas“, paskelbti fotokonkurso „Pasaulis tavo akimis“ nugalėtojai. Jais tapo įsimintiniausias nuotraukas ir pasakojimus atsiuntę autoriai Berta Tilmantaitė, Saulius Damulevičius ir Akvilė Norkutė. Pastaroji sausį vyks į Keniją – jai atiteko pagrindinis konkurso prizas.
Pirmos vietos nugalėtoja Akvilė Norkutė
Fotokonkurso „Pasaulis tavo akimis“ nugalėtoja Akvilė Norkutė prie savo nuotraukų. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Europos metams vystymuisi minėti skirtas fotoreportažų konkursas sudomino gausų būrį profesionalių fotografų ir fotografijos mėgėjų – keliautojų, savanorių ir kitais tikslais besivystančiose šalyse apsilankiusių žmonių.

Iš beveik 80-ies užsiregistravusių savo darbus konkursui atsiuntė 49 žmonės. Komisija turėjo gerokai pavargti, rinkdama nugalėtojus.

„Nugalėtojai A.Norkutė, B.Tilmantaitė ir S.Damulevičius atitiko labai aukštus konkurso reikalavimus: fotografijų meninės kokybės, vystymosi problematikos atspindėjimą, ir raiškų, tikslų tekstą, papildantį vaizdą“, – sakė viena iš konkurso organizatorių, Nacionalinės nevyriausybinių vystomojo bendradarbiavimo organizacijų platformos komunikacijos vadovė Giedrė Biržytė.

Pasak jos, vystymasis yra gana nauja tema Lietuvoje, tad konkurso rengėjai galėjo tik spėlioti, ar dalyviai tinkamai supras konkurso tikslą ir bus pakankamai norinčių dalyvauti.

Galime pasidžiaugti ir net fiksuoti pokytį: yra daug keliaujančių žmonių, žvelgiančių giliau, už stereotipų rėmų.

„Juk reikia ne tik keliauti – reikia atrasti neturistinę besivystančių šalių realybę ir stengtis suprasti platesnį problemų kontekstą.

Maža to, vienas konkurso reikalavimų buvo laikytis vaizdavimo etikos ir pateikti fotografijas, tik esant fotografuojamų asmenų sutikimui. Tai – didelis iššūkis bet kam“, – kalbėjo pašnekovė.

Tačiau nuogąstavimai nepasitvirtino – konkursas sulaukė didžiulio susidomėjimo: didžioji dalis nuotraukų ir pasakojimų atitiko visus reikalavimus, tad varžėsi dėl nugalėtojų vardo ir prizų.

„Galime pasidžiaugti ir net fiksuoti pokytį: yra daug keliaujančių žmonių, žvelgiančių giliau, už stereotipų rėmų.

O apie konkurso nugalėtojus galima pasakyti, kad jie turi pastabią akį, jautrią širdį ir kritišką protą. Be šių dalykų nebūtų pataikyta į esmę. Reikia labai vertinti tokius žmones, nes jie yra tikras šalies elitas“, – sakė G.Biržytė.

Gražūs vaizdai slepia neturistinę vietinių kasdienybę

Konkursui atsiųstą medžiagą vertino komisija, kurią sudarė keliautojas ir fotografas Tomas Tumalovičius, AidWatch stebėtojas Julius Norvila, kino festivalio „Nepatogus kinas“ organizatorius Gediminas Andriukaitis, fotografė ir www.easyfoto.lt įkūrėja Rūta Šimonytė, portalo 15min.lt rubrikos „Pasaulis kišenėje“ redaktorė Raimonda Mikalčiūtė bei viešosios įstaigos „Europos namai“ direktorė Judita Akromienė.

Laimėtojai buvo renkami atsižvelgiant į abu kriterijus – stiprūs turėjo būti ir užfiksuoti kadrai ir papasakota istorija.

Jie pastebėjo, jog visi konkurso dalyviai buvo stiprūs, tačiau dažnai pasitaikydavo, kad pateikusieji gerų fotografijų, parašė silpnus tekstus arba atvirkščiai.

Laimėtojai buvo renkami atsižvelgiant į abu kriterijus – stiprūs turėjo būti ir užfiksuoti kadrai ir papasakota istorija.

„Kiekviena fotografija įstringa atmintin ir turi kitą dimensiją, ją autoriai išplečia tekstu. Ir todėl tai nebėra tik kūju užsimojęs vyras (šios nuotraukos autorius – Saulius Damulevičius, Kingtom, Fritaunas, Siera Leonė).

Fotokonkurso dalyvio nuotr./Saulius Damulevičius 2014 m. Siera Leonė. Kingtom Fritaunas
Fotokonkurso dalyvio nuotr./Saulius Damulevičius 2014 m. Siera Leonė. Kingtom Fritaunas

Tai – simbolis vergoviškos kovos su skurdu, nes vyras dirba šiukšlyne, ieškodamas „naudingų iškasenų“, savotiškai pavergtas iškreiptos sistemos. Tuo tarpu užsienio korporacijos dirba, išgaudamos ir išveždamos šalies žemėje slypinčius tikrus turtus – deimantus“, – sakė konkurso rengėjai.

Kartu su kitos nugalėtojos Akvilės Norkutės fotografijomis galima apskrieti pasaulį ir labai tiesiogiai pajusti kaip grožis kartais turi savo „tamsiąją“ pusę.

Fotokonkurso dalyvio nuotr./Akvilė Norkutė 2015 m. Mauritanija
Fotokonkurso dalyvio nuotr./Akvilė Norkutė 2015 m. Mauritanija

Pavyzdžiui, po išraiškingu dangumi nuostabiai švytintis žuvimi nuklotas vandenyno krantas – tai žvejų išgyvenimo dramos, o ne gerovės išraiška.

Kartu su kitos nugalėtojos Akvilės Norkutės fotografijomis galima apskrieti pasaulį ir labai tiesiogiai pajusti kaip grožis kartais turi savo „tamsiąją“ pusę.

Mauritanijos žvejai netenka savo pajamų ir maisto šaltinio, nes užsienio kompanijos taip pat žvejoja jų vandenyse ir po jų žvejybos vietiniams nebelieka žuvų.

„Geltoni sodrūs sieros dūmai, kurie šiaip jau labai gražūs pažiūrėti, iš tiesų neša ankstyvą mirtį vyrams, dirbantiems už kelis dolerius šį kenksmingą sieros išgavimo darbą Indonezijos sieros kasyklose“, – apie dar vieną nugalėtojos užfiksuotą kadrą kalbėjo G.Biržytė.

Fotokonkurso dalyvio nuotr./Akvilė Norkutė 2013 m. Indonezija
Fotokonkurso dalyvio nuotr./Akvilė Norkutė 2013 m. Indonezija

Sunku net įsivaizduoti, kiek darbo įdėta į žurnalistės ir fotografės Bertos Tilmantaitės mini reportažus iš Malaizijos jūros klajoklių gyvenimo ir Peru jūros dumblių rinkėjų gyvenimo.

Tai yra atverianti akis patirtis, kuri galima tik šių atkaklių ir atsidavusių žmonių dėka.

Fotokonkurso dalyvio nuotr./Berta Tilmantaitė 2013 m. Malaizija
Fotokonkurso dalyvio nuotr./Berta Tilmantaitė 2013 m. Malaizija

„Aktyvus dalyvavimas fotokonkurse įkvepia mus organizatorius, nes tai reiškia, kad žmonės supranta poreikį ir įsipareigojimą būti neabejingais pasaulio problemoms.

Vienas konstruktyviausių atsakų tam – gilintis į priežastis ir garsiai išreikšti savo nuomonę. Tą ir skatina daryti nevyriausybinės organizacijos, toks ir yra Europos metų vystymuisi tikslas“, – pastebėjo G.Biržytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius