Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ryškiausios indiškos spalvos – Radžastane (nuotraukos)

Indijoje gyvena daugiau nei 1,1 milijardo žmonių, didžiausia jų dalis – Radžastano valstijos gyventojai . Radžastano valstijos plotas apima 342 236 kv.km, Radžastanas turi 56 473 122 gyventojus ir ribojasi su Pakistano siena.
Indiškos spalvos ir šypenos visur.
Indiškos spalvos ir šypenos visur. / voyage-voyage nuotr.
Temos: 1 Indija

Viso Indijoje yra 28 skirtingos valstijos, Radžastanas pati spalvingiausia ir didžiausia Indijos valstija. Vietiniai gyvenatojai sako, kad žmonės čia kitokie, ne tik dėl itin šilto klimato (vidutinė metinė temperatūra +32), bet ir dėl spalvų  gausos, kurios nusplavina visą gyvenimą.

Radžastano akcentai:

Raityti vyrų ūsai. Jei Indijoje pamatei vyriškį su raitytais ūsais, gali manyti, kad jis kilęs iš Radžastano. Raityti ūsai atspindi pastikėjmą savimi, vyro brandumą. Be abejo tai stiliaus ir mados dalis, kuri nesensta jau šimtmečius.

Spalvoti turbanai. Juos vyrai dėvi įvariomis progomis: kasdienai arba ypatingai šventei pasipuošti. Turbanas karštą vasaros dieną gali apsaugoti nuo saulės, taip pat būti iškilmingu stiliaus akcentu.

Dykumos. Radžastanas yra viena didelė dykuma, kurios oazėse įsikūrę miestai ir miesteliai. Keliaujant po Radžastaną tiesiog privaloma paklaidžioti su kupranugariais po dykumą, nes Radžastanas tai neapsakomų milžiniškų smėlynų kraštas.

Kupranugariai ir drambliai. Daug laisvėje gyvenančių kupranugarių skabo lapus nuo medžių, draugiški, neįkyrūs ilgakakliai kupročiai visada pasirengę susipažinimui jei turi kuo juos pavaišinti. Kupranugariai taip pat gelbsti vietiniams gyventojams dirbdami žemę, neretai dalyvauja fotosesijose su atvykėliais. Dramblių Radžastane taip pat apstu, šių milžinų gerbėjams vietiniai siūlo įvairių pramogų jodinėant jais.

Rožės. Nacionalinis šios valstijos augalas. Rožių žiedlapiai beriami atvykusiam ant galvos – pasveikinimo gestas. Dubenis su vandeniu į kurį suberti rožių žiedlapiai – populiarus namų dekoracijos akcentas. Rožių girliandos puošia atvykusio į Radžastaną kaklą – taip sveikinami svečiai ir linkima jiems sekmės. Rožių vanduo, aliejus, kvepalai – Radžastano moterų parfumerijos dalis. Rožių gėrimas – tiesiog reikia paragauti.

Ežerai ir rūmai. Kadangi Radžastane vyrauja dykumos, ežerai labai gerbiami, garbinamas pats vanduo. Norint atsidekoti dievams už vandenį vietiniai šalia ežero, pačiame ežere stato milžiniškus rūmus, kuriuose gyvena maharadžos. Udaipūro mieste Radžastane stūgsto žymusis "Lake Palace" viešbutis, norint patekti į jį reikia perplaukti valtimi ežerą.

Maharadža – karališkosios šeimos titulas paveldimas iš kartos į kartą. Dabartiniai maharadžos neturi jokios politinės galios, bet vietinių gyventojų yra labai gerbiami, dėl savo kilmingos priedermės ir turto.

Tvirtovės (fortai). Kiekvienas didesnis Radžastano miestas turi tvirtovę, dažniausiai miesto struktūra yra tokia: ant kalvos stovi milžiniška tvirtovė, o kalno papėdėje įsikūręs miestas. Dabar jau daugumą tvirtovių galima aplankyti ir pamatyti kokius šedevrus 14–16 amžuje sukūrė žmonės. Tvirtovės buvo statomos dievams ir maharadžoms.

Maži kaimeliai. Pakelėse, kalnuose, dykumynuose yra įsikūrusių daug mažų kaimelių. Kiekvienas kaimelis turi savo tradicijas, ritualinius šokius, dievą kurį garbina labiausiai. Pvz.: sausresnėse apylinkėse garbinamas lietaus dievas.

Lėlių teatras. Atkeliavęs iš Radžastano ir paplitęs visoje Indijoje. Vaidinimas vyksta taip: už nedidelės scenos sutūpę žmonės laviruoja siūlais, kitoje scenos pusėje šoka siūlais valdomos lėlės, dešinėje pusėje scenos sėdi du muzikantai, kurie muša būgnais ir dainuoja vaidinimo istoriją. Vaidinimai atkeliavę iš senovės ir kiekvienas turi didelę reikšmę. Vietiniai sako, jei nori tokio gvenimo kaip spektaklyje turi jį suvaidinti – tuomet noras išsipildys.

Šikšnosparniai. Leidžiantis saulei tūkstančiai šikšnosparnių pratūnoję visą dieną fortuose, sukyla ir suka ratus aplink miestą. Įspūdingas reginys atvykėliams, vietiniams – kasdienybė.

Dainos ir muzika. Supa visur: traukinyje, rikšoje, mašinoje, parduotuvėje, gatvėje, šventykloje, prabundant ir užmiegant. Radžastanas dainingiausia Indijos valstija.

Moterų auskarai. Milžiniški auskarai puošia ne tik Radžastano moterų ausis, bet ir nosis.

Spalvoti moterų sariai. Tamsių tonų sarius vilki tik musulmonės, visos kitų religijų atstovės tviska įvairiomis spalvomis. Populiariausi spalvų deriniai: raudona ir geltona, raudona ir žalia, mėlyna ir balta.

Smėlio pūgos. Užklumpa taip pat netikėtai kaip ir baigiasi – kasdienis reiškinys.

Juokas ir šypsenos. Visur ir visada.

Pakistano siena. Radžastanas ribojasi su Pakistano siena, dažna pokalbių tema – Pakistano ir Indijos santykiai. Kaimelių gyventojai visiškai apolitiški. Jeigu teko keliauti po Pakistaną, didelė tikimybė, kad Indijos viza bus išduodama daug sunkiau.

Rožinė, mėlyna ir auksinė. Trys spalvos – trys miestai, labiausiai atspindintys Radžastaną: Džaipūras (kitaip vadinamas rožiniu miestu, pastatytas iš rožinių plytų), Udaipūras (mėlynasis miestas, pastatytas iš ryškiai mėlynų plytų), Džaisalmer (auksinis miestas, pastatytas iš aukso spalvos plytų). Visi miestai įsikūrę forto papėdėse. Vienas už kitą įspūdingesni savo architektūra, didybe, žmonių draugiškumu.

Kalnai. Pavieniai, bet ekstremalūs, norint įveikti 20 km reikia važiuoti vieną valandą serpantinais.

Vairavimo ypatumai. Kaip ir visoje Indijoje – beprotiški. Daugumoje valstybių vairuojama laikantis dešinės kelio pusės, kai kuriose – kairės, Indijoje gali važiuoti taip kaip nori. Vetiniai pokštauja, jei nori vairuoti Indijoje reikia tik indiškų teisių ir daug sekmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius