Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šeimos atostogos: kur ilsėtis Latvijoje

Darbas, darbas, darbas, o, jau atostogos ant nosies, o suplanuoti nieko nespėjau... Statistika rodo, kad į neplanuotų atostogų gniaužtus papuola pusę šalies gyventojų. Jei esi su šeima, taip paprastai paskutinę minutę kelialapio į norimą vietą nenusipirkti.
Vos už 70 kilometrų nuo Palangos poilsiautojų laukia Liepoja
Ryga / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kas lieka? Sodas, išvyka prie ežero, gal dar kelios dienos lietuviškame pajūryje, jei koks draugas susimildamas užleis butą. Jei dar nesvarstėte, tai kaip alternatyva įprastiems scenarijams yra pastaruoju metu lietuvių pamėgta Latvija. Valiuta ta pati, mentalitetas panašus, tad bendrą kalbą greitai rasite, o atstumas vos keli šimtai kilometrų – ir iš tolimiausio Lietuvos kampelio pasieksite per kelias valandas.

Siūlome jums penkias vietas Latvijoje, kur galėsite atsipūsti su šeima.

„Scanpix“ nuotr./Jūrmalos paplūdimys
„Scanpix“ nuotr./Jūrmalos paplūdimys

1. Jūrmala

Miestas, kur lietuvių kalba skamba taip pat dažnai kaip latvių ar rusų. Ne veltui Jūrmala yra pripažinta šeimos atostogų sostinė Latvijoje – papasakosime, kodėl.

Jūrmala – pajūrio miestas, kurio balto smėlio paplūdimių ilgis siekia 26 km, o paplūdimius juose pušynai. Pripratusiems prie lietuviško pajūrio, kur piko metu nėra kur ir musei nutūpti, Jūrmalos paplūdimyje pasijausite kaip liukso viešbučio kambaryje – žmonių čia mažai.

Jei pajūris nusibos, ar oro sąlygos subjurs, mieste yra vandens pramogų parkas. Jūrmaloje yra ne viena gydykla, garsėjanti gydomaisiais dumblais ir mineraliniu vandeniu. Ne veltui tai vienintelis miestas Latvijoje, turintis Sveiko miesto statusą.

Išsiilgusiems gamtos siūlome aplankyti Kemerių pelkę – ji garsėja populiarumu tarp turistų. Po rekonstrukcijos atidarytas Didžiosios Kemerių pelkės takas, kuriuo galima pasivaikščioti tiesiog pelke ir pajausti jos gyvenimo ritmą iš arti. „Liepteliu galima patekti į samanų, pelkės pušelių, akivarų, tamsių ežerėlių ir gailių kvapų karalyste“, vilioja organizatoriai.

Kiekvienu sezonu ir kiekvienu metų laiku mieste siūloma daugybė pramogų kiekvienam miesto svečiui – meno parodos, vietiniai ir tarptautiniai koncertai bei kitokios pramogos. Mieste stovi populiariausia vasaros sezonu Latvijoje Dzintaru koncerto salė, tai renginių tikrai nepritrūksit, kada benuvažiuotumėte.

Wikipedia nuotr. /Cėsis
Wikipedia nuotr. /Cėsis

2. Cėsis

Jei vaikai panirę į knygas apie riterius, jums laikas susiruošti į Cėsį. Tai vienas seniausių miestų Latvijoje, čia buvo įsikūręs pats Livonijos ordino magistras. Šiaurės Latvijoje esantį miestą supa miškai, apylinkėse gausu ežerų, pro jį teka Gaujos upė – čia pat ir Gaujos nacionalinis parkas.

Miesto pažiba – centre esantis pilies kompleksas. Čia vykdomas gyvosios istorijos projektas – kiekvienas gali tapti viduramžiu riteri ar dama, pasimokyti amatų ar karybos, ar paplaukioti valtele pilį juosiančiu ežeru.

Jei išsiilgsite kultūros, geriausiai važiuoti liepos ir rugpjūčio mėnesiais – čia vyksta Meno festivalis. Jame rengiami pasirodymai, koncertai, renginiai po atviru dangumi, parodos ir kūrybinės dirbtuvės, kuriose kiekvienam suteikiama proga tapyti, išbandyti amatininkystės įgūdžius.

Maija parkas yra poros juodųjų gulbių namai. Čia taip pat galima rasti nuotykių kupiną žaidimų aikštelę mažiesiems keliautojams. O vyresniems yra nuotykių parkas su 16 m aukščio trijų sudėtingumų lygių kliūčių ruožu.

Wikipedia nuotr. /Venspilis
Wikipedia nuotr. /Venspilis

3. Ventspilis

Jei būtų protamūšis ir reikėtų atsakyti, kuris miestas asocijuojasi su karvėmis, dažno pirmas atsakymas būtų „Venspilis“. Tai miestas pagarsėjęs visame pasaulyje stilizuotų karvių skulptūromis.

Venspilis – dar vienas draugiškas šeimai Latvijos miestas, įsikūręs Baltijos pajūryje. Nors miestas garsėja kaip uostamiestis, bet paskutinį dešimtmetį miestas įspūdingais tempais virsta kurortu. Nuo uosto ir galite pradėti savo pažintį su uostamiesčiu – čia rengiami turai laivu, tad vaikams išvyka laivu turėtų labai patikti.

Venspilyje yra pirmasis paplūdimys Baltijos šalyse, kuriam suteiktas Mėlynosios vėliavos paplūdimio pavadinimas. Baltame smėlėtame paplūdimyje įrengti krepšinio lankai, žaidimų aikštelės ir sporto įranga, todėl tai yra puikus poilsio kompleksas. Mieste yra ir vandens pramogų parkas.

Mieste yra pajūrio muziejus po atviru dangumi keturių hektarų plote, eksponuojamos jūrinės žvejybos valtys ir didžiausia inkarų kolekcija Baltijos šalyse. Muziejuje lankytojai gali pasivažinėti daugybę traktorių ir traukiniu „Locotractor". Siaurukas ypač populiarus tarp vaikų – tai du kilometrus besidriekianti siaura geležinkelio linija, jungianti pajūrio muziejų po atviru dangumi, pajūrio parką ir nuotykių parką. Miesto centre vasaros sezonu metu įsikūręs atrakcionų parkas, tad linksmybes iš pajūrio galite perkelti čia.

Antrą liepos savaitę mieste vyksta Jūros šventė – miestas užpildomas muzika ir renginiais, todėl jei norite ne tik ramaus poilsio, bet ir šurmulio – sveiki atvykę.

Wikipedia nuotr. /Kuldyga
Wikipedia nuotr. /Kuldyga

4. Kuldyga

Jei ieškote vietos, kuri būtų kaip „pas močiutę kaime“, tada Kuldyga yra geras pasirinkimas. Vakarų Latvijoje esantis miestas nors ir nedidelis, tačiau turtingas savo istorija, o apylinkėse yra aktyvių pramogų visai šeimai, tokių kaip pėsčiųjų takai, dviračių takai ar pajodinėti žirgais. Jei kyla noras pamėtyti meškerę iš valties ir išbandyti savo jėgas žūklėje, tada Kuldyga – tai ko reikia.

Per miestą teka Ventos upė, o joje yra Ventos slenkstis – plačiausias natūralus krioklys Europoje, kurio plotis 249 metrai. Per upę eina ir plytų tiltas, kuris yra vienas ilgiausių tokio tipo tiltų Europoje. Filmavimo grupės specialiai važiuoja čia, kad galėtų atkurti XIX a. atmosferą.

Su upe susiję ir daugiau lankytinų vietų – tai Kuldygos viduramžių istorinis centras šalia Alekšupytės – miestelio pastatų statybos ansamblis prie upės, kas pelnė miestui Latvijos Venecijos apibūdinimą; Alekšupytės krioklys – aukščiausias (4,5 m) krioklys Latvijoje. Šiek tiek nutolus nuo upės galima apsilankyti Riežupės smėlio olose – labirinte, kuris tęsiasi du kilometrus.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Papės nacionalinis parkas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Papės nacionalinis parkas

5. Papė

Tai vienu metu ir kaimas, ir pajūris. Vos keli kilometrai už Lietuvos sienos esantis regionas garsėja laukine gamta, kur prie pat pajūrio ruožo išsimėtę kaimai. Jei norite ramaus poilsio su šeima, ši vieta kaip tik tokia. Galėsite rinktis tiek kaimo sodybas, tiek kempingą, tiek svečių namus.

Tai puiki proga vaikus supažindinti su gamta. Papės ežero pakrantėse galima stebėti laukinius arklius, stumbrus ir taurus, o iš specialaus bokšto – migruojančius paukščius. Parką galima apžiūrėti su gidu, pėsčiomis, važiuojant dviračiu arba plaukiant valtimi ežeru specialiai pažymėtu maršrutu.

Žvejybos mėgėjai ras ne vieną galimybę užmesti meškerę, o mėgstantys išvykas pėsčiomis – ne vieną taką.

Naudingos nuorodos

Jei ieškote daugiau įdomių vietų, kur galėtumėte pasilsėti Latvijoje, portalas Latvia Travel kaip tik jums. Yra ir svetainės versija lietuvių kalba.

Maršrutų planavimo įrankis Latvijoje.

Išmanioji programėlė keliaujantiems Latvijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius