Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šeimos atostogos: kur ilsėtis Skandinavijoje

Skandinavijos šalys gali tapti puikia atostogų kryptimi ir šeimoms su įvairaus amžiaus vaikais. Šiame tekste aptarsime vasaros kelionių galimybes. Nors neretai Skandinavijos baidomės dėl aukštų kainų ir vėsoko klimato, tačiau pamirštame nemažai privalumų – tai bene lengviausiai iš Lietuvos automobiliu ir keltu pasiekiama Europos dalis.
Stokholmas
Stokholmas / 123rf.com nuotr.

Jei per atostogas vairuoti nenorite, iš anksto pasirūpinkite lėktuvo bilietais.

Per akcijas jų galima rasti už simbolinę kainą. Skandinavijoje keliauti visuomeniniu transportu paprasta ir saugu, o keliaujantiems traukiniais su šeimomis neretai taikomos nuolaidos.

Wikipedia nuotr./Bergenas
Wikipedia nuotr./Bergenas

1. Bergenas ir fiordai aplink jį, Norvegija

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad antras pagal dydį Norvegijos miestas Bergenas buvo specialiai pastatytas šeimos fotosesijoms – spalvotų namukų eilės atsispindi vandenyje, o kalnų namelių languose iki vėlumos dega šviesos. Tačiau miesto grožis nublanksta aplankius kvapą gniaužiančius fiordus netoliese. Juk ne veltui Norvegija pasaulyje garsėja šiais gamtos stebuklais. Bergenas svarbus šalies kultūros centras – mieste veikia archeologijos, istorijos, Hanzos, raupsų, E. Griego muziejai bei akvariumas, kuris neabejotinai patiks vaikams. Mieste išlikusi XII a. romaninė Švč. Mergelės bažnyčia, XIII a. pilies griuvėsiai ir gotikiniai rūmai, gausu viduramžių ir baroko architektūros statinių. Kasmet vyksta muzikos festivaliai. Jei norėtumėte pamatyti dar daugiau – miestą su šalies sostine Oslu jungia tunelis.

Ricardo Pinto/Volvo Ocean Race nuotr./Geteborgas pasitinka „Volvo Ocean Race“ buriuotojus 2015 m. birželio 22 d.
Ricardo Pinto/Volvo Ocean Race nuotr.

2. Geteborgas ir vakarinė pakrantė, Švedija

Per kelis pastaruosius dešimtmečius antrasis pagal dydį Švedijos miestas tapo turistų mėgiama vieta Skandinavijoje. Pasaulyje garsus dėl pagrindinio Švedijos jūrų uosto, miestas nestokoja pramogų ir šeimoms su atžalomis. Mieste išlikusios Forts Lejonet („Liūto“) ir Kronan („Karūnos“) tvirtovės, XVII am. pastatyta katedra, tuos pačius laikus menanti Kristinos bažnyčia. Mieste veikia kultūros, jūrų, gamtos istorijos muziejai. Vaikai ilgai atsimins apsilankymas „Liseberg“ atrakcionų parke, kuris didžiausias ne tik Švedijoje, bet ir visoje Skandinavijoje. Jame įrengta apie 40 įvairių atrakcionų ir linksmųjų kalnelių, veikia siaubo kambarys, pramintas „Vaiduoklių viešbučiu“. Atrakcionų parką nemokamai aplankyti galima įsigijus Geteborgo miesto kortelę.

Wikipedia nuotr./Skagenas
Wikipedia nuotr./Skagenas

3. Skagenas, Danija

Dar vienas Skandinavijos perlas yra įsikūręs Danijoje, Jutlandijos pusiasalyje. Šiauriausias Danijos miestas turistų itin mėgiamas dėl savo įspūdingo kraštovaizdžio, jo krantus skalauja dvi jūros – Šiaurės ir Baltijos, tiesiog akyse susijungiančios į vieną. Skagenas dažnai vadinamas bohemiškiausiu Danijos miestu. Prieš daugiau nei šimtmetį į jį ėmė plūsti Skandinavijos impresionistai, tad šiandien čia veikia daug galerijų, meno dirbinių krautuvėlių, rengiamos kūrybinės dirbtuvės. Mieste verta aplankyti Greneno kyšulyje šiauriausią Danijos tašką žymintį švyturį, gamtos centrą ir, žinoma, meškiuko Tedžio muziejų. Puiki vieta norintiems turiningų ir kultūringų atostogų nepakartojamos gamtos fone. Nemažai miesto gyventojų užsiima žvejyba, tad gurmanams čia tikrai patiks.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Švedija
Alvydo Januševičiaus nuotr./Švedija

4. Stokholmas, Švedija

Į Švedijos sostinę patogu keliauti tiek keltu iš Klaipėdos, tiek lėktuvu iš Vilniaus. Akcijų metu pigių skrydžių bendrovės bilietus įsigyti siūlo ir už 9,99 euro į vieną pusę. Didžiausias Skandinavijos miestas yra išsidėstęs daugybėje salų, kurias galima pasiekti tiltais arba laivais. Keliauti patartina su šiek tiek ūgtelėjusiais vaikais, nes miestas turtingas lankytinų objektų – kelionės metu dienotvarkė būtų labai intensyvi. Miestą patartina apžiūrėti keliaujant pėsčiomis arba leistis į turus su gidu autobusu ar valtimi. Šiaurės Venecija vadinamas miestas garsėja nuostabiais gamtos peizažais ir pasaulinio lygio muziejais bei įvairių pramogų gausa – pagal kiekvieno poreikius ir finansines galimybes.

Justinos Butkutės nuotr./Kopenhaga
Justinos Butkutės nuotr./Kopenhaga

5. Kopenhaga, Danija

Kalbant apie meną, dizainą, madą ir maistą vienoje vietoje, joks kitas Skandinavijos miestas negali nukonkuruoti Kopenhagos. Nors Danijos sostinėje įsikūręs geriausias ir bene brangiausias pasaulio restoranas, dauguma keliautojų renkasi paprastesnį viešnagės Danijos sostinėje variantą. Kaip ir bet kuriame kitame daugiataučiame pasaulio mieste, čia netrūksta pigesnių turkų, kiniečių ar vietnamiečių užeigų. Spalvingas ir gyvas miestas įsikūręs pakankamai netoli nuo Lietuvos. Kelionė lėktuvu taip pat neturėtų pernelyg paploninti jūsų piniginės, jei bilietais pasirūpinsite iš anksto. Jei keliaujate su vaikais, būtinai aplankykite nuo 1843 metų veikiantį Tivoli atrakcionų parką miesto širdyje. Dar vienas šeimų traukos objektas – vienas iš seniausių zoologijos sodų Europoje, įkurtas dar 1859 metais. Kopenhagos zoologijos sodas įsikūręs 11 ha plote.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius