-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šiukšlėse paskendusi romantika

Su keliais draugais sėdome į automobilį ir per dvi savaites apkeliavome didžiąją dalį Europos. Pasakoti apie „Eurotripu“ pramintą kelionę pradėsiu nuo viešnagės Prancūzijos sostinėje, meilės mieste – Paryžiuje.
Prancūzijos sostinės vaizdas, atsiveriantis iš Eifelio bokšto.
Prancūzijos sostinės vaizdas, atsiveriantis iš Eifelio bokšto. / 15min.lt/Tomo Grigalevičiaus nuotr.

Norint aplankyti Paryžių, tikrai patogiau ir pigiau į šį miestą skristi lėktuvu. Tačiau kadangi mūsų kelionėje po Europą Prancūzijos sostinė buvo tik pirma stotelė, maždaug 3 val. ryto 6 draugai apsiblaususiomis akimis jau krovėsi savo lagaminus į didžiulį automobilį ir juo patraukė Paryžiaus link. Mūsų ekipaže buvo net trys vairuoti galintys turistautojai, tad, nuolat pasikeisdami, įveikę vingiuotus Lenkijos šunkelius, migdančius Vokietijos greitkelius ir lopinėlį keistosios Belgijos, meilės miestu tituluojamą Paryžių pasiekėme per mažiau nei 24 val. Patarimas visiems, keliausiantiems automobiliu – nors vykstant iš Lietuvos, Paryžių nesunku pasiekti ir vadovaujantis žemėlapiu, pačiame mieste be navigacijos sistemos tikrai prapulsite. Prisipažinsiu, nors mūsų automobilyje ir buvo ši įranga, kol radome mūsų užsakytą viešbutį, išeikvojome nemažai laiko ir nervų ląstelių, mat Julius (taip buvome pavadinę mums kelią rodžiusį navigacijos sistemos balsą) vis painiojosi tarp klaidžių Paryžiaus gatvių pavadinimų.

Šiukšlės dingsta akimirksniu

Į meilės miestą įvažiavome apie 3 val. ryto. Pirmas išvystas vaizdas, prisipažinsiu, mus šokiravo – gatvėse kalnai besimėtančių šiukšlių, niūresniuose rajonuose besibūriuojantys neaiškūs tipai. Pasiekus viešbutį, mūsų laukė dar viena „džiugi“ žinia – į jį mes galėjome patekti tik apie pietus. Tad norą po kelionės pailsinti pavargusius kūnus mes buvome priversti iškeisti į kelias valandas ekskursijos po naktinį Paryžių. Tiesa, vaikščiojant auštančią dieną pamažu pasitinkančiomis gatvėmis, jų valyti suskubo gausybė valytojų, pasikinkiusių modernias mašinas. Tad ryte miestas ir jo gatvės blizgėjo taip, kaip blizga taurės krištolo parduotuvėje.

Jokiu būdu nenustebkite, jei pro šalį dviračiu važiuojantis paryžietis, pamatęs, kaip skaniai jūs valgote, sustos, prieis prie jūsų ir paprašys atsikąsti – šiame mieste tai laikoma visiškai normaliu dalyku.

Keli patarimai būsimiems keliautojams – naršant internete, visai nesunku užsisakyti nebrangų viešbutį. Naudojantis kreditine kortele mums iš anksto reikėjo sumokėti 10 proc. dydžio užstatą. Para viešbutyje, esančiame nuo centro per daug nenutolusiame stoties rajone, žmogui kainavo tik 35 Lt. Kitas svarbus dalykas – kur tas kelias dienas laikyti automobilį? Jei nakvosite centriniuose miesto rajonuose esančiame nebrangiame viešbutyje, apie atskirą kiemą automobiliams galite net nesvajoti. Laikyti mašiną gatvėje bus ir brangu (nes reikia mokėti už stovėjimo valandas), ir nesaugu. O nesaugu ne tik dėl ilgapirščių. Dėl stovėjimo vietų stokos, prancūzai savo automobilius vieną prie kito stato beprotiškai mažais atstumais. Tad neretai norint išvažiuoti, paryžiečiai būna priversti savo mašinos buferiu tiesiog pastumti priešais esantį automobilį į priekį. Su navigacijos sistema nebus sunku surasti vieną ar kitą požeminę stovėjimo aikštelę, kuri saugiai ir palyginti nebrangiai priglaus jūsų automobilį visos viešnagės Paryžiuje metu. O po patį miestą be vargo keliauti galėsite metro.

Dalinkitės maistu

Kadangi daugelis iš mūsų ekipažo Prancūzijos sostinėje lankėsi nebe pirmą kartą, didesnį dėmesį skyrėme ne turistinių objektų lankymui, o tikrojo Paryžiaus gyvenimo pažinimui. Apie turistų traukos objektus šiandien nerašysiu, mat apie juos galite pasiskaityti bet kuriame turistams skirtame lankstinuke ar knygelėje. Tad būtinai apsilankykite vienoje iš tūkstančių žymiųjų Paryžiaus kavinukių ar bistro. Ir būtinai paragaukite nepakartojamo skonio prancūziškų bandelių. Ir jokiu būdu nenustebkite, jei pro šalį dviračiu važiuojantis paryžietis, pamatęs, kaip skaniai jūs valgote, sustos, prieis prie jūsų ir paprašys atsikąsti – šiame mieste tai laikoma visiškai normaliu dalyku. Kitas patarimas norintiems parvežti smulkių lauktuvių savo draugams ar pažįstamiems – lankant vieną iš žymiųjų turistinių objektų, prie jūsų būtinai prisistatys įkyrūs gatvės prekeiviai, už kelis eurus siūlantys įsigyti raktų pakabukų su Eifelio bokštu ar kitų suvenyrų. Jei jų pirkti nenorite, prekeivius tiesiog ignoruokite ir jie galiausiai atstos. Jei vis tik nuspręsite kažką įsigyti, derėkitės! Ir nenustebkite, jeigu vieną ar kitą daiktą nusipirksite kad ir 10 kartų pigiau, nei iš pradžių už jį buvo prašyta. Beje, pats svarbiausias patarimas, kurį palikau pabaigai! Net neabejoju, jog užsukę į Paryžių, jūs norėsite pakilti į Eifelio bokštą. Jeigu į Prancūzijos sostinę vyksite turizmo sezono metu, eilėje prie kasų jums teks praleisti ne vieną valandą. Tad patariu iš anksto pasirūpinti mėgstamų gėrimų atsargomis. O jei jie yra tokie, po kurių vartojimo nebegalėtumėte vairuoti, būtinai pasirūpinkite ir didelėmis plastiko stiklinėmis, į kurias supiltas gėrimas neatkreips akylųjų Paryžiaus policininkų dėmesio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius